Delia Mușetescu este o tânără de 19 ani, absolventă a Liceului Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung Muscel. Este studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Pitești, specializarea română-franceză. Şi e pasionată de scris, obținând recent titlul de „autorul lunii” în cadrul revistei „Pov21”, proiect realizat de tineri din toată țara. Despre cum a reușit să atragă atenția tinerilor cititori, dar și despre ce subiecte mai abordează Delia ni s-a destăinuit în următorul interviu.
Jurnalul din copilărie
– De unde ai această pasiune pentru scris?
– Pasiunea o am încă din copilărie, cam de la 9-10 ani, atunci când am început să scriu într-un jurnal tot ceea ce mi se întâmplă: cum îmi făceam prieteni, ce persoane noi am cunoscut, ce note luam la școală; toate temerile și bucuriile mele erau notate acolo. Apoi, crescând, întâmplările din viața mea erau din ce în ce mai semnificative pentru mine, mă schimbau, așa cum se întâmplă în viața oricărui adolescent. Atunci jurnalul a devenit cel mai bun prieten al meu; nu exista nicio zi fără să-i împărtășesc ceea ce simt. În liceu am scris multe texte despre trăirile mele, despre eșecuri, realizări și povești de dragoste. Așa am realizat că doar prin scris pot să trăiesc, doar prin scris respir și doar asta trebuie să fac.
– Cum ai decis să scrii în revista „Pov21”?
– „Pov21” a fost prima revistă în care am activat, pentru că până atunci scrisesem doar pentru mine. Totul a început prin luna aprilie a acestui an, când am găsit prezentarea proiectului lor întâmplător. M-am interesat despre ce e vorba și am luat legătura cu cineva pentru a mă înscrie și eu. Redactorii m-au primit cu multă căldură și entuziasm; sunt niște oameni minunați care au atât de multă răbdare cu cei noi… La început mi-a fost puțin teamă, pentru că știam că ceea ce scriu va fi citit în redacție și, probabil, va fi criticat sau poate chiar respins, sau poate că vor râde de mine că m-am băgat în proiect, deși am scris mereu doar ce mi-a trecut prin cap și nu știu să mă acomodez… Dar nu a fost așa. După primul articol trimis, am fost atât de fericită când am văzut că am un feed-back pozitiv… Și așa am prins curaj și m-am apucat de treabă!
„Subiecte de interes pentru adolescenți”
– Ce subiecte ai abordat și ce ai vrut să transmiți prin acestea?
– În general, am abordat subiecte de interes pentru adolescenți, precum articole despre alegerea facultății, am diferențiat bacul și sesiunea, am scris despre cum pot tinerii să-și facă vocea auzită în Europa, toate acestea astfel încât tinerii să aibă un sprijin, un sfat de la cineva care deja a făcut anumite alegeri și care știe cât sunt de dificile. Mai ales articolul despre alegerea facultății cred că a ajutat și o va face în continuare. Știu asta pentru că și eu m-am decis extrem de greu, chiar în ultimul moment.
– Vorbește-ne despre articolul care a făcut peste 40.000 de vizualizări! Te așteptai?
– Articolul care „a dat lovitura” are la bază un subiect de interes național, mai ales în această perioadă, și anume școala online. Eu nu am fost de acord cu această formă de învățământ la distanță, pentru că am lucrat destul de puțin pe materie. Am ales această facultate pentru că sunt pasionată și de literatură, de limbi străine, de cultură și de aceea mi-aș fi dorit să aprofundăm cunoștințele, ceea ce nu se poate întâmpla într-un învățământ online. În plus, atmosfera comodă de acasă nu mă ambiționează cu nimic și, aparent, foarte mulți elevi, studenți sau chiar părinți au avut aceeași părere; mă bucură mult. Nu mă așteptam ca tinerii să-și dorească atât de mult să se reîntoarcă la școală. Adevărul este că ne lipsesc explicațiile profesorului prezent fizic, dar și interacțiunile cu colegii. Faptul că articolul respectiv a strâns atât atât de multe distribuiri și vizualizări m-a făcut să simt că sunt o voce care contează între atâția tineri de vârsta mea.
„O mare realizare”
– Cum ai primit vestea că ești desemnată de revistă ,,autorul lunii”?
– Vechimea mea în „Pov21” este de șase luni și mereu vedeam cum colegii din redacție sunt promovați și apreciați pentru vizualizările lor; și, de asemenea, mereu mi-am spus că mai am mult de muncă până când voi ajunge la un asemenea nivel. După ce s-a publicat articolul despre școala online, vedeam pe zi ce trece cum cresc distribuirile; părea un vis devenit realitate. M-am bucurat enorm. Apoi, când colegii au postat topul autorilor din luna iulie, nu mi-a venit să cred că sunt pe locul 1. Este o mare realizare, probabil cea mai mare de până acum, mai ales că are legătură cu pasiunea mea.
– Care sunt cele mai importante lucruri de care ții cont atunci când scrii?
– Mă gândesc la lucrurile pe care cititorii le pot învăța dintr-un articol. Ceva ce le-ar schimba viziunea sau care i-ar informa în legătură cu ceva anume, ori care le-ar transmite starea mea (când e vorba despre un text literar). E foarte important ca tinerii să simtă, iar asta se întâmplă atunci când pui pasiune, când scrii cu sufletul.
– Ce surse de inspirație ai?
– Singurele mele surse de inspirație sunt eu și realitatea care mă înconjoară. Orice am scris sau voi scrie vreodată va avea legătură cu mine, cu ceea ce simt, cu ceea ce trăiesc sau am trăit și cu opiniile mele despre ceea ce văd în jur. Nu pot scrie fictiv, poate doar dacă aș modifica puțin realitatea, pentru că, altfel, simt că transmit oamenilor un sentiment care nu există; o simțire falsă. Tot ceea ce e în sufletul meu se va revărsa pe foaie… Cum spuneam, eu doar așa trăiesc.
„Mi-aș dori să scriu o carte”
– Care sunt planurile și dorințele tale în legătură cu acest domeniu?
– În prezent mai activez într-o redacție, care însă se ocupă doar cu știri, așa că, încet-încet, încep să capăt experiență pentru ca pe viitor să nu părăsesc acest domeniu. Mi-aș dori să scriu în continuare, știri, articole de opinie, absolut orice. Să cunosc oameni, să îi descopăr, pentru că socializarea are un rol important în acest domeniu. Iar un alt plan, legat de această pasiune, este să scriu o carte sau poate chiar mai multe, de ce nu?! Însă mai am de lucrat.