Mai multe localuri din Piteşti şi împrejurimi, care organizează mese festive de Revelion, şi-au luat ca reper gastronomia mondială. Când vine vorba de noaptea dintre ani, farfuriile servite mesenilor par desprinse din celebra competiţie MasterChef. Petrecerea asortată cu meniuri sofisticate şi băuturi fine scoate din buzunarul unui client cel puţin 300 lei.
Raţă cu portocală şi zmeură
Noaptea de Revelion petrecută la restaurantul „Cornul Vânătorului” din Piteşti costă între 300 şi 370 lei/persoană, în funcţie de local şi de poziţionarea mesei în salon. Meniul sărbătoresc este garnisit cu preparate specifice bucătăriilor internaţionale. La localul din inima pădurii Trivale farfuriile festive conţin: terină de curcan în mantie de zucchini, balotină din muşchi de vită şi pui învelită în bacon, ruladă din brânzeturi frantuzeşti în aspic de struguri, salată „Curcubeu” decorată cu ou de prepeliţă marinat, carpaccio din piept de raţă cu portocală şi zmeură, blinis cu pastă fină de brânză şi somon fume, doboş cu pastă de brânză şi ardei copt, toast cu avocado şi crevete, rulou cu prosciutto, piersică şi fistic, icre de somon, file din lup de mare (peşte) însoţit de tartar de legume, orez şi parmezan, sarmale în foi de varză şi foi de viţă cu mămăliguţă, smântână şi ardei. Ca fel principal farfuria conţine muşchi de porc Wellington, piept de curcan la cuptor, garnitură de cartofi şi salată de sfeclă roşie cu hrean. De pe masă nu lipsesc pâinicile pufoase simple şi cu seminţe. Desertul răcoros este cu fructe. Mâncarea este udată cu tot felul de băuturi, de la espresso, cappuccino, suc şi cocktailuri non-alcoolice, până la whisky, vodcă, vin şi şampanie.
Macarons cu pate de gâscă şi dulceaţă
La Club „Hush” Piteşti meniul de Revelion include următoarele preparate: salată mexicană cu creveţi în crustă panko, Quiche lorraine, lipie libaneză cu chorizo şi cremă de mascarpone, mousse din cremă de brânză cu strugure şi jeleu de somon fume, salată berlineză în foietaj, brânzeturi şi şuncă Praga în crustă de susan, salată caprese, tartă cu piure de mere caramelizate şi afumătură, fursecuri macarons cu pate de gâscă şi dulceaţă cu ardei iute. Gustarea caldă, pe bază de peşte, este „tradusă” prin file de lup de mare cu ratatouille. Felul principal este alcătuit din muşchiuleţ de porc Wellington, copănel de pui în crustă de verdeţuri, piure de cartofi cu bacon şi chivas. Ca desert este servit un tort Biscotto. Barul este „cu de toate”: apă, cafea, răcoritoare, gin, whiskey, vinuri albe şi roze. Un asemenea meniu servit într-un local central costă între 330 şi 350 lei/persoană, în funcţie de poziţionarea mesei, la etaj sau la parter.
Viţel cu gălbiori şi flori comestibile
Revelionul petrecut la graniţă cu Piteştiul, la Hotelul „Plaza” Bascov, costă între 350 lei şi 450 lei/persoană. Meniul sofisticat cuprinde următoarele delicii: terină cu brânză aromatizată cu nuci şi susan negru, crostini cu piept de raţă afumată, creveţi în pesmet panko, mix de mezeluri româneşti, salată berlineză, frigărui cu roşii cherry şi bocconcini, icre de ştiucă, crudităţi, file de lup de mare, rulou din file de şalău servit cu porumb dulce, ardei roşu şi sos butter lemon. Gustarea caldă se… mulează pe o pulpă de raţă confiată cu sos de portocale şi orez sălbatic. Felul de bază scoate la înaintare un antricot de viţel la cuptor cu sos de ciuperci, hribi, cartofi dulci şi păstârnac servit cu pâine crocantă, gălbiori şi flori comestibile. Papilele gustative sunt răsfăţate cu un tort delicios cu mousse de ciocolată amăruie, fructe de pădure şi praline. Shot-urile în pahar de ciocolată neagră, tequila şi alte băuturi pentru toate vârstele şi toate gusturile completează meniul festiv oferit de localul situat pe malul Râului Argeş.
Dicţionar gastronomic
Pentru o mai bună înţelegere a preparatelor culinare prezentate mai sus, iată şi un scurt dicţionar gastronomic.
* balotină: preparat culinar de formă paralelipipedică sau cilindrică realizat dintr-o compoziţie de bucăţi de carne, ouă şi alte ingrediente, copt, apoi acoperit cu aspic, servit felii ca antreu rece;
* blinis: echivalentul slav al clătitelor moldoveneşti;
* carpaccio: carne crudă feliată foarte fin stropită cu dressing;
* chorizo: cârnat de porc din carne tocată mare, cu usturoi, boia de ardei iute şi alte mirodenii;
* chivas: whisky;
* crostini: mici felii de pâine prăjită cu un strop de ulei de măsline, puţin usturoi şi alte câteva ingrediente;
* mousse: spumă;
* bocconcini: un preparat de tip mozzarella, din lapte de vacă, realizat sub forma unor bile de mărimea unui ou;
* Quiche Lorraine – reţetă tradiţională franţuzească de tartă sărată;
* panko: pesmet de origine japoneză fabricat din pâine albă, fără coajă;
* prosciutto: variantă de şuncă obţinută prin preparare termică;
* ratatouille: tocană de legume tradiţională, din regiunea Provence a Franţei;
* salată caprese: salată tradiţională italiană, pregătită cu mozarella de bivoliţă;
* sos butter: sos cald din unt cu lămâie, supă de oase, sare şi piper;
* terină: pateu copt, servit rece, feliat.