A devenit o tradiţie ca, în ultima zi a Simfoniei Lalelelor, să aibă loc un concert pro bono în cadrul unui stand de flori din Bucureşti. Evenimentul muzical onorat, de obicei, de interpretul şi compozitorul Mihai Constantinescu era şi în acest an aşteptat de mulţi vizitatori, mai ales că expozantul care cultivă actul artistic avea bunul obicei de a le oferi gratuit spectatorilor o parte din plantele rămase nevândute.
Dezamăgire
La ediţia din acest an, Mihai Constantinescu ar fi trebuit să cânte la Piteşti, duminică seara, împreună cu partenera sa de viaţă şi de scenă, Simona Secrier, fosta membră a duoului „Etno”, şi cu râşnoveanul Costel Lăzăroiu, al cărui timbru vocal seamănă cu al regretatului Dan Spătaru. Din păcate, concertul şi „plantarea” florilor în public nu au mai avut loc. Vizitatorii au plecat acasă dezamăgiţi; câţiva au poposit la redacţie pentru a-şi exprima nemulţumirea. Oamenii au spus că un inspector cu o legitimaţie la purtător ar fi interzis producerea actului cultural.
Explicaţii
Traian Săplăcan, reprezentantul florăriei din Bucureşti, a spus: „Am fost împiedicat de domnul Nicolae Ştefănescu să desfăşor în perimetrul standului meu un concert aranjat pe cheltuiala mea, cu acordul organizatorilor Simfoniei Lalelelor. Este un eveniment pur artistic prin care, de mai mulţi ani, promovez un act cultural, cu acces liber pentru vizitatori. Vreau să se ştie că eu nu am nicio treabă cu politica”.
Iată şi poziţia domnului Nicolae Ştefănescu, inspector regional în cadrul UCMR-ADA (n.n., un organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical): „Deşi aş fi putut să o fac, eu nu am interzis concertul din standul cu flori. În schimb, i-am atras atenţia domnului Săplăcan că orice spectacol ţinut în loc public trebuie autorizat de UCMR-ADA, iar dumnealui nu era în legalitate. Am trecut cu vederea acest lucru şi i-am spus să rezolve problema după concert (n.n., ieri, 25 aprilie). De fapt, spectacolul de duminică nu a mai avut loc dintr-un alt motiv. A fost o altă conjunctură. Mihai Constantinescu mi-a spus personal că nu poate veni la Piteşti pentru că are probleme cu sonorizarea. Doamna Olga a încercat să rezolve situaţia împreună cu domnul Dumitraşcu de la Filarmonică, dar nu au reuşit”.
În fine, vicele Cornel Ionică a afirmat că florarul din Bucureşti a primit doar un acord de principiu din partea organizatorilor Simfoniei Lalelelor pentru a defăşura concertul cu Mihai Constantinescu şi invitaţii săi.
Taxe
Suma minimă a taxei de autorizare pe care ar fi trebuit să o plătească domnul Săplăcan către UCMR-ADA pentru concertul gratuit de la standul cu flori ar fi fost de 500 lei, plus TVA. Dacă ar fi achitat taxa ulterior, ar fi trebuit să scoată din buzunar o sumă de trei ori mai mare. Inspectorul Ştefănescu a ţinut să sublinieze două lucruri: taxa respectivă este achitată de florar la Bucureşti, când desfăşoară concerte în acelaşi regim. De asemenea, artistul Mihai Constantinescu ia de la UCMR-ADA drepturile de autor.
Mirela NEAGOE