În această dimineaţă, Poliţia Română a făcut descinderi de amploare la samsari de maşini care au prejudiciat statul cu o sumă importantă şi mai multe persoane sunt căutate de oamenii legii.
Mascaţii, la Piteşti şi Mărăcineni
În Argeş au fost făcute trei descinderi, dintre care două la Piteşti şi una la sediul unei firme din Mărăcineni, de unde poliţiştii au ridicat mai multe documente cu valoare probatorie. Totodată, aproximativ 10 persoane din Argeş erau căutate de anchetatori. Până ieri la prânz fuseseră găsite trei dintre ele, însă din câte se pare cei în cauză nu au calitatea de suspecţi în respectivele dosare. Cercetările vizează o grupare infracţională specializată în infracţiuni de evaziune fiscală care, prin intermediul membrilor săi, ar controla direct sau prin interpuşi mai multe societăţi comerciale cu activităţi în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Percheziţii în 20 de judeţe
Potrivit IGPR, poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, 175 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi 20 de judeţe, mai exact Ilfov, Argeş, Bihor, Buzău, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea în cadrul a cinci dosare penale în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule second-hand, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 35.000.000 de lei. De asemenea, au fost puse în aplicare şi 19 mandate de aducere.
Prejudiciu uriaş
Prin intermediul acestor firme, împricinaţii ar fi achiziţionat astfel de autovehicule de la parteneri din spaţiul Uniunii Europene, cu preponderenţă din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franţa şi Spania. Ulterior, maşinile ar fi fost vândute în România, fără ca suspecţii să fi înregistra veniturile în evidenţele contabile şi fără a declara operaţiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului. Prin activitatea infracţională derulată de membrii acestei grupări infracţionale în perioada 2018-2019, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat de peste 35.000.000 de lei, motiv pentru care mai multe automobile de lux au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.
Sprijin primit de la Europol
Echipele participante la operaţiune au fost constituite din ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, Institutului Naţional de Criminalistică, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum şi din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi din inspectoratelor de poliţie din cele 20 de judeţe unde au fost făcute percheziţiile. De asemenea, specialişti ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală fac verificări asupra legalităţii achiziţiilor intracomunitare de autoturisme de pe piaţa europeană. Suportul operativ a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, iar acţiunea beneficiază de sprijinul specialiştilor din cadrul Europol prin intermediul biroului mobil.