Zilele trecute, prim-ministrul olandez, dl Mark Rutte, a exprimat în nişte termeni foarte tranşanţi refuzul ţării sale de a accepta ca România, împreună cu vecinii bulgari, să adere la spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Într-un discurs rostit în Parlamentul European, dl Rutte a declarat: „Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera cu totul la acquis-ul Schengen și știm despre efortul depus în Bulgaria și România în această privință. Dar știm că munca nu este încheiată. România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții din MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante. O înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile”.
Mai pe înţeles, Olanda condusă de dl prim-ministru Rutte ne spune că nu avem ce căuta în Schengen, din cauză că suntem corupţi.
Corupţia altora e bună
Organizaţia neguvernamentală americană Transparency International (prezentă inclusiv în România) efectuează de mai mulţi ani studii privind gradul de corupţie în toate ţările lumii. ONG-ul respectiv dă publicităţii, în fiecare an, clasamente în acest sens.
Clasamentul din 2017, spre exemplu, arată că România ocupă locul 59, cu 48 de puncte (puncte mai multe înseamnă corupţie mai puţină), poziţie identică cu cea de anul trecut.
Însă, cu acelaşi punctaj ca şi noi, găsim însă şi Grecia. Ţară care e deja în Schengen de ani buni şi a cărei prezenţă acolo nu pare a-l deranja pe intransigentul premier olandez. Chiar dacă e la fel de coruptă ca România.
Sub noi, cu 45 de puncte, deci mai coruptă niţel decât noi, dăm de Ungaria. Şi ea membră Schengen de mai mulţi ani. Nici corupţia grecească, nici cea ungurească, nu-l fac pe dl Rutte să aibă ceva împotriva prezenţei în Schengen a acestor ţări. Doar cea din România şi Bulgaria îl deranjează.
Ce face clasa politică de la Bucureşti? Tace cu bărbăţie
Ne-am fi aşteptat ca aceste lucruri să fie sesizate şi exploatate în folosul României de către politicienii de la Bucureşti. Mai ales că datele Transparency International sunt luate drept referinţă inclusiv de guvernul SUA.
Bineînţeles că e corupţie în România. Dar e şi la alţii. Uitaţi-vă la scandalul escrocheriei nemţeşti cu maşinile Volkswagen şi Audi. Uitaţi-vă la Spania, unde un membru al familie regale face puşcărie pentru corupţie. Uitaţi-vă la mişmaşurile fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnate de justiţie din Hexagon.
Corupţia la noi, atâta câtă este, e mai puţină decât la unguri, e exact câtă e la greci şi e aproximativ cam tot atâta câtă e, bunăoară, în Italia sau în Slovacia. Or, ţările astea sunt în Schengen, în vreme ce la noi în vămi cozile de automarfare sunt kilometrice.
E cazul să nu mai acceptăm să fim exemplul de corupţie al Europei şi să nu mai permitem cârpiţilor continentului să râdă de noi, peticiţii. Cu aşa ceva ar trebui să se ocupe, printre altele, clasa politică. Din păcate, aceasta e prinsă în lupta cu Soros şi cu statul paralel şi n-are vreme de mărunţişuri d-astea.
8 Comentarii
Anonim
Corupţia altora e bună. Dar oricum noi suntem cei mai tari.
Suntem „tari”, de acord cu dv, e enorm de mult loc de mai bine. Dar nu suntem noi chiar cei mai tari. Aveţi în text exemple în acest sens. S. Simion
Anonim
Mafia nu au inventant-o italienii
Mafia au inventat-o românii. Este adevărat că la ineventarea Mafiei au avut un rol deosebit și colaboratorii italieni.
Dacia (nu mă refer la autoturism) a fost cucerită prin aducerea pe teritoriul acestei țări a tuturor pușcăriașilor romani (italieni- criminali , violatori, escroci etc.).
Dintr-un asemena neam nu avea cum să iasă ceva cinstit, că nu degeaba se spune că ce naște din pisică șoareci mănâncă.
Drept urmare ăsta este ADN.-ul din infractori ne- am născut, infractori suntem.
mihnea
Romanii sunt campioni la tepe in toate tarile,imaginea noastra este grav compromisa.Unde in UE un condamnat penal este presedintele Parlamentului.Suntem asa cum suntem si nimeni nu ne vrea.Europenii se caiesc acum pt faptul ca ne-au primit in UE si pe bunadreptate.Furtul si inselaciunea este sport national la noi,traiesc in occident si asta este realitatea…
Gogoașă
Așa nene, așa, adevărat grăiești, la noi corupția și agramatismul sunt la un nivel foarte înalt. Ca și discordia națională. Avem un talent să ne autodiscredităm, ceva de speriat.
Boni
Cum unde, în locul în care președintele (și el cu dosar penal) jură pe constituție și n-o respectă. Nu ne mai facem bine.
Boni
Desigur, pentru noi este Constituție doar pentru el este constituție.
Puiu
Stați liniștiți, ca domnul Cristian Busoi l-băgat în ședința pe Rutte. Se rezolva! În câte cacaturi am întrat noi…!?, sigur întram și în Schengen.
Anonim
Cei care va ocupați cu corectatul, sa fiți mai indulgenți ca îmi este greu pe telefon, sa moara mă-sa!