# Dulciuri care nu-s de… dulce, numai bune de servit în Postul Paștelui
1. Tort de biscuiţi
Ingrediente: un kg de mere rase (curățate de coajă), 300 grame biscuiţi de post, 200 grame zahăr, esenţe de vanilie și rom, o linguriţă de scorţişoară, sucul de la o jumătate de lămâie, două plicuri de budincă, 3 grame de gelatină.
Mod de preparare
Se face un sirop din 600 ml de apă, zahăr și esenţe în care se adaugă merele rase, amestecate cu sucul de lămâie, scorţişoara și budinca de vanilie. Se fierb toate timp de 10 minute la foc mediu, amestecând din când în când. Gelatina se adaugă în ultimul minut de fierbere. Crema se lasă la răcit. Tortul se asamblează în straturi: un rând de biscuiţi, un „pat” de cremă etc. Se dă la frigider pentru trei ore şi, după preferințe, se ornează cu frişcă vegetală.
2. Tort cu blat de mere
Ingrediente pentru blatul de mere: 150 grame zahăr, 400 ml apă, 100 ml ulei, 50-100 grame nuci măcinate, patru mere rase, curățate de coajă, un plic de praf de copt, esență de lămâie şi făină cât cuprinde.
Mod de preparare
Se caramelizeză zahărul într-o cratiţă. Se adaugă apa fierbinte, iar când compoziția s-a răcit, se adaugă merele, nuca, apoi făina, amestecată cu praful de copt, esenţa şi uleiul. Cele două foi de blat se coc separat.
Ingredientele necesare pentru cremă sunt un litru de lapte de soia, 150-200 grame de zahăr, 3 linguri de făină sau amidon alimenar şi esenţă de lămâie. 3/4 din cantitatea de lapte se pune pe foc, amestecat cu zahărul. În restul de lapte se desface amidonul. Amestecul se toarnă peste laptele clocotit şi se lasă la foc mic până se îngroaşă crema. Tortul se umple cu crema răcită și se orneayă cu felii de mere și sâmbure de nucă.
Poftă bună!