Ca şi în anii trecuţi, oamenii de afaceri din zona Transfăgărăşan critică şi acum faptul că drumul considerat „cel mai spectaculos din lume” nu este încă deschis, deşi a venit vara. Drumarii susţin că încă nu este sigură circulaţia, din cauza zăpezii, iar deschiderea oficială este programată la 1 iulie. Este şi motivul pentru care oamenii de afaceri au dat în judecată Compania Naţională de Drumuri, considerându-şi sabotate afacerile de lipsa investiţiilor mult promise pentru amenajarea unor copertine care să ţină omătul cât mai departe de partea carosabilă.
Critică
Recent, o publicaţie străină a afirmat că România este cea mai frumoasă ţară din Europa, apreciind în mod deosebit drumul care leagă peste munţi Argeşul de Sibiu. „Da, într-adevăr, România poate fi evaluată ca cea mai frumoasă ţară din Europa, iar în această evaluare, Transfăgărăşanul este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din România. Din păcate, autorităţile şi politicienii din Argeş ignoră cu desăvârşire acest aspect, astfel încât şi la această dată Transfăgărăşanul este închis circulaţiei publice, deşi din 3 iunie a încetat monitorizarea nivometeorologică, pentru că nu mai există niciun pericol de avalanşă. Dar nimănui nu-i pasă, în condiţiile în care toţi agenţii economici din turism sunt profund afectaţi de faptul că nu se circulă pe Transfăgărăşan. Probabil că sunt prea puţine voturile pe care le obţin din zonă, dar, din păcate, n-au învăţat nimic de la alegerile europarlamentare. Istoria se poate repeta… cu consecinţe mult mai grave…”, spune omul de afaceri Dumitru Grecu, cunoscut pentru investiţiile în turism pe Transfăgărăşan.
Salvamont
Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Public de Salvamont Argeş, ne-a declarat că riscul de avalanşă practic nu mai există. „Totuşi, drumarii sunt cei care trebuie să verifice în zonele superioare ale drumului dacă e risc de căderi de piatră sau dacă mai sunt zone unde mai poate ajunge zăpadă de pe versanţi pe carosabil în anumite puncte. Ei sunt responsabili, ei decid”, ne-a spus Sănduloiu.
Pe de altă parte, Serviciul Public de Salvamont Argeş a emis ieri o avertizare pentru turiştii care vor să ajungă în munţii judeţului. „Chiar dacă odată cu creşterea temperaturii atmosferice stratul de zăpadă a scăzut semnificativ în zona montană înaltă, zăpada rămasă sub formă de depozite pe vâlcele şi scocurile înclinate (aşa-zisele «limbi de zăpadă») reprezintă un risc extrem pentru cei care încearcă să le traverseze fără a avea un echipament minim, format din beţe de schi sau piolet, colţari, coardă sau semicoardă pentru asigurare. O căzătură pe o astfel de «limbă de zăpadă» este de cele mai multe ori fatală. Pentru cei care vor să mai profite de un schi de vară şi în acelaşi timp să se bucure şi de razele soarelui, le recomandăm ca atunci când coboară să fie îmbrăcaţi corespunzător şi obligatoriu să poarte mănuşi. Acţiunea abrazivă a granulelor de gheaţă (din care este format firnul) asupra pielii este foarte puternică, iar excoriaţiile şi plăgile produse de acestea sunt dureroase şi se vindecă greu. Atenţie mare la expunerea la soare în zonele cu zăpadă multă! Folosiţi creme de protecţie cu factor UV mare şi nu ezitaţi să purtaţi ochelari de soare, de asemenea cu protecţie UV”, atrag atenţia salvamontiştii argeşeni.