Nu toată lumea are norocul să aibă un uscător de rufe sau o terasă acoperită pentru a-și atârna hainele afară în timpul iernii sau în zilele ploioase. Acesta este motivul pentru care o mare majoritate recurge la uscarea rufelor în casele lor.
Potrivit unui studiu realizat de Mackintosh Institute of Environmental Architecture Research din Glasgow (Scoția), acest obicei – inofensiv la prima vedere – ar putea provoca astm, rinită, infecții respiratorii și alte alergii, din cauza nivelurilor ridicate de umiditate care sunt generate atunci când sunt agățate hainele noastre umede în casă.
Uscator rufe – oferte
Atât umiditatea, cât și mediul temperat sunt „terenul de reproducere” perfect pentru proliferarea ciupercilor, mucegaiului și a acarienilor, nu numai pe mobilierul nostru, ci și pe hainele pe care le purtăm ulterior. La fel, cercetătorii au ajuns la concluzia că 87% din gospodăriile analizate și-au uscat hainele în interior în lunile cele mai reci.
În plus, au găsit un tip de spori – prezenți în 25% din casele din care au prelevat probe – care este responsabil pentru infecțiile pulmonare la pacienții imunosupresați. Pe de altă parte, Societatea pentru astm din Irlanda a avertizat că respirarea acestor spori poate declanșa un atac de astm sau poate agrava boala la cei deja bolnavi de astm.
Potrivit alergologilor, persoanele sensibile la acarieni sau mucegaiuri dezvoltă rinită și astm după expunerea continuă la acești alergeni. Din acest motiv, nu este adecvat să întindem rufele ude în interior datorită evaporării apei din haine, deoarece încurajăm aceste organisme să ne colonizeze casa.
Recomandarea specialiștilor, dacă nu există altă posibilitate, este să o faceți la prima oră dimineața într-un loc spațios și ventilat, astfel încât umezeala să nu se concentreze și, dacă este posibil, ca locatarii casei să nu fie acasă în primele ore de uscare, dacă prezintă o astfel de sensibilitate. La fel, este recomandat să stoarceți hainele din nou, odată spălate, astfel încât atunci când le atârnați să nu fie atât de umede.
Pe de altă parte, soluția propusă de cercetătorii scoțieni este să opteze pentru un uscător de rufe, să pună un sistem de ventilație anti-umiditate sau ca de acum înainte toate casele noi să fie construite cu locuri permise pentru uscarea hainelor în aer liber. Cel mai simplu, însă, dintre variantele propuse, este achiziționarea unui uscător de rufe.
Uscator rufe –vezi ofertele zilei
Un uscător de rufe te ajută să economisești mult timp și efort. Cu siguranță, acesta e cel mai mare avantaj. Tot ceea ce mai trebuie să faci este să scoți rufele din mașina de spălat și să le muți în uscător, să selecționezi programul potrivit și să lași uscătorul de rufe să-și facă treaba. În scurt timp, vei avea toate hainele sau așternuturile de pat preferate uscate și pufoase. Sau, dacă ai o mașină de spălat cu uscător, nici nu mai e nevoie să le muți dintr-un electrocasnic în altul.
Un alt avantaj al unui uscător rufe este că tu alegi când să le usuci. E o adevărată bătaie de cap să trebuiască să pleci undeva tu sau să-l duci pe cel mic la școală și să vezi că hainele tale preferate sau ale copilului încă nu s-au uscat. Când ai un uscător de rufe, aceste probleme dispar. În timp record, piesele vestimentare preferate sunt uscate și gata de purtat.
Tot la capitolul avantaje putem trece faptul că vei avea o casă mult mai ordonată. Nu mai ai haine atârnând pe sârme sau pe uscătoarele de plastic prin toată casa, dacă nu ai balcon sau curte. Un uscător de rufe te ajută să economisești și spațiu, așadar. Cu atât mai mult dacă locuiești într-un apartament mic sau o garsonieră. Iar când te gândești că poți să-ți cumperi o mașină de spălat cu uscător rufe, atunci ai și mai mult spațiu la dispoziție.