Uniunea Europeană dispune de norme stricte care incriminează abuzurile sexuale asupra minorilor, protejează copiii care sunt victime şi contribuie la prevenirea săvârşirii acestor infracţiuni. Directiva include şi măsuri de combatere a abuzului sexual online asupra copiilor. S-au constatat neîndepliniri ale obligaţiilor la şapte state membre ale U.E., între care şi România. La noi sunt total ineficiente sistemele de combatere a traficului de persoane, prostituţiei, violenţei şi abuzurilor sexuale. Noi victime minore apar în spaţiul public, reprezentând doar vârful unui aisberg, neputinţa şi reacţiile greoaie ale unui sistem suprasaturat de corupţie, ineficienţă, indiferenţă şi deprofesionalizare.
Traficul sexual este înfloritor în ţările în care femeile şi copiii sunt marginalizaţi şi este răspândită corupţia politică. Ei sunt atraşi de traficanţi, care promit şcolarizare, angajare şi reşedinţă. Acest trafic este cea mai înfloritoare industrie pentru criminalitatea organizată. Unele ţări, printre care şi România, au devenit edenul pentru pedofili, care practică nestingheriţi turismul sexual de zeci de ani. Mii de tineri care provin din familii dezorganizate fug de acasă şi sunt ademeniţi în întâlniri sexuale. Depresia, abuzul de substanţe şi izolarea socială sunt factori de risc asociaţi exploatării sexuale a copiilor. Adolescenţii cu dizabilităţi prezintă un risc de 3-4 ori mai crescut de abuz fizic şi sexual. Minorii sunt victime şi au nevoie de protecţia autorităţilor care adesea îi ignoră sau muşamalizează fenomenul. Victimele pot fi interceptate prin intermediul serviciilor de aplicare a legilor sau de protecţie a copilului. Frecvent, furnizorii de servicii medicale recrutează victimele prezentate într-o clinică medicală ca urmare a agresiunii, abuzurilor sexuale sau pentru a solicita contracepţie.
Victimele pot prezenta unele curiozităţi comportamentale: anxietate şi depresie, pot fi implicate în abuzuri de substanţe sau adoptă o atitudine materialistă. Medicii pot identifica victimele în multe cazuri şi pot alerta autorităţile. Examinarea clinică atentă şi recunoaşterea acestor semne sunt vitale în recuperarea şi salvarea copiilor. Indiciile includ identificarea de vânătăi, tăieturi, muşcături, arsuri pe piele, tatuaje, traumatisme genitale, urme ale administrării de droguri intravenoase.
Recrutarea copiilor pentru traficare poate avea loc oriunde: în staţii de transport, gări, mall-uri, adăposturi sociale, şcoli, cluburi sau reţele de socializare online etc. Vârsta medie la recrutare este de 13 ani. Metodele de recrutare folosite de traficanţi pot fi: oferte de cadouri, bani, adăpost, mâncare sau droguri. Există şi proxenetismul de gherilă, care include: răpire, agresiune, viol, ameninţări la adresa familiei, izolare, înrobire (muncă forţată) sau tortură.
Mult mai vinovaţi în acest trafic sunt cumpărătorii. Ei oferă bani, se folosesc de inocenţa copiilor în a-i abuza, răni, ademeni în toate modurile posibile. Pot fi reprezentaţi de toate profesiile şi categoriile sociale: avocaţi, medici, prelaţi, industriaşi, poliţişti, politicieni, oameni aparent respectabili şi serioşi, dar şi interlopi. Cum ajung ei în asemenea degradare umană este greu de imaginat. Adesea, încurajarea fenomenului abominabil în profunzimea şi diversitatea sa este oferită de publicul larg: vecinii, prietenii, societatea în ansamblu, care închid ochii în loc să ia atitudine. Cei cărora nu le pasă de strigătul dureros al unui copil, devenit victima adulţilor sau a reţelelor de criminalitate organizată, devin complici la acţiune. Fiecare cifră oficială ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate, nedescoperite sau neinvestigate de autorităţi cu bună ştiinţă.
Fenomenul abuzului, exploatării şi traficării sexuale a minorilor a devenit teribil de presant, chiar cu ştiinţa şi sub ochii autorităţilor. Adoptarea legii privind „registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale” este un pas înainte. Al doilea pas urmează a fi EDUCAŢIA în spiritul legilor moralei, respectului, iubirii adevărate pentru oameni. Şi prima măsură s-a luat: eliberarea lui Dincă din arestul poliţiei şi judecarea lui, cu data sentinţei „la calendele greceşti”.
Dr. Tiberiu STĂNESCU
P.S. Interlopii abuzează doi poliţişti şi reţin, cu lipsire de libertate, alţi doi. Este dovada impotenţei totale a sistemului de asigurare a ordinii şi securităţii persoanelor.