Fondat în anul 1876 şi renăscut la 23 decembrie 1989, în prima zi de democraţie românească, ziarul nostru a pus la temelie respectul pentru valoare, adevăr şi libertate. Primul număr al ziarului „Argeşul liber” a văzut lumina tiparului când Ceauşescu îşi lua zborul cu elicopterul de pe sediul CC al PCR. Oare ce soartă ar fi avut jurnaliştii de atunci dacă democraţia şi libertatea n-ar fi învins dictatura? Nu vrem să ne imaginăm…
De atunci, echipa a fost primenită şi continuăm să scriem, în ediţia tipărită, dar şi în mediul online (ziarulargesul.ro şi argesul.ro) cu convingerea că presa nu trebuie să fie doar paznicul valorilor societăţii, ci şi să cultive, să promoveze valoarea, oriunde s-ar afla ea.
La 3 mai, când a fost marcată Ziua mondială a libertăţii presei, cotidianul „Argeşul” a urcat la cota 8282 – tot atâtea numere de ziar au fost tipărite pe hârtie, până în Vinerea Luminată, în răstimpul celor aproape trei decenii de libertate.
Presa – „câinele de pază al democraţiei” – are anumite responsabilităţi şi, în mod normal, ar trebui să acţioneze ca o supapă care să detensioneze societatea şi să avertizeze puterea. De multe ori, însă, tensiunea socială a condus la ieşirea în stradă a celor nemulţumiţi, care au schimbat puterea…
În cei aproape 30 de ani de la Revoluţie, presa din România a ajuns atât de… liberă, încât destul de des a alunecat în extreme…
Din cauza ştirilor inventate, presa românească şi-a pierdut din credibilitate. Şi, din păcate, e percepută tot mai mult ca una care dezinformează şi nu informează corect, ca una care deformează şi nu este formatoare de opinie publică…
De Ziua mondială a libertăţii presei, primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, ne-a transmis următorul mesaj: „Vă doresc să rămâneţi obiectivi şi fideli dreptului fiecărui cetăţean la adevăr şi la o informare corectă, aşa cum aţi fost şi până acum. Consider presa un partener, un critic avizat, un motor care mişcă nu doar informaţii, ci societatea în ansamblu, mai ales că trăim şi activăm în era digitală. Vă doresc mulţi ani în slujba jurnalismului de calitate şi vă asigur de întreaga mea deschidere şi susţinere. La mulţi ani!”
„Libertatea de exprimare este un drept de necontestat”
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a avut şi el un mesaj: „Cu prilejul zilei mondiale a libertăţii presei, celebrată în fiecare an în data de 3 mai, vă transmit sincere felicitări pentru obiectivitatea şi transparenţa de care daţi dovadă în informarea cititorilor dumneavoastră.
Presa trebuie să fie garantul libertăţii de exprimare, un pilon de bază al democraţiei, iar această zi există pentru a recunoaşte sacrificiile făcute pentru libertatea presei şi pentru a demonstra că libertatea de exprimare este un drept de necontestat.
Apreciez, în mod deosebit, competenţa şi profesionalismul gazetăresc şi vă asigur de întreaga mea stimă şi consideraţie pentru efortul pe care îl depuneţi, 24 de ore din 24, pentru apărarea şi promovarea libertăţilor cetăţeneşti fundamentale.
Cu acest prilej, vă transmit, dumneavoastră şi colectivului redacţional, ca reprezentanţi ai celei de-a patra puteri în stat, sincere felicitări, urări de bine, multă putere de muncă şi viaţă lungă în spaţiul media.”