În această dimineaţă, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) şi procurori DIICOT Piteşti au destructurat două grupări infracţionale organizate specializate în trafic de droguri de risc.
Oamenii legii au efectuat 11 percheziţii domiciliare la Piteşti, Bascov şi Mioveni, la locuinţele a 15 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc.
Dosare deschise simultan
Într-una dintre cauzele penale au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare dintre care patru în Piteşti, două în comuna Bascov şi una pe raza oraşului Mioveni la locuinţele a opt membri ai uneia dintre grupări.
În cea de-a doua cauză au fost efectuate patru descinderi, toate în Piteşti, la locuinţele a patru membri ai altei grupări, implicate în traficul de droguri de risc. Potrivit anchetatorilor, s-a reţinut faptul că suspecţii, unii fiind membri ai ambelor grupări, persoane cunoscute cu activitate infracţională privind traficul de droguri şi produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, de-a lungul timpului au livrat asemenea susbstanţe potenţialilor clienţi fie pentru consum propriu, fie pentru comercializare către alţi consumatori.
Livrări la liceeni şi la deţinuţi
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, din ianuarie 2020 şi până în prezent, membrii uneia dintre grupări, formată din opt persoane, ar fi comercializat droguri de risc şi substanţe cu efect psihoactiv pe raza municipiului Piteşti în diverse licee şi alte medii frecventate de tineri, dar şi către alţi traficanţi (baruri, cluburi, scări de bloc, licee etc), în vederea comercializării. În cea de-a doua cauză s-a stabilit faptul că un suspect, angajat al Penitenciarului Mioveni, consumator de droguri şi etnobotanice, având ca distribuitor principal suspecţii mai sus menţionaţi, cu timpul s-a gândit să profite de funcţia pe care o deţine şi să introducă droguri şi/sau etnobotanice în Penitenciarul Mioveni pentru a le comercializa deţinuţilor sau colegilor de serviciu.
Speculă cu droguri la…puşcărie
Astfel, el obţinea un beneficiu material din diferenţa preţului de vânzare şi cel de achiziţie, fiind cunoscut faptul că, în majoritatea cazurilor, procurarea de droguri în cadrul penitenciarului se realizează la preţuri mult mai mari faţă de o tranzacţie similară de stupefiante în afara penitenciarului. Împricinatul chiar a precizat că el achiziţionează droguri cu preţul 50 lei/gram, dar le vinde cu suma de 100 lei/gram.
În urma descinderilor au fost ridicate mai multe telefoane mobile şi cartele SIM, două laptopuri, ustensile susceptibile a fi folosite la prelucrarea substanţelor cu efect psihoactiv (grindere, cântare de mare precizie, linguriţe etc), suma de aproximativ 11.000 de lei, 15 grame de substanţă pulverulentă de culoare albă, susceptibilă a fi drog de mare risc, aproximativ 50 grame de substanţe susceptibile a fi cannabinoizi sintetici şi 200 grame de fragmente vegetale.
În total, 36 de persoane au fost ridicate şi conduse la sediul poliţiei pentru audieri şi rămâne de văzut dacă şi câte dintre ele urmează să fie reţinute. Acţiunea de ieri a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, precum şi de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, al Detaşamentului Mobil al Jandarmeriei Argeş şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.