Parcă nicio altă sărbătoare nu ne dă nouă, bărbaţilor, atâtea emoţii aşa cum o face, an de an, ziua de 8 Martie. Fără îndoială, Ziua Internaţională a Femeii (serbată din 1977 încoace, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat-o ca atare) e mai plină de semnificaţii decât oricare alta de pe ce calendar doriţi să luaţi ca reper. Păcat că doar vreo 60 de ţări ale lumii (plus provincia Kosovo) au inclus-o în calendare ca sărbătoare naţională.
Sunt voci care spun că inventarea focului, cadoul lui Prometeu pentru muritori, a fost factorul decisiv care a dus la progresul omenirii. E posibil să fie adevărată aserţiunea asta. Alte voci susţin că roata a fost invenţia graţie căreia s-a rostogolit în alt ritm evoluţia omenirii şi e posibil ca şi aceste voci să aibă dreptate. Însă, în absenţa femeilor din vieţile noastre, mame, surori, soţii, iubite, n-am putea vorbi sub nicio formă despre omenire. Iar despre umanitate, nici atât. Nu graţie roţii ori focului suntem ceea ce suntem azi, ci graţie Ei, femeii. Cea care ne suportă cu stoicism toanele, capriciile, mofturile, purtările adeseori urâte, de-a lungul întregii lor vieţi.
Pe ele, pe femeile din vieţile noastre, ziarul „Argeşul” le omagiază de 19 ani încoace în ziua de 8 Martie. Suntem singurul mijloc de informare din judeţ care facem asta în mod constant, din 1998 până azi, la iniţiativa fostei noastre colege Minodora Martin, dusă mai departe, după pensionarea acesteia, de colega Mirela Neagoe. Un articol despre laureatele din acest an ale concursului „Femina” găsiţi în ziarul nostru de azi. Citiţi-l şi veţi descoperi femei demne de toată stima şi admiraţia noastră. De la fiecare dintre ele am putea avea destule de învăţat.
Cu toate că avem, ca ziar, printre altele, şi această tradiţie de a omagia doamnele şi domnişoarele remarcabile, fiecare la locul ei de muncă şi în societate, senzaţia e că nu facem, totuşi, destul în acest sens. Am militat de-a lungul anilor pentru mai multe femei pe listele pe care partidele politice le prezintă la alegerile locale ori parlamentare. Chiar în acest colţ de pagină am semnalat că au fost mereu prea puţine. Şi mereu cam aceleaşi.
N-a fost pe de-a întregul fără rost, pentru că, după legislaturi în care parlamentarii de Argeş erau toţi bărbaţi, acum s-a mai dres niţel busuiocul. Încă nu destul, dar paşi în sensul acesta s-au făcut. Aceeaşi observaţie şi în cazul funcţiilor de primar şi consilier local. Dacă în urmă cu două decenii femeile-primar ori consilier erau o raritate, acum procentele doamnelor care deţin astfel de funcţii sunt în creştere de la legislatură la legislatură. Nu putem decât să ne bucurăm că la aceste evoluţii am avut şi noi, cei de la „Argeşul”, o modestă contribuţie. Una pe care promitem că vom încerca s-o facem din ce în ce mai substanţială. Avem certitudinea că, măcar în privinţa asta, nu greşim.
În final, vă propun să savuraţi o mostră de autoironie purtând semnătura greu de confundat a poetului George Topârceanu: „Doamne, cât de delicat e, uneori, să împaci libertatea şi fericirea ta cu libertatea şi fericirea femeii! Acesta e un ideal imposibil de atins. Unul din cei doi trebuie să îşi sacrifice libertatea şi fericirea. Care din cei doi? Evident, femeia. Dacă m-aş sacrifica eu, n-aş mai fi bărbat”.
Sorin SIMION
3 Comentarii
Elena Delia
In sfarsit…despre femeie. Va multumim pentru aprecieri! Imi vine in gand memorabilul proverb (nu indraznesc sa-l numesc aforism, fiindca sar misoginii ca arsi) : „In spatele unui barbat puternic este totdeauna o femeie puternica.” Cu siguranta acest proverb nu face referire numai la femeia-sotie, iubita, ci si la femeia-mama, sora,bunica etc. . In ceea ce priveste sacrificiul din finalul articolului, cred ca acesta trebuie facut cu reciprocitate; sa nu uitam ca perfectiunea cercului este data din indoirea si armonizarea unor segmente si a unor unghiuri, puternice si incapatanate, dar dornice de perfectiune. Va salutam cu drag de departe, de unde, din pacate, copiii nu prea mai stiu sa confectioneze felicitari pentru propriile mame, ca despre bunici nici nu mai pomenesc.
Puiu
Daca tot se spune ca fructele si legumele date de pamantul romanesc sunt cele mai gustoase, nu cred ca gresesc daca spun ca ziua de 8 Martie la noi are alta incarcatura emotionala si este mult mai plina de sensibilitate. Noi romanii nu punem accent pe Ziua Internationala a Femeii, noi vibram puternic afectiv la ziua fiintei celei mai dragi pe lume: MAMA. In afirmatia mea sunt sustinut si de amaraciunea doamnei Elena Delia:”copiii nu prea mai stiu sa confectioneze felicitari pentru propriile mame, ca despre bunici nici nu mai pomenesc”. Am citit si despre concursul „Femina” si declaratiile castigatoarelor. Premiile onoreaza dar si obliga. Nu sunt rautacios, dar vreau ca doamnele declarate castigatoare si toate care au fost evidentiate in ziarul „Argesul’ sa nu creada ca sunt sunt „cele mai tari” din judet. Mai sunt multe doamne de aceeasi valoare, dar care nu au participat la concurs si merita si domniile lor stima si admiratia noastra in egala masura.Noi, barbatii care nu am paricipat la eveniment, stim bine asta.O astfel de doamna se afla chiar pe aceasta pagina si-i daruiesc sute de taloane, pentru ca merita ! Mi-a placut stilul subtil ,manierat, modest, in care ati redat evenimentele si contributia ziarului” Argesul” in promovarea femeii!
S. Simion
Vă mulţumesc pentru cuvintele dv frumoase, dnă Dumitrică şi dle Puiu.