Deputatul USR Ionuț Moșteanu: În fața morții nu avem culoare politică.
Cinci oameni zac în pământ. Cinci destine. Cinci vieți curmate brusc, printre care și a unei copile de cinci anișori, din cauza unui moment de tulburare a unui individ chinuit de o boală psihică. Și puțin a lispit să nu fie șase victime. Cazul de la Bascov a îngrozit o lume întreagă și s-a scris mult pe tema lui. Ecoul lui nu s-a stins și parlamentarii de Argeș se exprimă cu privire la această tragedie, încercând să găsească soluții pentru a nu se mai repeta. Săptămâna trecută am publicat oprinii le câtorva deputați social-democrați. Se alătură reprezentantul USR Ionuț Moșteanu, impresionat de tragedie.
Vid legislativ
Din ampla anchetă realizată de publicația noastră în legătură cu întâmplarea cumplită de la Bascov, nu puteau lipsi parlamentarii, cei care au „pâinea și cuțitul”, cei care pot mișca lucrurile în sensul cel bun pentru că, analizând situația cei care și-au spus părerea până acum, au adus deseori în discuție vidul legislativ. O întrebare stăruie în mintea multora dintre cei implicați în domeniul psihiatric dar și în rândul opiniei publice: se putea evita tragedia? În ce măsură s-a acționat corect în privința bărbatului care suferea de asemenea tulburări? S-a gestionat total neinspirat situația? S-au făcut greșeli? A gândit eronat familia care nu l-a internat? Ce și cum s-au derulat toate, în așa fel încât s-a ajuns la ceea ce nimeni nu și-ar fi închipuit vreodată? Tot întorcând cazul pe toate părțile, un fapt iese în evidență: se invocă un vid legislativ. În sensul în care, cei cu putere de decizie, comisia medicală ori doctorul care îl are în îngrijire pe un pacient, nu poate impune unei familii internarea bolnavului decât în situații excepționale. Asta fiind realitatea, este lesne de imaginat că oricând, oriunde pe teritoriul țării noastre, se poate repeta „cazul Bascov”. În privința Argeșului, se conturează o funestă „tradiție”, pentru că tot la noi s-a sonsemnat și „cazul Mioveni”, în urmă cu câțiva ani când un alt bolnav psihic a trimis pe lumea cealaltă o femeie, în plină stradă, ziua în amiaza-mare. Pornind de la aceste situații nefericite, ceva trebuie schimbat. Sistemul, legislația în domeniu, se cer modificate în sensul protejării familiei dar și a întregii comunități atunci când este vorba despre boli psihice care pot degenera în așa măsură încât să fie puse în pericol integritatea și viața celorlalți.
O instituție pe…hârtie
Cei câțiva reprezentați ai argeșenilor în parlament, deputați PSD care au comentat cazul în numărul trecut al ziarului nostru, au fost de acord că suntem cu toții, întreaga societate, datori să dăm o mai mare atenție oamenilor chinuți de boli psihice, chiar dacă, la prima vedere, ei nu ar reprezenta un pericol. Desigur, nu este vorba decât despre afecțiunile grave în care limita dintre o stare de acalmie și cea în care bolnavul poate să-și atace semenii, este ușor de depășit. Se-nțelege, nu orice diagnostic ar atrage după sine internarea pacientului, izolarea lui totală de cei dragi. Specialiștii trebuie să delimiteze clar lucrurile și să sesizeze urgent acolo unde intuiesc că este necesară internarea. Acest lucru îl afirmă răspicat și deputatul de Argeș, Ionuț Moșteanu de la USR. De la sistemul medical, de la ministerul de resort, de la specialiști, de la psihiatri așteptăm răspunsuri, așteptăm soluții. Avem chiar și un Centru Național de Sănătate Mintală. Nu vreau să mă gândesc că acest centru există doar pe hârtie și nu își face treaba.”
Stigmatul societății
Problema este mult mai complexă crede deputatul Ionuț Moșteanu care afirmă că și societatea are o vină prin faptul că nu există o atenție aparte pentru cei cu probleme psihice, nu există destulă înțelegere și toleranță pentru ei: „În România, se pune acest stigmat pentru cei bolnavi, suferinzi. Din acestă cauză unii evită să-i ducă pe cineva din familie la psiholog sau psihiatru. Pentru a însănătoși poporul acesta, trebuie să acționăm pe două direcții, noi, oamenii simpli care am putea ajuta pornind de la simple gesturi de bunăvoință, dacă este nevoie, apoi latura oficială, a lumii medicale, a autorităților și a parlamentarilor care trebuie să îmbunătățească urgent cadrul legal dacă este nevoie.”
Pensiile speciale spre…campusuri!
În ancheta ziarului nostru pe care o publicăm pe întinderea mai multor numere, una dintre soluțiile viabile ar fi, după părerea spcialiștilor, înființarea unor campusuri în care să fie adunați și să petreacă o perioadă de timp, cei suferinzi. Ideea este interesantă dar îndată s-ar pune întrebarea dacă există putere financiară pentru a construi aceste centre, salarizarea personalului etc. Deputatul USR crede că sănătatea fiecărui om trebuie să fie o prioritate, e datoria guvernului să se preocupe de ea. Iar în privința cheltuielilor care ar exista în cazul înființării acelor campusuri, Ionuț Moșteanu e tranșant: „Nu știu dacă banii ar fi obstacolul, cu pensiile speciale pe care le plătește statul, ar putea fi susținute acele centre de specialitate!”
Facem legi dar…se aplică?
Ionuț Moșteanu afirmă că după ce se va consulta și cu colegii săi din comisiile de specialitate care au tangență cu domeniul medical, împreună cu ceilalți parlamentari USR, va susține proiectele bune, indiferent de zona politică din care ar veni ele: „După ce specialiștii își vor spune cuvântul final și va fi necesar să schimbăm cadrul legislativ, veți vedea că vom fi uniți și nu vor mai exista orgolii politice. În fața pericolelor pentru semeni, pentru copii noștri, în fața morții, nu mai avem culoare politică și nu mai suntem membri unui partid, ci oameni pur și simplu, votăm în mod solidar, legile benefice, care să-i protejeze pe oameni atât cât se poate.” Deși optimist din fire, deputatul USR își păstreză totuși o doză de scepticism: „Soluția este sistemică, nu este simplă. Nu o lege va schimba realitatea. Nu se va schimba nimic peste noapte, doar pentru că facem noi de la USR sau PSD sau PNL un proiect de lege! E simplu să dăm o lege și să spunem: să se facă așa! Problema este dacă se aplică.”
Vizite care nu schimbă nimic
Pe teritoriul județului nostru avem, se știe, un spital de specialitate, destinat celor cu probleme psihice, în comuna Vedea. Parlamentarii PSD pe care i-am contactat săptămâna trecută, au afirmat că sunt buni cunoscători ai situației de acolo, că țin legătura cu conducerea unității spitalicești și chiar fac vizite la fața locului pentru a se interesa despre problemele cu care se confruntă personalul, despre nivelul dotărilor etc. Ei sunt convinși că este de datoria oricărui reprezentant al argeșenilor în Parlament, să știe exact care este realitatea din spitalele județului lor. În această privință, deputatul USR se delimitează de ei și recunoaște că nu a mers în vizită la spitalul de la Vedea și are și o explicație: „Nu este sfera mea de competență, sunt alte instituții de care ține spitalul, nu înseamnă că nu cunosc situația din spitalele județului sau ce cred oamenii care trec prin diverse experiențe nedorite, fiind internați, știu doleanțele lor dar să merg eu în vizită…pentru ce? Ce s-ar schimba? Este un mod de a face politică pe care eu nu îl agreez. Prefer să gândesc soluții și să le promovez acolo unde m-au trimis alegătorii… „