Grădinăritul este o activitate utilă și plăcută în același timp, de care te poți bucura dacă o desfășori în cele mai bune condiții. Dimensiunile grădinii pe care o lucrezi pot fi un motiv pentru a apela la un ajutor ce îți poate face viața mai ușoară și te poate scuti de muncile grele. Poate ai auzit sau chiar te-ai gândit că ți-ar fi de folos un motocultor, dar încă nu ești sigur dacă și cum l-ai putea utiliza. Motocultorul este un utilaj agricol, dotat cu un motor de mică putere, căruia i se mai spune și motocultivator, motosapă, motofreză sau tractor monoax de putere mică. În magazinele care îl comercializează, denumirea de motocultor este folosită, în general, pentru utilajul care oferă posibilitatea de a fi folosit împreună cu mai multe accesorii, care îți dau posibilitatea de a executa o diversitate de lucrări în grădină.
Pentru pregătirea terenului, întreținerea lui și alte activități necesare în grădină, este suficient un motocultor din gama hobby sau unul semiprofesional. Dacă deții o suprafață mai mare de teren, poți achiziționa o variantă mai simplă din gama profesională.
Motocultorul de tip hobby folosește de obicei sistemul de transmisie melc-roată melcată sau transmisie prin curea de la motor la distribuție și cu lanț de la distribuție la freze. Are dimensiuni mai mici, putere de 5-6 CP și lățimea de lucru a frezelor este în general de 80-90 cm. Cu acest tip de utilaj poți lucra bine o suprafață de 1000-2000m și chiar mai mult. Este perfect pentru o grădină mică, deoarece poți intra printre rândurile de legume pe care le sapă la 10-15 cm și face față inclusiv în sol dificil de săpat. Avantajul este că te poți descurca chiar dacă nu ai experiență, dar trebuie să ții cont de faptul că nu este destinat activității intense.
Motocultorul semiprofesional folosește un sistem cu lanț și cutie de viteze, care au avantajul că poți regla viteza în funcție de necesitate și asftfel scade consumul de carburant. Acest motocultor este destinat suprafețelor cuprinse între 5000-10000 mp, are o lățime de lucru de 80-100 cm și o adâncime de 20-22 cm. Informează-te înainte de a cumpăra acest produs dacă vine însoțit și de alte accesorii ce îți pot fi utile. Pentru o grădină de dimensiuni medii este ideal și poți achiziționa diferite componente care sporesc beneficiile, cum ar fi: prășitoare, semănătoare, rariță, plug, remorcuță și multe altele. Verifică dacă acestea sunt compatibile cu tipul de motocultor pe care îl folosești.
Motocultorul profesional folosește transmisia de la cutia de viteze la freze printr-un ansamblu de pinioane conice și transmisia de la motor la cutie se realizează prin abreiaj, fie în mediu uscat, fie în baie de ulei. Acest tip de motocultor este destinat suprafețelor mari, adică peste 10000 mp, are motor puternic de până la 9 CP putere sau peste și are o greutate de minim 75-80 kg, asigurând astfel o aderență foarte bună la sol. Necesită experiență sau pregătire anterioară utilizării și se recomandă citirea cu atenție a instrucțiunilor îninte de a-l folosi. Dacă vrei să devii fermier, este recomandat să te dotezi cu un utilaj agricol de acest fel, dar pentru o grădină, fie ea și de 10000 mp, te poți descurca cu variantele mai mici și mai ușor de manevrat.
Un motocultor la casa omului face toți banii, dacă știi să îl folosești. De cele mai multe ori acesta este folosit ca motosapă, adică pentru săparea, mărunțirea și afânarea solului. Această operațiune o poți face primăvara, înainte de înființarea culturilor, sau pe parcursul vegetației plantelor, pentru aerisirea solului, sfărâmarea crustelor și distrugerea buruienilor. Versatilitatea pe care ți-o asigură accesoriile ce se pot monta pe un motocultor este marele avantaj atunci când alegi aceast produs. Totuși ia în calcul că pentru manevrarea lui este nevoie de forță și rezistență la efort, iar costurile de achiziție și întreținere sunt mai ridicate la motocultor față de motosapă.