Ieri, lucrători de poliţie judiciară au descins la Spitalul Judeţean Piteşti şi la secţia de psihiatrie a unităţii, precum şi la secţia similară a Spitalului Municipal Câmpulung. Acţiunea vizează medici suspectaţi de fapte de corupţie, în sensul că ar fi implicaţi în derularea unor studii făcute cu încălcarea legii.
Percheziţii în zori
Ieri-dimineaţă, la ora 6, când personalul încă nu începuse lucrul, echipe de poliţişti au apărut la intrarea principală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti şi la secţia de psihiatrie a unităţii de pe strada Negru Vodă. De asemenea, alţi poliţişti au sosit la Spitalul Municipal Câmpulung, fiind vizat, de asemenea, compartimentul de psihiatrie. Acţiunile se derulează în cadrul unui dosar penal instrumentat de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au în atenţie mai multe spitale din toată ţara.
Suspiciuni de corupţie
Concret, poliţiştii şi procurorii au efectuat 26 de percheziţii la cabinetele unor medici cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. În cauză există suspiciunea rezonabilă că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte care, potrivit anchetatorilor, pot genera riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce pot afecta starea de sănătate a populaţiei. Este vorba despre medicamente folosite în special pentru tratarea unor afecţiuni psihice, al căror efect poate agrava starea pacienţilor.
Documente ridicate
Cu ocazia percheziţiilor de ieri, au fost ridicate documente şi înscrisuri cu valoare probatorie de unităţi sanitare din 16 judeţe. Este vorba despre spitale şi cabinete din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, precum şi la sediile şi punctele de lucru a cinci societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor. De asemenea, au mai fost ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare din judeţele Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.
Falsuri
Din primele date se pare că medicii implicaţi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor – subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia. De asemenea, există bănuiala că medicii în cauză ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat în realitate pacientului acel medicament.
Contracte şi liste cu pacienţi
Ulterior, medicii ar fi prezentat către sponsorul care a comandat studiul, respectiv firmele supuse percheziţiilor, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente care ar fi făcut obiectul studiului clinic. Cazul se anunţă a fi unul cu grad ridicat de complexitate, întrucât va trebui depusă o activitate laborioasă în toate spitalele/secţiile verificate, pentru a se stabili dacă între unităţile spitaliceşti şi firmele cu pricina au fost sau nu încheiate contracte pentru derularea de studii clinice, în ce condiţii, perioadă etc. Apoi, trebuie identificaţi pacienţii care, cel puţin teoretic, au făcut obiectul studiului, dacă au fost sau nu internaţi, ce medicaţie li s-a administrat şi multe altele.
Val. NICOLAU