După ce autorităţile au impus noi reguli din cauza pestei porcine, curcanul ar putea ocupa primul loc în meniul de Crăciun. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de masa festivă, această pasăre cu carnea săracă în grăsimi se vinde, în viu, cu preţuri între 15 şi 25 lei/kg.
Iată câteva exemple culese din piaţă
Un gospodar din Stolnici aduce la uşa clientului curcani gata tăiaţi, jumuliţi, pârliţi şi curăţaţi de intestine, numai buni de băgat în cuptor. Păsăretul scos la mezat în mediul online cântăreşte în jur de 8 kg, iar târgul se face cu 25 lei socotiţi pentru fiecare kilogram. Un fermier din Rucăr cere 380 lei pe un curcan de 18 kg îndopat cu grăunte de curte. În schimbul a 200 lei, curca din bătătura unui localnic din Topoloveni îşi poate schimba denumirea în friptură fragedă şi suculentă, piftie ca la mama acasă etc. Un argeşean din Drăganu vinde curcanul de 16 kilograme tăiat şi ambalat cu 24 lei/kg sau, „în viu”, cu 20 lei/kg.
Pentru cei care, de Crăciun, dau porcul pe curcan avem o reţetă delicioasă, de impresionat musafirii. Într-un bol se amestecă trei sferturi de ceaşcă de ulei cu trei linguri de usturoi pisat, două linguri de rozmarin, o lingură de busuioc, o linguriţă de piper şi sare după gust. Curcanul de aproximativ 5 kilograme se spală, se lasă la scurs, se usucă folosind prosoape din hârtie şi se condimentează cu amestecul de mai sus pe exterior, pe interior, dar şi pe sub pielea pieptului. Turnaţi o ceaşcă cu apă în tavă. Puneţi pasărea la cuptor, la foc mediu, timp de vreo trei-patru ore, până când carnea devine fragedă. Poftă bună!