Pe 5 iunie suntem chemaţi la urne. Ne alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni. De pe ce poziţii se pleacă, însă, în lupta pentru noul mandat? Cum au votat argeşenii în 2012?
Doar trei partide în Consiliul Judeţean
Acum patru ani, alegerile pentru Consiliul Judeţean au adus în forul decizional al Argeşului doar trei formaţiuni politice. Este vorba despre USL (formată din PSD, PNL şi PC), AAM (PDL plus PNŢCD) şi PP-DD. Procentele obţinute: USL – 60,36% (180.805 voturi, 23 de mandate); AAM – 19,44% (58.231 voturi, şapte mandate); PP-DD – 11,22% (33.631 voturi, patru mandate). Între timp, lucrurile s-au reaşezat. USL, PP-DD şi AAM (Alianţa pentru Argeş şi Muscel) au dispărut. PSD şi-a asigurat majoritatea prin alianţe cu oameni ai nou-formatului ALDE şi prin racolarea unor membri ai PDL – PNL (Gabriel Bratu, Constantin Polexe). PP-DD a fost absorbit de UNPR, dar un singur consilier a mai rămas la această formaţiune politică (Marian Fulga), restul alegând alte căi. În fine, PDL şi PNL au fuzionat, iar PC a intrat în ALDE cu PLR.
Nicolescu peste toţi…
În acest an, preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din rândurile consilierilor. În 2012, liderul fusese ales în mod direct de către cetăţeni. În cursă au fost 10 candidaţi, primii trei clasaţi fiind următorii: Constantin Nicolescu (PSD – USL) – 59,56%, 179.960 voturi; Mircea Andrei (AAM) – 22,62%, 68.368 voturi; Marian Fulga (PP-DD) – 9,66%, 29.197 voturi. Constantin Nicolescu a fost însă acuzat de incompatibilitate de ANI, a pierdut procesul şi a trebuit să facă un pas înapoi. Locul său a fost luat de Florin Tecău, care, însă, acum a ajuns al 20-lea pe lista de candidaţi a PSD.
Primării
Alegerile din acest an pentru Primăria Piteşti vor fi mai mult decât interesante. Tudor Pendiuc, primarul în exerciţiu (aflat în funcţie din anul 1992!), candidează ca independent; PSD l-a propus pe Cornel Ionică, viceprimar; alţi opt competitori sunt în cursă. În 2012 au mers la urne 69.303 piteşteni, iar Tudor Pendiuc, candidat USL la acea vreme, a obţinut 69,25% din voturi. Asta a însemnat 47.994 de voturi. La Câmpulung, alegerile au fost câştigate de liberalul Călin Andrei, care însă nu mai este în funcţie. Nicolae Diaconu a câştigat alegerile la Curtea de Argeş pentru PSD, dar acum candidează pentru PAM, în vreme ce la Costeşti, Mioveni, Topoloveni şi Ştefăneşti s-au impus aceiaşi vechi edili: Ion Baicea, Ion Georgescu, Gheorghiţă Boţârcă şi Dorin Bărbuceanu. Toţi patru vor un nou mandat. La ţară, în două localităţi nu au fost contracandidaţi pentru primari: Ion Ionescu la Cicăneşti şi Georgel Burcea la Râca au obţinut 100% din voturi! Un alt recordmen a fost Aurel Bălăşoiu la Rociu, cu 93,75% din voturi, în vreme ce Ion Marin de la Stoeneşti a fost ales cu 91,21%. Sunt şi doi edili aleşi cu mai puţin de 400 de voturi: Dumitru Secăreanu la Dâmbovicioara (366 voturi) şi Florin Dumitru la Teiu (333). O situaţie specială a fost la Poienarii de Argeş. Primarul s-a impus cu doar două voturi în plus faţă de următorul clasat!
În momentul de faţă, PSD Argeş are 82 de primari în Argeş, din 103. Ce va fi, aşadar, după 5 iunie? Va rămâne PSD la putere în judeţ, sau roşul va fi înlocuit cu altă culoare politică?
Claudiu DIŢA