* Interviu cu Doru Gheorghiu, CEO Romanian Bookmakers – Patronatul operatorilor de pariuri sportive din România
Pariurile sunt, fără doar şi poate, un fenomen care a ridicat ştacheta spectacolului sportiv la un nivel incredibil. O spun jucătorii, prin prisma experienţei trăite în faţa televizorului, fie şi la un meci între două echipe mediocre: cu totul altfel priveşti desfăşurarea partidei atunci când e o oarecare miză la mijloc. Ce să mai spunem de situaţiile când anumiţi pariori riscă sume ameţitoare care îi pot îmbogăţi sau, dimpotrivă, ruina. La Piteşti, un oraş unde banii nu te dau afară din casă, e cu atât mai evident. Despre unde ne aflăm şi ce se întâmplă în această industrie la noi în ţară a vorbit Doru Gheorghiu, şeful Romanian Bookmakers – Patronatul operatorilor de pariuri sportive din România.
În pas cu… Europa
* Care este explicația legată de creșterea explozivă a numărului de case de pariuri? E lumea prea bogată, prea săracă?
** Putem vorbi de o creștere a acestei piețe în ultimii ani, dar este o falsă impresie că această creștere ar fi explozivă. România se încadrează, de fapt, într-o tendinţă la nivel european, creşterea pieţei fiind în strânsă legătură cu popularitatea evenimentelor sportive, evenimente care sunt promovate inclusiv prin activitatea de pariuri. Apoi, această piață a atins în 2013 o evidentă saturație. Nu au mai apărut actori mari în această activitate iar, de atunci, piața de pariuri sportive organizate în agenţie înregistrează o creștere lentă, de circa 2% pe an. În plină expansiune este acum zona de jocuri de noroc online. Senzația că agenţiile destinate jocurilor de noroc sunt prea multe nu este creată de numărul acestora, ci de agresivitatea exprimării publice, respectiv a demersurilor din publicitate și exprimare stradală la nivelul locațiilor. Romanian Bookmakers a susținut mereu că acest domeniu ar cadra mai bine din punct de vedere social dacă ar fi conformat unui cadrul mai restrictiv de adresabilitate publică. Și în prezent ne aflăm în dialog cu autoritățile și cu asociațiile din alte zone ale industriei pentru a identifica soluții legislative în acest sens sau pentru a institui o eventuală convenție de autoconformare la nivelul operatorilor.
* Cât de rapid înregistrează aceste case profit și care sunt principalii factori prin care se poate spori profitul?
** Dacă prin cât de rapid înțelegeți cât timp trece de la deschiderea unei agenții până la înregistrarea de profit pe respectiva agenţie, putem vorbi de până la un an de exercițiu operațional. Uneori și mai mult de atât, din cauza concurenței acerbe din domeniu și a altor factori. Apoi, profiturile per agenție de pariuri nu sunt deloc spectaculoase, iar aceasta ar fi, de asemenea, o explicație pentru numărul de agenții de care un operator din domeniu ar avea nevoie pentru a atinge un grad de profitabilitate necesar unei afaceri stabile. Profitabilitatea este pentru acest tip de activitate comercială deloc fabuloasă, așa cum uneori se afirmă. În realitate, nivelul de profitabilitate rareori depăşeşte 7-9% din cifra de afaceri, fiind astfel comparabilă cu cea din marele retail. Instrumentele de a ajunge la profit sunt centrate în acest domeniu pe ofertă. Un portofoliu extins de pariuri și tipuri de pariuri oferite atrage clienți. De asemenea, pariorul este foarte atent și navighează între mărcile din piață funcție de valoarea cotelor oferite, precum și de calitatea serviciului oferit clienților în agenţii. Aceste aspecte fac, de regulă, diferența.
Capitala, campioană la pariuri
* Aveți o statistică pe orașe sau județe cu privire la numărul caselor de pariuri deschise?
** Dacă vreți să determinați impactul social, mult mai relevantă este raportarea la practicanții de jocuri de noroc. În acest sens, în 2016, GfK a emis un studiu cu privire la jocurile de noroc. A fost studiată cu acest prilej și ponderea de practicanți pe criteriu geografic. Astfel, a reieșit că în București se practică jocurile de noroc mai mult decât în provincie.
* Credeţi că vârsta minimă de 18 ani pentru a juca la pariuri e nimerită sau nu? Argumentaţi răspunsul.
** Vârsta de 18 ani este cea pentru care statul român a reglementat responsabilitatea deplină a persoanei. Prin urmare, este just ca aceasta să fie și vârsta de la care persoana poate accesa și divertismentul reprezentat de jocurile de noroc, respectiv o activitate destinată exclusiv adulților. Stabilirea acestei vârste a fost realizată în urma unor solide studii psiho-sociologice.
Ce ştiu cei care fac jocurile
* Când se stabilesc cotele, ce ştiu în plus cei responsabili faţă de jucători?
** Bookmakerii nu au acces la alte tipuri de informații decât pariorii și nici la instrumente <mistice>. Diferența o face faptul că bookmakerul este mai exersat în a considera un spectru mai larg de informații și în a le acorda atenția potrivită în emiterea cotei pentru un anume eveniment. De aici, bookmakerul este cu atât mai valoros pentru companie cu cât știe să se folosească de bagajul informațional, iar această pricepere vine în timp, prin experiență. Există, așadar, o concurență evidentă între bookmaker și parior. Ultimul își face aprecierile mai mult pe baze empirice, în timp ce bookmakerul îşi fundamentează deciziile atât pe analize statistice, cât şi pe tendinţele din piaţa globală de pariuri.
Până unde ne întindem?
* La Piteşti, majoritatea câştigă în medie între 1.000 şi 2.000 de lei lunar. Ce sume aţi juca la pariuri, lunar, dacă aţi avea venituri similare alor noastre?
** Depinde de nivelul cheltuielilor necesare traiului curent cu care se confruntă individul. Alocarea din bugetul personal lunar pentru divertisment, și rețineți că vorbesc despre divertisment la modul general, care poate fi nu doar practicarea de jocuri de noroc, ci și o altă activitate de acest gen (mers la film, petreceri, excursii etc.), trebuie să fie decisă astfel încât să nu afecteze susținerea nevoilor curente. Conform multor studii, individul responsabil trebuie să folosească pentru activități de divertisment nu mai mult de 6-7 % din veniturile sale.
* Ce sfaturi ați da unui începător?
** Nu se poate vorbi de începători în jocuri de noroc pentru că ar însemna că aceștia evoluează până la practicanți care exced limita divertismentului. Pentru o persoană care nu a mai practicat această activitate, dar ar vrea să încerce, cel mai valoros sfat ar fi să o perceapă ca pe un divertisment, respectiv să nu joace niciodată cu intenția de a câștiga bani și niciodată mai mult decât își permite financiar vorbind. Referitor la cei care au ajuns în zona adictivă a relației cu jocurile de noroc, ne adresăm cu programul Joc Responsabil, la care îi invit să apeleze folosind TelVerde 0800 800 099. Aici vor primi suportul unor psihologi specializaţi în problematica specifică jocurilor de noroc.
George OLTEANU