Grupul CEZ în România şi Asociaţia „Niciodată singur – Prietenii vârstnicilor” a demarat ieri, pentru al patrulea an consecutiv, proiectul de responsabilitate socială şi voluntariat corporativ dedicat vârstnicilor singuri din judeţul Argeş, sub umbrela platformei de responsabilitate socială „Energie pentru Bine”.
Voluntarii Grupului CEZ în România şi Asociaţia „Niciodată singur” au început cel de-al patrulea an de activităţi de voluntariat corporativ în sprijinul vârstnicilor rezidenţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Găvana Argeş. De-a lungul anului 2019, voluntarii vor fi alături de bătrânii din cămin, în cadrul unor activităţi dedicate sărbătorilor din timpul anului, ateliere creative, concursuri distractive, de cultură generală, şezători de tricotat, proiecţii de film şi, în luna iunie, într-o excursie de o zi.
În 2018, în cadrul celor 20 de acţiuni desfăşurate, 67 de voluntari ai Grupului CEZ în România au continuat să-şi dezvolte relaţia de prietenie cu 220 de beneficiari direcţi, rezidenţi ai căminului. Metoda de intervenţie a parteneriatului este una recunoscută internaţional şi se axează pe socializare constantă şi dezvoltarea de relaţii de prietenie cu vârstnicii, pentru reducerea sentimentelor de singurătate şi izolare. Statisticile arată că, în România, unul din doi vârstnici se simte singur. Mai mult, anul trecut, programul de intervenţie pentru bătrânii din cămine a obţinut premiul al doilea la secţiunea Servicii de Asistenţă Socială a Galei Societăţii Civile.
Derularea de activităţi de voluntariat în căminele de bătrâni reprezintă modul prin care voluntarii CEZ pot veni în sprijinul vârstnicilor într-un mod concret, simplu şi reproductibil, cu efecte atât imediate, cât şi de durată, prin schimbările de atitudine pe care le declanşează.
„Continuitatea este elementul cheie în intervenţia eficientă în viaţa bătrânilor singuri. Deja fiecare vizită la Căminul Găvana, alături de voluntarii Grupului CEZ în România, este o mică reuniune de familie. Ne dăm seama cum vârstnicii rezidenţi au evoluat în fiecare an, datorită voluntarilor CEZ, care ştiu deja foarte bine să îi asculte şi să le facă mici surprize, la fiecare activitate”, a declarat Beatrice Culda, director executiv al Asociaţiei „Niciodată singur – Prietenii vârstnicilor”.
Asociaţia oferă, prin programele sale, o bătrâneţe demnă pentru cât mai mulţi vârstnici. Peste 850 de beneficiari din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Brăila si Târgovişte primesc sprijin emoţional, practic şi material din partea voluntarilor organizaţiei. Cei care doresc să se înscrie ca voluntari sau să afle mai multe despre programe, pot accesa www.niciodatasingur.ro.