Prima sărbătoare a iernii, marcată de Sfântul Nicolae, aduce cu sine miresme de şorici pârlit la foc de paie… Argeşenii care înghit în sec până la Ignat sunt deja cu gândul la pomana porcului. Cei care vor să se delecteze cu meniul tradiţional stropit din plin cu ţuică fiartă şi vin de casă scutură de pe acum portofelele şi purced la vânătoare de… chilipiruri. În cătarea clienţilor intră şi tentaţii împărăteşti, precum mistreţi şi porci vietnamezi.
Net-ul „împănat” cu vânzări
Pentru gurmanzii hotărâţi să investească într-o masă festivă cu de toate, vânzătorii de… râmători au o grămadă de oferte pe internet. Pentru pofticioşii cu dare de mână piaţa virtuală este „împănată” cu anunţuri. Preţurile „în viu” sunt, majoritatea, negociabile.
De exemplu, un piteştean cere 9 lei/kg pentru un porc de rasă de vreo 180 kg, „crescut natural şi cu foarte puţină untură”. Oferta este valabilă şi pentru un negustor din Mărăcineni, cu menţiunea că grăsunul de 170 kg „este crescut eco, fără concentrate”. Un gospodar din Muşăteşti plusează: vinde tot cu 9 lei per kg în viu porci crescuţi 100% natural „cu posibilitatea tăierii animalelor, precum şi afumarea preparatelor din carne (contra cost)”.
Cu 8 lei socotit pentru fiecare kil în parte e scos la vânzare „un porc de carne din Stolnici, crescut bio la stână, în libertate şi cu hrană din producţie proprie, fără îngrăşământ chimic”. Porcul… eco din Costeşti, având greutatea de 150 kg, poate fi luat cu totul acasă în schimbul a 850 lei. Un râmător din Suseni rupe cântarul cu cele 200 kg ale sale şi uşurează buzunarul cumpărătorului de cel puţin 1.500 lei. Marele Alb, cunoscut şi sub numele de Yorkul Mare, este o rasă de porci originară din Anglia; un exemplar de 250 kg crescut pe meleaguri argeşene costă 1.780 lei.
Cu 970 lei este scoasă la mezat o… Miss Piggy cu buletin de Oarja; pentru cine întreabă, „are 10 luni, 130 kg, este crescută la ţară, cu cereale şi costă 1.050 lei”.
Preţuri de lux
Porcul cu păr creţ sau de Mangaliţa este şi el protagonistul anunţurilor de pe net. În Argeş, se vinde „în viu” cu preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei. Grăsunul lânos cu grăsime de somon are carnea suculentă şi o grăsime abundentă care, surprinzător, este foarte săracă în colesterol, dar bogată în acizi graşi de tip Omega 3.
Porcul vietnamez sau porcul fără colesterol are tot mai mulţi fani în perioada sărbătorilor de iarnă. Asiaticul mititel şi negru la culoare se vinde în Argeş cu 12 lei kilogramul (greutatea între 60 şi 100 kg).
Iar ca să vă faceţi o idee cât costă cârnaţii din porc sălbatic, aflaţi că un mistreţ de vreo 180 kg costă 6.000 lei.
În marile magazine din judeţ, sortimentele de Crăciun au preţuri piperate, la capitolul porc. Muşchiuleţul se… umflă la 26 lei/kg, ceafa fără os se vinde cu aproximativ 21 lei/kg, cotletul fără os poate fi pus în coş cu circa 20 lei/kg, pulpa fără os înscrie un gol în buget de vreo 17 lei/kg, iar şoriciul îngroaşă obrazul cu cel puţin 71 lei/kg.
Mirela NEAGOE