Săptămânalul „Viața Medicală” a publicat, într-un număr recent, informații care trebuie cunoscute de toți cei cărora ne-a fost dat să ne naștem și să nu emigrăm din țara lui Decebal, Dracula, Becali și Adrian Copilu Minune.
În România se consumă în exces antibiotice cu spectru larg ce se obțin din farmacii fără rețete asumate și parafate de specialiști. Astfel, țărișoara în care milioane de bolnavi se tratează după ureche a fost, în anul 2021, lider european la consumul de antibiotice. Consumul a crescut foarte mult în contextul pandemiei de Covid-19, când puțini pacienți au avut nevoie de antibiotice și, din păcate, foarte mulți dintre ei au primit. Riscul este ca acest abuz nejustificat să genereze probleme de rezistență a bacteriilor la un spectru larg de antibiotice!
Au apărut astfel germeni patogeni ce nu mai pot fi eradicați de niciun antibiotic. Trebuie reținut că „superbacterii” pentru care nu mai există tratament, pot să apară și din pricina faptului că, în marile ferme de păsări și animale a căror carne o consumăm cu toții, se administrează preventiv antibiotice care se acumulează în organism fără să avem habar de asta.
De la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București aflăm că 30% dintre persoanele cu vârsta minimă de 15 ani consumă curent țigări convenționale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit. Iar numărul fumătorilor a crescut în cei doi ani de pandemie de Covid-19, când se știe că în cele mai grave cazuri pneumoniile rebele au dus la multe decese în toată lumea. Ei, și!? Mai mult decât în alți ani, zilnic dacă treci pe Strada Mare din Pitești, vezi cârduri de adolescenți de ambele sexe care pufăie în draci.
De câțiva ani, mii de români, adulți și copii sunt înțepați vara de căpușe. Puțini fac ulterior temuta boală Lyme. Este bine să se știe că un examen medical la medicul de familie sau la un dermatolog trebuie făcut, chiar dacă insecta a fost îndepărtată. „Viața Medicală” a prezentat cazul unei tinere de 31 de ani, fostă atletă de performanță. A fost înțepată de o căpușă când se plimba printr-o pădure. Ulterior, a dezvoltat o artrită Lyme, iar de șase ani este imobilizată într-un scaun rulant.