Pesemne ești un conducător auto atent și calculat, însă siguranța rutieră nu ține doar de regulile de circulație. Dacă vehiculul tău nu este bine optimizat pentru tipul de drum sau condițiile meteo imprevizibile, riscul accidentelor crește considerabil. O componentă importantă a vehiculului tău care face totul să meargă „ca pe roate” sunt anvelopele.
Iată care sunt principalele tipuri de anvelope și prin ce se caracterizează
Există o multitudine de criterii pe baza cărora putem clasifica anvelopele, însă criteriul clasic este clima. La fel ca atunci când achiziționăm o pereche de pantofi în funcție de anotimp, mașina trebuie „încălțată” cu anvelopa potrivită condițiilor meteo. Există perechi de încălțări potrivite unui singur anotimp, altele pot fi adaptate mai multor situații. Așa se întâmplă și în cazul anvelopelor. Ești pregătit să le descoperi?
- Anvelopele de iarnă
Denumirea vorbește de la sine: anvelopele de iarnă sunt anvelope concepute pentru zăpadă și gheață, optimizate pentru a conduce la temperaturi sub 7°C. Un motiv pentru care astfel de anvelope sunt potrivite pentru temperaturi scăzute este flexibilitatea, determinată de conținutul mai mare de cauciuc natural. Materialul unui cauciuc de iarnă nu este însă conceput pentru asfaltul uscat fiindcă este prea moale și, în consecință, acesta se degradează mai repede în mediile cu temperaturi ridicate. Banda de rulare a acestui tip de anvelope are o adâncime mai mare, ceea ce atrage după sine o tracțiune mai bună pe zăpadă și gheață. De asemenea, profilul anvelopei de iarnă prezintă un număr mai mare de lamele, ceea ce îi sporește aderența în condiții de ninsoare.
- Anvelopele de vară
Avantajul anvelopelor de vară este nivelul redus de zgomot, însă ele sunt recomandate doar în sezonul cald. Faptul că banda de rulare a anvelopelor de vară este mai netedă maximizează suprafața de contact cu solul. În consecință, în lunile uscate de vară, acestea au o tracțiune mai bună și o distanță mai scurtă de frânare. Nu sunt recomandate la temperaturi joase deoarece își pierd din flexibilitate și devin mult mai rigide. Din cauza aderenței mari și a adâncimii mai mici a benzii de rulare, anvelopele de vară tind să se uzeze mai repede decât cele de iarnă sau all season.
- Anvelopele all season
Cameleonul cauciucurilor intră în scenă: anvelopa all-season, aka anvelopa potrivită oricărui anotimp. Principalul avantaj al acestei categorii este rezistența. Ele sunt concepute pentru a fi folosite mai mult timp, deoarece se presupune că acestea nu vor fi schimbat decât în condiții mai vitrege. Ai înțeles bine. Deși sunt all season, aceste anvelope combină caracteristicile anvelopelor de iarnă și de vară pentru o soluție hibridă, de aceea se recomandă utilizarea anvelopelor specifice atunci când iernile sunt aspre sau verile toride. Observăm însă că vremea este și ea tot mai „hibridă” în ultimul timp, așa că poți arunca o privire pe promoțiile la anvelopele all season furnizate de Anvelope-oferte.ro.
Anvelopele all season sunt destinate în special zonelor cu temperaturi moderate, unde iernile sunt blande și verile nu ajung la temperaturi caniculare. Datorită unei bune aderențe, aceste anvelope sunt recomandate în special primăvara și toamna, când condițiile meteo pot fi imprevizibile. De asemenea, adâncimea benzii lor de rulare este medie, fiind mai eficiente în condiții de umezeală decât anvelopele de vară. Este de reținut că anvelopele all season oferă performanțe mai bune la temperaturi între 6 și 48°C.
Cunoașterea tipului de anvelope de care ai nevoie înainte de a face o achiziție este importantă, însă există mai multe criterii (dimensiune, teren) despre care mai trebuie să te documentezi. Drum bun!
Sursa foto: Pexels.com