Anul trecut, prin noiembrie dacă nu mă înşel, doi fraţi unguri au murit în Masivul Făgăraş măturaţi de o avalanşă. Bărbaţii din Gheorghieni – echipaţi corespunzător – plecaseră spre Vârful Moldoveanu, deşi meteorologii anunţaseră ninsori şi viscol. Ceva neprevăzut s-a întâmplat însă, fiindcă… muntele e munte. Cu el nu te joci, mai ales pe vreme rea! O cornişă s-a desprins, se pare, din stâncă şi a antrenat tăvălugul de zăpadă. Cei doi temerari n-au mai avut nicio şansă. După o săptămână de căutări, au fost găsiţi îngheţaţi în zona Fereastra Mică. Se aflau la un metru sub zăpadă şi la 200 de metri distanţă unul de altul.
La operaţiunile de căutare au participat zeci de jandarmi montani şi salvamontişti din Argeş, care, aşa cum îi ştim, au reacţionat prompt şi din instinct chiar în momentul în care oamenii respectivi au fost daţi dispăruţi. De ce am ţinut să vă reamintesc despre acest tragic episod, care, evident, nu e singular? Fiindcă ieri am aflat că secretarul de stat Raed Arafat va semna în curând un protocol de colaborare între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciile de Salvamont din ţară, inclusiv din Argeş, tocmai pe această temă: a intervenţiilor de căutare în avalanşă cu echipaje canine.
Ce caută să „fixeze” ISU prin respectivul protocol? Păi, vrea să se asigure de nivelul de pregătire a echipajelor canine, vrea o bază de date cu aceste echipaje şi – foarte important! – vrea să creeze dispozitive de intervenţie pe regiuni. Concret, dacă trebuie căutat un turist în munţii din judeţul Braşov, colegii salvamontişti din Argeş să intervină automat, nu neapărat cum se face acum, din spirit camaraderesc sau fiindcă unii sunt prieteni cu alţii…
În acest context, există şi câteva intenţii ale ISU. Cum ar fi, de pildă, să pună la dispoziţie trei elicoptere pentru accidentele mortale de pe munte. Şi să doteze Serviciile de Salvamont cu autospeciale pentru unităţi canine, cu echipamente cu tot, foarte utile mai ales pentru Făgăraş, Bucegi şi Piatra Craiului, masivele cele mai spectaculoase, acolo unde se petrec cele mai multe accidente.
Ieri, am stat mai mult de vorbă cu Ion Sănduloiu, şeful salvamontiştilor argeşeni, care – aşa cum v-am informat – a creat primul echipaj canin brevetat din ţară. El ne-a spus că „norma” pentru un câine bun de avalanşă este să găsească două victime îngropate în zăpadă. Deci, după ce o găseşte pe prima, să nu se oprească, să caute în continuare şi s-o afle şi pe a doua. Cei doi câini ai săi din rasa Border Collie au atins de mult această performanţă. Helios – ca băieţii – e puţin mai dezordonat, mai grăbit, trece şi revine prin anumite locuri, dar e as în domeniu. Dara – ca fetele – e mai metodică, mai atentă, nu lasă nimic neverificat şi deja şi-a câştigat un renume. Cum sunt antrenaţi aceşti câini? Pe viu! Un om este îngropat la propriu în zăpadă – i se creează o cavitate, prin umflarea unui balon – iar câinii trebuie să-l găsească.
Cum spuneam, ISU vrea să coordoneze şi căutările în avalanşă. E un lucru bun – ne spune Ion „Adi” Sănduloiu. Şeful salvamontiştilor argeşeni – a acestor oameni care oricum se coordonează între ei – ştie că pentru salvarea unor persoane e nevoie şi de aşa ceva. De fapt, e nevoie de orice e omeneşte posibil.
Gabriel LIXANDRU
4 Comentarii
Puiu
Acest editorial nu are menirea sa- i incurajeze pe iubitorii muntelui sa se aventureze, ca daca gresesc are cine sa-i scape! Aici este scos in evidenta faptul cum niste temerari isi dau mana ,ca sa salveze vietiEi sunt oamenii iubitori de oameni aflati in situatii critice, oamenii care-si risca viata in orice moment, oameni care parca uita ca au si ei o viata si o familie care ii asteapta.Ei sunt condusi de Raed Arafat si de Ion Sanduloiu, doi oameni cu inima mare, mult mai mare decat a presedintelui.Si iata ca un jurnalist, ce le seamana , s-a gandit si la munca lor, dand parca o pilda cititorilor: pentru aproapele tau sa faci tot ce este omeneste posibil,atat cat te pricepi, pentru ca poti fi tu in locul celuilalt ,oricand.!?
Gabriel Lixandru
Mulţumesc pentru comentariu.
Elena Delia Dumitrica
Cu adevarat, acesti oamnei sunt niste temerari, care nu se dau la o parte de la nimic, pentru a salva viata altora, uneori cu pretul propriei vieti. Ne bucuram ca d-l Arafat si-a intors ochii si spre Arges… Era si cazul, avand in vedere turismul de pe Transfagarasan si riscurile de pe muntii nostri.
Gabriel Lixandru
Rămâne de văzut dacă promisiunile vor fi onorate.