Cornel Ionică, primarul municipiului Piteşti, a fost azi invitatul emisiunii „Subiect de presă” realizată la Antena 3 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, tema ediţiei referindu-se la proiectele cu prioritate maximă la Piteşti. Dincolo de problemele acute, inundaţii şi ţânţari, edilul a precizat că principalele preocupări vizează crearea de noi locuri de parcare, modernizarea străzilor şi infrastructurii de canalizare.
Traficul
Cea mai mare problemă este la ora actuală traficul rutier din municipiu. În acest sens, Cornel Ionică a făcut o paralelă cu soluţiile găsite în oraşe civilizate şi consideră că e nevoie să ne schimbăm mentalitatea.
„Am fost în Elveţia, într-un oraş similar cu Piteştiul din punct de vedere al populaţiei: 190 – 200 de mii de locuitori. Ştiţi ceva? Cine cumpără maşină în zona centrală este stigmatizat. Sunt munţi de biciclete şi abia vezi câteva maşini! Acolo, simţul civic este ridicat, încât dacă-ţi iei maşină se uită urât la tine.
În Elveţia, primăriile nu fac parcări pentru maşini, fac pentru biciclete.
Şi noi putem să facem multe, fiindcă legea ne dă posibilitatea să luăm măsuri. Dar ce să facem?
La noi, dacă te duci cu bicicleta, râde lumea de tine. Poate să fie benzina de trei ori mai scumpă, oamenii nu vor renunţa la maşină.
Nu pot să-i înţeleg pe cei care în campanie se bat cu pumnii în piept şi spun că susţin investiţiile private. Mall-ul din Tudor Vladimirescu cu pasarela; o asemenea investiţie în valoare de 80 milioane euro, să-i dai cu piciorul? Nu se poate aşa ceva! Vine un investitor cu un proiect ultramodern, iar noi trebuie să facem tot posibilul să beneficiem de aşa ceva! Eu am speranţa că se va face. Vom face toate demersurile pentru că altfel vom fi stigmatizaţi. ONG-urile atacă cu nişte chichiţe, iar cei din zonă care au reclamat nu sunt afectaţi. Cred că li s-a şoptit la ureche să nu-şi dorească o asemenea investiţie. Noi putem susţine legal acest proiect pe care oameni serioşi nu i-am auzit că l-ar contesta. Iar în ceea ce depinde strict de noi, facem parcări la greu – unde găsim un loc am şi făcut!”, a mai spus primarul.
Inundaţii
Una dintre cele mai afectate de ploile abundente a fost zona „Slava”, despre care Cornel Ionică a spus că soluţia potrivită ar fi construirea unui bazin de retenţie.
„Terenul acela este inundabil prin natura sa, prin configuraţia sa. Construcţiile, 80% din ele, sunt foarte vechi, de zeci de ani. S-a ştiut că există situaţia asta chiar de către proprietari. Soluţia în zona Slava este amplasarea unui bazin de retenţie, fiindcă nivelul râului Argeş este mai sus decât terenul cu pricina. Astfel, degeaba ai canalizare, că aceasta nu poate prelua un volum atât de mare într-un timp foarte scurt.”
Cu inundaţiile au fost însă probleme în mai tot oraşul, iar Cornel Ionică a afirmat că situaţia a fost totuşi bine gestionată ţinând cont de infrastructură.
„Cu inundaţiile, vedeţi ce s-a întâmplat în ţări cu tehnologii avansate. La noi canalizarea a funcţionat. După cum aţi văzut, nu a mai rămas strop de apă la o oră după oprirea ploilor. Există totuşi situaţii în care canalizarea trebuie modificată ca putere de preluare. Avem un proiect de 90 milioane euro în acest sens, pe apă şi canalizare. Am reuşit să facem canalizări foarte mari prin care preluăm şi viituri dinspre Geamăna – Bradu. A fost un proiect de 64 milioane euro. Noi acum cheltuim bani în zona Calea Câmpulung şi Războieni. Am băgat asfalt pe 13 străzi şi am lucrat la reţele de utilitate publică, printre care şi canalizarea despre care spun că este plămânul oraşului” – a precizat edilul-şef.
Unii cetăţeni, „complici” la inundaţii
„Pe partea de vest sunt şase trepte colinare. Vine apa din Trivale, Grigoreşti, Zamfireşti… Este cumplit. Nu poţi lucra cu o mână de oameni. Sunt 21 de puncte de incidenţă. Nu am fi avut probleme dacă torenţii nu s-ar fi declanşat la precipitaţii cu cantităţi uriaşe. În plus, ştiţi ce fac cetăţenii? Încarcă canalizările cu resturi vegetale, borduri, materiale de construcţii, ceramice, haine, lemne, tot ce vrei. Am tot spus, am găsit canalizări blocate şi asta este o cauză pentru ceea ce s-a întâmplat când a plouat” – a mărturisit Ionică.
Tânţarii
Recent, o nouă situaţie a fost reclamată la Primărie: prezenţa masivă a ţânţarilor.
„În fiecare an avem campanii de activităţi împotriva dăunătorilor. Vom relua combatarea ţânţarilor din aer, cu avionul sau cu elicopterul. Costă ceva mai mult, dar e foarte eficient. Vom apela la mijloace tehnice adecvate. Probabil într-o săptămână, maximum două” – a dat asigurări Ionică.
Retrocedări
O chestiune cu mult mai delicată ţine de retrocedările în instanţă. „Sunt multe situaţii, am stat ani de zile în procese, dar când vine hotărârea definitivă şi irevocabilă, executorie, primarul nepunând-o în aplicare riscă închisoarea cu executare. S-a făcut recent o punere în posesie în zona Şcolii Nr. 11, chiar în mijlocul terenurilor omologate, muncite, unde merg sute de copii. Din 2004 până în 2019 n-am reuşit să convingem instanţa că pot să meargă la Fondul Proprietatea pentru a primi despăgubiri, iar instanţa i-a pus efectiv în posesie acolo. Proprietarul a spus «Valea!»… O altă situaţie e pe Livezilor, unde până la urmă am câştigat. În multe alte zone am pierdut. Este o legislaţie pe care nu o comentez.”
Despre buget
„Am fost la prim-ministru cu Asociaţia Municipiilor din România, am avut o discuţie aplicată şi până acum pare că drumul a fost cu folos. Sunt probleme mari în ţară, nici noi nu stăm foarte bine, dar unele primării sunt în situaţie critică cu bugetul, chiar şi cu -30% faţă de bugetul pe 2017 spre exemplu. Ca să funcţioneze îşi fac credite. Noi nu suntem în situaţia aceasta. Mi s-a promis un coeficient mult mai bun pe impozitul pe venituri, ne-au dat 60% pe primele trei luni şi cu obligaţia de a susţine în totalitate asistenţa socială care la noi are un nivel foarte înalt. Toată lumea la noi este cu banii la zi, iar cei năpăstuiţi nu trebuie să simtă problemele pe care noi le avem. Se pare că s-a înţeles ceea ce noi ne dorim foarte mult, anume creşterea acestui coeficient, să fie 90 sau chiar 100%. Cu banii pe care îi avem, priorităţile maxime sunt străzile, infrastructura şi parcările ” – a conchis Ionică.
2 Comentarii
Anonim
Corect! Adevărul ,însă, înseamna/ESTE mai COMPLEX (presupune , în plus, ESENȚIAL, corespondenta/”adecvarea” la/cu REALITATEA , de la Aristotel încoace) !
Geo
Nu rade nimeni de tine daca mergi cu bicicleta. Problema este ca nu ai pe unde, pe strada iti asumi riscuri foarte mari. Sa faca el piste de biciclete intai!