După o istorie de aproape șase decenii, Centrul de Îngrijire și Asistență Bascovele din satul Ursoaia, comuna Cotmeana, intră într-un plan de restructurare. Până la finele anului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș va prezenta proiectul Consiliului Județean Argeș și Ministerului Muncii.
La încheierea procesului de schimbare, la sediul Centrului cu o capacitate de 80 de locuri vor rămâne 50 de beneficiari și restul de „locatari” vor fi mutați în două noi locații. La Drăgolești, într-o casă care îi aparține Centrului, vor fi amenajate locuințe protejate (10 locuri disponibile) și la Ursoaia, într-un imobil administrat de Direcție, vor fi puse la punct camere pentru cazarea altor bolnavi (20 de locuri). Toate clădirile Centrului vor fi reabilitate în numele restructurării, așa încât să fie la standarde înalte serviciile de îngrijire și asistență oferite beneficiarilor.
66 de salariați la 77 de bolnavi
Centrul de Îngrijire și Asistență Bascovele are o capacitate de 80 de locuri. În prezent sunt instituționalizați 77 de beneficiari (femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 91 de ani), aceștia fiind cazați în 19 camere de tip garsonieră, cu băi proprii.
În primele nouă luni ale anului curent, cinci oameni cu nevoi speciale și-au găsit câte un loc primitor în Centru; pe de altă parte, în 2018, patru persoane internate au decedat.
Bolnavii de la Centru au diferite tipuri și grade de handicap. 52 dintre persoanele cu dizabilități au afecțiuni psihice. Intrările nu au praguri, pentru a ușura deplasarea persoanelor care utilizează fotolii rulante, spațiile sunt prevăzute cu rampe și scările au balustrade. Condițiile de confort vor spori după restructurare.
Din personalul de conducere fac parte Maria Cârstea, șefa Centrului, și Emil Costion Constantinescu, coordonatorul personalui de specialitate. 66 de salariați lucrează la Centru: 23 de infirmieri, 15 asistenți medicali, trei îngrijitori de curățenie, doi educatori, două spălătorese, un medic, un kinetoterapeut, un psiholog, un asistent social, personal administrativ. La un astfel de Centru, ideal ar fi ca raportul dintre salariați și beneficiari să fie 1 la 1.
***
Unitatea a luat ființă în anul 1960 într-o clădire ce i-a aparținut Mănăstirii Bascovele și vreme de 39 de ani a funcționat sub denumirea de Cămin spital pentru bolnavi cronici adulți, în anul 1999 primind titulatura actuală. În 2005, beneficiarii au fost mutați din clădirea ce i-a aparținut Episcopiei într-un pavilion nou, construit de centrul preluat, în 2004, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, în subordinea căreia funcționează în momentul de față.