Instituția Prefectului Argeș a organizat luni, la inițiativa prefectului Emanuel Soare, o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor (peste 30 de firme private), care operează pe traseele județene. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), ai ARR Argeș, ai Inspectoratului Școlar și ai Autorității Județene de Transport – serviciu care aparține Consiliului Județean Argeș.
De unde bani?
Prefectul a abordat o temă importantă, decontarea navetei elevilor. Abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier trebuie decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile Guvernului pentru reducerea abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri.
În urma discuției, reprezentanții Consiliului Județean s-au angajat să găsească sursa de finanțare pentru decontarea navetei elevilor – 50% din costuri fiind suportate de școli, iar 50% trebuind să fie sacoperite de CJ Argeș. Din păcate, Consiliul Județean nu are prevăzute în buget sumele necesare, prefectul insistând pentru depășirea barierelor birocratice, astfel încât elevii să beneficieze de dreptul lor legal.
„I-am rugat…”
În al doilea rând, Emanuel Soare a insistat ca transportatorii să respecte măsurile de potecție sanitară și să majoreze numărul de curse, acolo unde este nevoie, pentru evitarea aglomerării. “I-am rugat să găsească soluțiile tehnice astfel încât oamenii să fie transportați în siguranță, să nu se circule cu mașinile prea încărcate. Transportul în comun, mai ales cel de tip maxi-taxi, poate fi un vector important de tansmitere a bolii. Toți au fost de acord că transportul în comun de persoane trebuie să funcționeze în continuare, dar fără să punem în pericol sănătatea pasagerilor”, a declarat prefectul Emanuel Soare.
Nesupunere
În ceea ce ne priveşte, expresia prefectului cu „toţi au fost de acord” ni se pare cel puţin gratuită. Ziarul nostru a semnalat în mai multe rânduri faptul că în unele microbuze maxi-taxi nu toată lumea poartă mască de protecţie, iar unii şoferi chiar dau tonul la această „libertate”, răspunzându-le agresiv celor care îndrăznesc să le atragă atenţia că greşesc. Dar poate că acum, după şedinţa cu prefectul – cine ştie? – poate se vor schimba lucrurile…