Related Articles

31 Comentarii

  1. 1

    Jonny

    Daca Dragnea a ales o destinatie exotica, Iohannis a plecat si el puțin in Spania, ca doar e soare mult acolo, in timp ce la noi…

    Reply
  2. 2

    ILIE

    Se spune că cine ştie să împartă, acela va stăpâni.
    Da, o birocraţie riguroasă este drumul spre democraţie, sau invers.
    În schimb România se confruntă cu o birocraţie riguroasă (care se aplică în funcţie de al cui eşti, sau pe cine cunoşti) creată special pentru a încuraja corupţia, şpaga, etc.
    Dacă nu ar fi coadă la eliberat de paşapoarte, permise, etc, oare cine ar mai da şpagă.
    Dacă la Rucăr s- ar reconstitui dreptul de proprietate asupra pădurii fără să fi obligat să faci donaţii consistente, cine ar mai face donaţii?
    Birocraţia mioritică se aplică doar în cazul în care eşti al nimănui, nu faci parte din partid, nu eşti fiul unuia sau altuia, nu sună telefonul de la vre- unul din sistem, etc.
    Din păcate birocraţia se aplică pentru cea mai mare parte a cetăţenilor cinstiţi.
    Sistemul vrei nu vrei te stimulează să dai şpaga.
    Din păcate mulţi zic că asta este democraţia, în loc să conştientizeze că nu este decât un haos creat special de cei de sus pentru a încuraja corupţia.
    Cu cât haosul este mai mare cu atât mai mult creşte corupţia, furtul, etc.

    Reply
  3. 3

    Ghiţă

    Haosul pleacă de la educaţie.
    Atâta timp cât sistemul de educaţie este condus de toţi analfabeţii care nu au decât un singur scop, care fură mai mult.
    Şi cum şi furtul se măsoară atât cantitativ cât şi calitativ s- a generat un întreg concurs în sistem.
    Şefii din Ministerul Educaţiei fac presiuni în teritoriu să se adune (şpagă, comisioane, etc.) cât mai multe şi de calitate, creând între judeţe o adevărată olimpiadă în sensul mai sus menţionat.
    Idem, de la Şef de I.S.J, până la opinca cea mai de jos (secretari, contabili) cu atribuţiuni în colectatul banilor s- a creat un întreg concurs ca între C.A.P. urile lui Ceauşescu unde fiecare preşedinte de cooperativă raporta câte în lună şi în stele şi fura cât cuprinde, cu observaţia că în ziua de azi mai marii vor să simtă „raportările” în propriile buzunare.
    Drept urmare şi posturile de şpăguială sunt la mare căutare şi se oferă doar celor care sunt capabili şi dau dovadă de pricepere (în acest sens se cer recomandări la angajare, în afară de „loz”).
    „Lozul” are rolul unei garanţii, în sensul că dacă nu- ţi faci treaba la locul de muncă (nu faci planul de colectare, sau nu asculţi ordinele) eşti eliminat din sistem şi rămâi şi cu buza umflată (făr de „loz”).
    Faptul că, contabilii de şcoli fură la sentinţe şi- n general din banii cadrelor didactice şi nu numai, este ceva normal, ei de unde să colecteze recolta (că nu o să aducă de acasă) ?
    Drept urmare, partea cu democraţia din educaţie este o fata Morgana, preocuparea şefilor din educaţie este să fie un haos cât mai mare ca să poată fura.
    Şi cum nu putem noi muncii pe cât pot ei fura, se impune a se aplica proverbul „Decât să muncesc pe gratis, mai bine stau pe gratis.”

    Reply
    1. 3.1

      Balena albastra

      Nuti este rusine. In an are 12 luni vacante aveti 5 luni raman 7 luni de munca Finn care nunca pe zi este de 4-5 ore. Faceti un calcul si veti ramane suprinsi dragi cititori. Salarile unui profesor se pot vedea dand un simpla cautate pe google care acesta sunt fara sporurii ca 10% dirigentie, 3% spot zona, etc. Si noi cum zic uni o frecam 12 luni 8 ore pe zi

      Reply
    2. 3.2

      Ghiţă

      Măi „Balenă albastră”, ăsta este un calcul (total eronat) şi vocabular de contabil analfabet.
      Ce, îţi pare rău că analfabetismul matale a dat roade şi a ieşit la suprafaţă şpăguiala dată pentru ocuparea posturilor (mai ales cele de contabil) din educaţia argeşeană ?
      Pe de altă parte sistemul are parte de ceea ce a creat şi drept urmare cadrele didactice trebuie să suporte, vorba ceea „Este prost, dar este prostul nostru” şi prostia se plăteşte.
      Nu mai intrăm în detalii, să- ţi oferim explicaţii că pierdem timp şi ne enervăm.
      Este adevărat profesorii sunt de vină de la cap la coadă şi- n mod deosebit cadrele didactice care te- au trecut clasa (probabil că mai mult de milă) că de Bac.aşa cum ţi s- a mai spus şi de către alţii, probabil pe cinstite ai trecut doar cu BAC.- ul Dunărea, că- n rest mulţimea vidă.
      Probabil că după mintea matale ai trimite toate cadrele didactice acasă. Aţi rămâne doar câţiva care să luaţi salariu (pentru tăiat frunză la câini) în frunte cu cei de la I.S.J. cărora le cari ritmic.
      Să fim serioşi ar trebui să găsim un contabil la cel puţin 10 şcoli (din mediu rural)
      Dar, cum cine râde la urmă, râde mai bine, eu zic să ai răbdare, că ulciorul nu merge de multe ori la apă.
      În mod sigur ai presimţiri şi de aceea te agiţi.
      Eu zic să te apuci de treabă, şi să începi cu începutul şi anume prin aţi scrie demisia până nu este prea târziu.

      Reply
      1. 3.2.1
    3. 3.3

      Gicută

      N- ai decât!
      Dar, începe cu neamul tău şi celor cărora le – ai dat şi le dai şpaga.
      După ce termini cu ei mai vorbim. Eu zic că te ridică D.N.A. -ul înainmte să- ţi termini treaba cu neamurile şi ceilalţi şpăgari.

      Reply
  4. 4

    Maria

    Aveţi dreptate cu birocraţia.
    Probabil
    Cuvântul românesc „birocratic” provine de la tradi’ionalul „bir”.
    De asemenea cuvântul bir a fost şi este get beget românesc şi nu provine din limba turcă.
    Nu turcii au introdus birul în Ţara Românească, ci pupincuriştii de conducători s- au oferit care mai de care să dea birul cât mai mare căpetenilor turce, pentru a beneficia de posturi cât mai călduţe.
    În învăţământul argeşean, birul este mai de actualitate ca oricând. În mare parte dintre ei, inspectorii de I.S.J., colectează birul din teritoriul şi bineânţeles că mare parte din el ajunge pe cale ierarhică şi la şeful ăl mare, care la rândul lui trebuie să vireze din colectări mai sus.
    Academia Română a găsit sinonim pentru bir, cuvântul cotizaţie. Cotizaţia fie ea de partid, de sindicat, inclusiv de director, nu are decât un singur scop şi se numeşte corupţie. Pentru cine nu cotizează consecinţele se manifestă sub formă de „birocraţie” şi cheltuielile sunt mai mari.
    Dacă dai ai, nu dai nu ai.
    Sau, de bir nu dai, biruit vei fi.

    Reply
  5. 5

    Miron

    Statul este un hoţ care fură legal.
    Dacă statul ar fi judecat pentru furturile şi atrocităţile pe care le comite împotriva proprilor cetăţeni, ar fi trimis la puşcărie pentru multe sute de ani.

    Reply
  6. 6

    arsenie Boca

    Birocratia este comuna ambelor sisteme, fie ca se numeste liberalism sau comunism. Formatul in care isi prezuma functionalitatea difera foarte putin de la caz la caz. In esenta birocratia are acelasi format adaptat in creuzetul oricarui sistem politic. Poate ca ar trebui sa acceptam sintagma acestui deseu comportamental rezultat in urma esecului ambelor sisteme insa ma indoiesc serios de faptul ca evolutia civilizatiilor defuleaza numai in astfel de abateri ideologice. Pana la urma aceasta birocratie este rezultatul extrem de pertinent al esecurilor care le unesc. Articolul dvs. este fundamentat si are enormul avantaj ca apare ( tolerat) intr-un cotidian de extrema stanga. Sa ma scuzati daca fac vreo legatura intre ideologia Ziarului Argesul si gruparea Tupac Amaru din Peru. Ambele incearca sa se impace cu realitatea dupa ani de clandestinitate. Personal sunt adeptul unui sistem semidictatorial macar pe durata a doua decade menit sa aseze societatea romaneasca in norma functionala a unui stat de drept. Dusmanii acestei natii nu se afla in birocratia sistemica ci in pangarirea unor valori sacre ale ortodoxiei printr-un exces de drepturi oferite unor minoritati in dauna bazei acestui popor. Renasterea sentimentului national se face nu printr-o critica adusa birocratiei ca recuzita malefica a procesului poliic, ci prin luari de pozitie ferme si autoritare asemeni unui timonier iscusit in mijlocului unui ciclon. Ar fi un adevarat miracol care v-ar aduce mii de aprecieri, o tirada de articole care sa amendeze problema tiganeasca, ungureasca si mizeria unui criptocomunism de tranzitie interminabila. Curand Romania va trece prin dezastre inimaginabile, suferinte imposibil de cuantificat venite din predictiile ciclice ale controlului natural. De ce trebuie ca o calamitate sa uneasca un popor dezbinat, sedus si umilit de proprii conducatori iar cainii de paza a democratiei sa taca?

    Reply
    1. 6.1

      Savu Gheorghe

      De ce? Pentru că nu e vorba doar de predicții, ci chiar de forțe ciclice ale controlului natural. Deci, societatea românească mai depinde încă de acest control natural, ea nu a ajuns la o conștiință de sine sau, să mă exprim în limbaj hegelian, la o sinteză. Prin urmare, la o societate pură, în care dreptul să fie faptul social pur (adică fără implicații personale). Acesta este motivul pentru care suntem la extreme, ba în plină calamitate, ba în decadență. Avem o topică socială puternic personalizată. Nu avem câini ai democrație, ci lichele (puține excepții). Nu avem caractere, ci oameni care se orientează (puține excepții). În sfârșit, spun cuvinte prea mari. Față de Ziarul Argeșul sunteți nedrept. Eu nu știu ce aveți de împărțit cu acest ziar, mai ales că istoria lui se aseamănă cu istoria întregii societăți, dar ceea ce știu foarte bine este că majoritatea jurnaliștilor sunt tineri și și-au însușit exemplar rigorile economiei de piață. „Dușmanii acestei nații nu se află în birocrația sistemică ci în pângărirea unor valori sacre ale ortodoxiei printr-un exces de drepturi oferite unor minorități în dauna bazei acestui popor”. Într-adevăr!

      Reply
      1. 6.1.1

        arsenie Boca

        In orice tip de societate aflata undeva la marginea unui destin conturat prin propriile valori putem admite ca intr-o lege a fizicii fundamentul functioneaza si pe principiul fortei centrifuge. Asadar cu cat viteza si masa sunt supuse unei rotatii in jurul unui punct central, fortele de atractie care guverneaza echilibrul acestui sistem dinamic devin mai putin atractive, iar multe conglomerate ajung la periferie riscand sa se risipeasca in neant. Nici societatea romaneasca nu face exceptie, iar aici nu Hegel face legea. Din pacate filozofia este un cu totul alt experiment contextual decat fizica societatilor aflate in stadiul de pitica rosie. Este o lege universal valabila perfect aplicabila situatiilor aflate in deriva istoriei. Sa aruncam o privire Argesului si in particular Pitestiului nostru respectabil…Este ceea ce pare firesc sau doar o confirmare a deziluziei comunistoide, abjecta si condamnabila a unui destin? Daca le-as putea imputa ceva adunaturii de mafioti de stanga ce guverneaza esecul celui de-al patrulea judet ca pondere economica, nu este neaparat contraperformanta ci faptul ca au compromis un curent de stanga extrem de necesar echilibrului politic si alternantei. L-au compromis definitiv oferind la un moment dat posibilitatea aparitiei unei culturi politice de dreapta sau mai grav , de extrema dreapta, cu excese si derapaje infioratoare. Este destinul crunt al monocromiei politice care se dezvolta in dauna atitudinilor civice si pe cale de consecinta ajung sa se autoflageleze social. In ceea ce priveste atitudinea fata de Ziarul Argesul vreau sa cunoasteti un lucru esential. El reprezinta fundamentul topicii acelei nedreptati pe care mi-o imputati. Am sa o pun intr-un context simplu pentru aceia multi care ne citesc, si intr-o butada pentru dumneavoastra care aveti pregatirea necesara unei interpretari rationale. Intr-o societate rosie in care partidul controleaza orice profil editorial, cainii de paza ai democratiei sunt exact aceia care stiu sa maraie la stapan cand miroase a alcool. Puteti inlocui alcoolul cu mirosul acela natural al povernei comuniste in care nici cea mai umila javra nu mai simte nimic. Doarme cu botul pe labe maraind in somn la ceva cosmaruri de dreapta. Nu imi permit sa va dau sfaturi insa cotidianului in care scrieti i se pot imputa multe. Cunoasteti cu siguranta lista lunga si pe aceea mai scurta a grotescului asa incat sa nu puteti afirma ca aveti vreo independenta de stil. Istoria acestui cotidian este nu numai controversata dar si blamabila intr-un mod infiorator. Singurii care reusesc sa scoata castanele din foc sunt tinerii jurnalisti si cateodata domnia voastra care faceti un joc exceptional dintr-o nevoie justificata de a deveni celebru. Din pacate celebritatea nu se face evitand sistematic subiectele care alcatuiesc pacatul presei de stanga de la Pitesti. Aveti destule subiecte uracand doar un etaj al redactiei. Pe acolo s-au perindat si au legat prietenii mai toata camarila rosie a mafiei PSD.

        Reply
  7. 7

    Mirela

    Prin escrocheriile făcute de contabilii din sistemul de educaţie multe foste cadre didactice au de suferit.
    Prin neîntocmirea declaraţiilor rectificative pentru sentinţele judecătoreşti, foste cadre didactice pensionate anticipat sau pensionate pe caz de boală s- au trezit cu pensiile tăiate, plus că trebuie să dea banii din urmă înapoi.
    Cei de mai sus s- au trezit că au fost declaraţi de către contabili la Casa de Pensii că sunt apţi de muncă şi au şi primit sume de bani pentru munca prestată (sume din sentinţe vechi, declaraţi ca fiind munciţi în prezent). Ori cum legea spune că dacă eşti pensionat anticpat sau pe caz de boală nu ai voie să munceşti, rezultatul îl anticipaţi dvs.

    Cazuri şi mai revoltătoare sunt cele în care decedaţii primesc sunt declaraţi la Casa de Pensii de contabili, ca fiind în viaţă şi li se vireaza sume de bani (pentru perioada muncita în calitate de decedat), ba pe deasupra în lunile respective când sunt decedaţi li se mai reţine şi şomaj, că dă bine pe lumea cealaltă, poate îi ajută la ceva.

    Reply
    1. 7.1

      Balena albastra

      Asta este o persoana care are 10 procese cu scoala

      Reply
    2. 7.2

      Ghiţă

      Domnule „Balenă albastră” se spune că ruşine trebuie să- i fie celui care refuză acordarea drepturilor prevăzute de constituţie şi nu celui care le cere.
      Dacă persoana de care zici matale că are 10 procese cu şcoala, atâta timp cât le- a câştigat înseamnă că cineva de acolo nu şi- a făcut treaba şi la nr. ăsta mare de procese se simte un iz de penal.
      Persoana de care ziceţi dvs. cu cele 10 procese este o mândrie pentru Judeţul Argeş, iar în şcoala respectivă înseamnă că este un mare haos în respectarea legislaţiei, drept urmare aşteptăm să vedem ce măsuri se iau şi consecinţele.
      Nu de alta există riscul să se dubleze numărul de dosare şi să nu apară Judeţul Argeş în cartea Recoprdurilor cu astfel de fenomene (para)normale

      Reply
    3. 7.3

      Petre

      Nu se ia domne nicio măsură.
      Peştele de la cap se împute.
      Până una alta capul este la I.S.J. Argeş unde se împarte prada.
      Dar ce credeţi că doare pe cineva că a câştigat cineva 10 procese împotriva unei instituţii?
      Porcii sunt porci şi nu ai ce le face. Vorba ceea după ce s-a suit scroafa în copac, la ce să te mai aştepţi?

      Reply
  8. 8

    ILIE

    Nu numai. că instituţiile statului se feresc să transmită fişiere electronice, darşi acelea pe care le redactează pe hârtie sunt de multe ori contrafăcute.
    Peste 30% din adresele emise de Ministerul Educaţiei, au data Poştei cu cel puţin o zi înaintea datei de înregistrare şi întocmire a documentului.
    O explicaţie ar fi că de prea mult tras chiulul, mahării din Minister uită pe ce lume sunt, iar pentru ceilalţi care nu se încadrează în prima categorie este vorba că de unde nu e nici D-zeu nu cere.
    Despre conţinutul şi compoziţia răspunsului nu mai discutăm că se încadrează la probleme de invers proporţionalitate în raport cu remuneraţia primită de distinşii …, sau la probleme caracterstice celor …

    Reply
  9. 9

    Puiu

    Lucruri foarte interesante în comentariile distinsului prelat şi ale protosinghelului Savu. Dar a fi interesante nu înseamnă a fi şi plăcute. Pe mine chiar nu mă interesează predicţiile şi forţele ciclice ale controlului natural. Chiar credeţi că oamenii au timp şi habar să vadă dacă suntem în plină calamitate sau în decadenţă? Imi puteţi răspunde , în procente, câţi dintre conţăranii noştri realizează că avem” o topică socială puternic personalizată”? Este dreptul dvs. să vă exprimaţi la nivelul pe care îl aveţi şi nu este un reproş din partea mea. Despre pângărire nu are rost să vorbiţi, că e ca şi cum aţi vorbi de funie în casa spânzuratului! Două lucruri mi-au atras atenţia:

    1.”Personal sunt adeptul unui sistem semidictatorial macar pe durata a doua decade menit sa aseze societatea romaneasca in norma functionala a unui stat de drept.”

    De data aceasta am remarcat seriozitatea cu care aţi abordat acest comentariu şi capacitatea dvs. de a intra ” în duel ” cu domnul Savu. Mi-a plăcut foarte mult exprimarea dvs.!

    2. ” Nu avem câini ai democrație, ci lichele (puține excepții). Nu avem caractere, ci oameni care se orientează (puține excepții).”

    Vă apreciez foarte mult profesionalismul şi curajul, o spun fără nicio reţinere, şi vă urez sănatate maximă , linişte sufletească şi mulţi ani cu bucurie de Sf. Gheorghe!

    Reply
    1. 9.1

      arsenie Boca

      Va multumesc si la multi ani de ziua dumneavoastra !

      Reply
      1. 9.1.1

        Savu Gheorghe

        Este cea mai plăcută urare, pentru că nu m-am așteptat la ea. Vă mulțumesc!

        Reply
        1. 9.1.1.1

          arsenie Boca

          era pentru Puiu, dar m-am gandit ca ajunge cumva si la dvs:)

          Reply
  10. 10

    Puiu

    Domnule Savu,îmi pare rău dacă v-am supărat cu ceva! Poate am făcut-o involuntar şi v-am rugat să-mi atrageţi atenţia dacă gresesc. De multe ori mintea te minte, dar ceea ce simţi este mai presus decât ceea ce spui. Oricum urările mele rămân sincere.

    Reply
  11. 11

    Savu Gheorghe

    Domnule Puiu, nu înțeleg de ce credeți că m-ați supărat. Ideile nu exprimă numai stări sufletești, iar convingerile noastre nu trebuie să depindă de părerea unuia sau a altuia. Vă rog să țineți cu hotărâre la ideile dvs. Acesta este un drept pe care ni l-am câștigat în decembrie 89, din păcate cu pretul vieții unor tineri.Iar dacă noi am renunța de a spune ceea ce gândim, ar fi ca și cum i-am mai omorî încă o dată pe acești tineri.

    Reply
  12. 12

    TILICĂ

    Pentru eliminarea birocraţiei şi a corupţiei, nu ar strica o lege de genul:
    – dacă întrebi de mere şi ţi se vorbeşte de pere, sau ţi se oferă un răspuns mincinos al instituţiei respective (peste 80% din răspunsurile formulate de instituţiile Statului)
    să fie demis atât cel care a redactat răspunsul cât şi şeful care a vizat lucrarea.
    Singurele probleme sunt:
    – 1) Îşi doreşte politicianul român aşa ceva? Va vota el pentru o asemenea lege?
    – 2) Cine va pune în aplicare Legea în cauză? În cazul în care legea trece prin parlament, nu va suferi ea modificări prin Regulamentul de punere în aplicare?
    Bineînţeles, funcţionarului care a scăldat răspunsul să- i se dea dreptul să se adreseze instanţei de judecată care să dea un verdict final.
    Oare ne confruntăm cu un haos birocratic întâmplător sau cu un haos birocratic al MAFIEI STATULUI pentru ca omul cinstit să fie într- o permanenţă scârbire?
    Nici Brâncuş, nici Cioran, şi nici mulţi alţii nu au plecat din România de plăcere. Sistemul i- a călcat în picioare şi i-a expulzat, iar pentru cine n- a dat rezultate expulzarea, a fost internat la nebuni precum Eminescu, ca nu cumva altfel să se strice imaginea borfaşilor din sistem.
    La acest moment mafioţii din structurile statului sunt mai înrădăcinaţi ca niciodată.
    Ţara nu mai este a noastră, este doar a lor.

    Reply
  13. 13

    Balena albastra

    Iarasi ati luato pe bautura. Vreti sa dam cartile pe fata. Toti de aici sunteti colegi de scoala si aceste lucruri le scrieti din clasa. Stiti cine face statele de Plata. Banuiesc ca stiti. SECRETARA. Stiti ce se scrie in declaratii 112 ce face SECRETARA. Daca secretara greseste si scrie o alta data sau alceva asta e. Pr. Nu contabilul depune declaratia ci angajatorul in speta directorul. Sunteti slab informati. Aducetiva aminte ce are Patit in 2014 cand o persona sau rupt ceva…….. SECRETARA declarase ceva can nail, DAr Cont care il Faceti voi prost sau nu stiu in ce Fel a reparat greseala. In loc sa pregatiti elevii pt evaluare nationala stati de Barfa. Voi cunoasteti tot dar treburile voastre nu le stiti.

    Reply
    1. 13.1

      ION

      Balenă albastră, grăbeştete că se dau simulările la clasa a IV a, ai ocazia să le prinzi, că de luat notă de trecere pe cinstite nu cred că sunt şanse.
      Iei notă de trecere doar dacă stai în bancă cu Generalul (individul trebuie trecut că astfel se face partidul de râs).
      Oricum din ce ai spus aici, nu găsesc decât că delirezi şi musai trebuie impus control pshiatric anual şi la contabilii de şcoli, că de prea mult stat degeaba şi furat s- au dereglat…

      Reply
      1. 13.1.1

        dragnea

        SUNT Dereglati hrmonali cum sunt dereglate unele persoane care se gandesc cum sa faca numai bani ….

        Reply
  14. 14

    Iapa

    eana Cristina Miu, secretarul localităţii,

    Reply
  15. 16

    I.Apa

    CRISTESCU RADU, contabilul

    Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A. Copyright © 2024

error: Content is protected !!