Oraşul Mioveni are o istorie de peste 532 de ani. Prima atestare documentară a fost, aşa cum ne arată izvoarele istorice, în anul 1485. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu (Mihov, în slavonă) Mihoveni (Mioveni), făcând referire directă la locuitorii acestei formaţiuni sociale.
Mioveniul de astăzi continuă tradiţia înaintaşilor săi, dezvoltând atât economia şi serviciile pentru populaţie, cât şi viaţa spirituală, fiind o punte de legătură între trecut, prezent şi viitor, între România şi Europa.
Zilele oraşului Mioveni
Manifestările prilejuite de aniversarea a 532 de ani de la prima atestare documentară a oraşului automobilului românesc au demarat ieri, sărbătoarea continuând până duminică. Deschiderea solemnă a avut loc la Centrul Cultural Educativ Mioveni, directorul Gabriel Bratu invitându-l pe scenă pe adevăratul amfitrion al evenimentului, primarul Ion Georgescu. De Zilele Oraşului Tinereţii şi al „Daciei”, invitaţii de seamă i-au urat Mioveniului să ajungă municipiu.
Imnul naţional al României, interpretat vocal şi la clape de profesoara Denisa Iliuţă, a dat tonul „Zilelor oraşului Mioveni”, iar trecerea la discursuri a fost făcută pe strune de mandoline, graţie momentului oferit de Ansamblul „Nova”.
În cuvântul de deschidere, primarul Ion Georgescu a arătat că „la Mioveni prioritar este cetăţeanul” şi le-a mulţumit atât colegilor din aparatul primăriei, cât şi consilierilor locali, spunându-le: „Suntem o echipă! În 2020 va fi funcţional noul spital, cea mai importantă investiţie a noastră. Am căutat împreună soluţii de rezolvare a problemelor. Însă pentru a fi echilibraţi, cu picioarele pe pământ şi noi înşine trebuie să ne recunoaştem şi punctele slabe ca la ceas de sărbătoare.”
Bucuroşi de oaspeţi!
Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, prefectul judeţului, Emilian Dragnea, inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, consilieri locali şi judeţeni, directori de instituţii deconcentrate, primari din Argeş, reprezentanţi ai partidelor politice etc.
„La Mioveni lucrează o echipă puternică sub bagheta magicianului Georgescu şi de aceea îndrăznesc să spun că în viitorul apropiat oraşul va ajunge un municipiu al Argeşului”, a… prezis Dan Manu.
Au făcut cunoştinţă cu publicul prezent la deschiderea oficială şi câţiva primari de peste graniţă: Brachkov Dimitar (Petrich din Bulgaria), Nanu Isodora (Salamina – Grecia) şi Svetlana Tăbacari (Scoreni – Republica Moldova). Primăriţa din Scoreni – „sora cea mică şi inimoasă”, cum a prezentat-o primarul Georgescu – şi-a prins în diagonală, asemeni edilului-şef din Mioveni, o eşarfă tricoloră.
Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean, unul dintre coautorii monografiei localităţii („Din trecutul şi prezentul unui oraş de viitor”), a prezentat Mioveniul – oraşul tinereţii şi al „Daciei” – în repere istorice.
Şi tot ieri a fost premiată performanţa şcolară şi sportivă, fiind aplaudaţi la scenă deschisă elevii merituoşi din Mioveni şi echipa de tenis de masă a CS Mioveni (campioana României 2016-2017).
Până în anul 1989, actualul oraş Mioveni era comuna Colibaşi (suburbană Piteştiului). La 19 aprilie 1989, prin Decret prezidenţial, această comună a devenit oraşul Colibaşi. Actuala concentrare urbană se află pe vatra vechiului sat demolat în totalitate pentru a face loc noilor construcţii. Din anul 1996, ca urmare a unor demersuri făcute de Guvern şi Parlamentul României, de către autorităţile locale, Colibaşiul revine la vechea denumire, Mioveni. Începând cu anul 1968, aici s-au montat primele autoturisme „Dacia”, platforma industrială menţinând un ritm constant de dezvoltare.
Premierea performanţei
Astăzi, la ora 10, vor fi reluate momentele festive; Christophe Dridi, directorul Uzinei Vehicule Dacia, îi premiază pe elevii cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade judeţene. Un alt set de aplauze este rezervat sportivilor care au reprezentat cu cinste Mioveniul la campionatele şi competiţiile interne sau internaţionale. La ora 12 este programat un ceremonial religios: sfinţirea construcţiei spitalului nou din Racoviţa. Iar la ora 20 se dispută pe stadionul orăşenesc finala Cupei României (faza judeţeană), un meci între AS Colibaşi şi AS Bradu.
Vedete
Sportul este şi mâine în prim-planul manifestării. La ora 9 începe Rallycross, etapa a III-a în cadrul campionatului naţional (are loc la „Bemo”; competiţia se reia duminică, la ora 10), iar la ora 18, sportivi ai CS Dacia Mioveni 2012 lasă publicul cu gura căscată, fiindcă fac o demonstraţie de karate (în centrul civic). Premierea tinerilor majori face trecerea la spectacolul de muzică susţinut de Valentin Poenariu, „The slide down”, Ştefania Vorovenci, Alina Grigoroiu şi Ramona Bălăşoiu, cap de afiş fiind Nick (N&D), Andreea Antonescu, Andreea Bănică (programul artistic începe la ora 19).
Duminică se schimbă registrul muzical în centrul civic. Începând cu ora 18.30, îşi dau concursul ansamblurile folclorice de la Centrul Cultural Mioveni („Plai de dor”, „Nova”, „Muguraşii Mioveniului”). Atmosfera de voie bună este adusă şi de Ansamblul „Carpaţi”, Ansamblul şi orchestra „Doina Argeşului”, Grupul vocal bărbătesc „Doruri muscelene”. Surprizele serii sunt două interprete de muzică populară îndrăgite: Olguţa Berbec şi Emilia Ghinescu.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Puiu
Mi-au plăcut cuvintele de deschidere ale primarului Ion Georgescu. Nu sunt cuvintele unui demagog ,sunt cuvintele unui om care munceşte pentru comunitate şi care, cu modestie, declară că nu o face singur, mulţumind întregii echipe. Să nu vă imaginaţi cumva că vreau să-l laud pe primar, pe care l-am criticat de câte ori am avut ocazia, dar nu pot să nu-i recunosc meritele, să nu îl felicit pentru greaua asumare a ridicării spitalului. Personal sunt foarte mulţumit de felul cum arată oraşul şi de modul în care se desfăşoară activitatea în acest oraş.Îl apreciez şi pe viceprimarul care tace şi le face ,tandemul actual fiind o continuitate fericită a tandemului Costescu-Georgescu.Că mai sunt multe de făcut, o spune chiar primarul Georgescu în fraza care m-a uimit:
„Însă pentru a fi echilibraţi, cu picioarele pe pământ şi noi înşine trebuie să ne recunoaştem şi punctele slabe ca la ceas de sărbătoare.”Şi dacă tot sunt zilele Oraşului Tinereţii, în privinţa tinerilor mai este mult de lucrat. Avem tineri care ne reprezintă cu onoare dar şi tineri al căror comportament lasă de dorit A venit vacanţa, a venit canicula. Cea mai mare parte a tinerilor ies şi stau noaptea târziu, stricând curăţenia şi liniştea oraşului.Înţeleg câteva zile de distracţie, dar să nu exagerăm cu boxele care fac să-ţi zdruncine geamurile şi organele interne şi să nu uită că mai sunt şi semeni de-ai noştri cu probleme.şi că şi ei merită respectaţi. Sunt lucruri care nu pot şi nu trebuie să fie rezolvate doar de primar. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat o zonă ferită de calamităţi, cu o aşezare excepţională. La mulţi ani tuturor locuitorilor, să fiţi sănătoşi ,înţelepţi şi să vă bucuraţi că vă cresc copiii frumos!