Câinii fără stăpan nu au adăpost, hrană şi nu beneficiază de îngrijire și afecțiune. Ideal ar fi să avem cât mai puţine astfel de animale pe străzi.
Sterilizarea este singura soluție în acest sens. În plus, sterilizarea sporește longevitatea animalului și îi elimină problemele de comportament.
În România erau un milion de câini comunitari, potrivit estimărilor făcute de Roberto Lorentz, director ASPA, în 2008. Puţin probabil ca numărul acestor animale fără stăpân să fi scăzut de atunci. Poate dimpotrivă.
Piteștiul a intrat în Guiness World Records în 2001, cu cel mai mare adăpost din lume. Adăpostul de câini “Ute Langenkamp: Iubiți Maidanezii” se află la numai câțiva kilometri de Pitești, în comuna Moşoaia, sault Smeura.
Biobaza se întinde pe o suprafața de peste 4 hectare, adăpostind cei peste 3.300 câini în 29 padocuri, zone de carantină, recuperare și zone special amenajate pentru pui și mame cu pui. Aici se fac adesea sterilizări gratuite pentru toți proprietarii de câini sau pisici din județ, și nu numai. Aşa că întrebaţi la adăpost, dacă sunteţi în situaţia de a steriliza un animal.
Dintre orașele mari ale țării, Brașovul este cel care aproape a rezolvat problema maidanezilor, deoarece acolo au început să fie sterilizaţi câinii fără stăpân încă din 1996.
Creșterea unui animal de companie reprezintă o reponsabilitate. Dacă doriți un cătel de rasă pură, informați-vă despre canisele recunoscute de asociațiile chinologice locale.
Nu încurajați „înmulțitorii” de profesie, care doresc doar să facă bani de pe urma animalelor și le țin în condiții inumane.
Optați mai bine pentru adopție! Majoritatea cățeilor din adăposturi sunt de rasă sau metiși ai acestora, dar şi un câine comun vă poate fi un prieten de nădejde.
Avantaje ale sterilizării
Sterilizarea menține starea de sănătate a câinelui și îi crește speranța de viată cu 2-3 ani.
La femele, reduce riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, elimină apariția tumorilor ovariene, elimină apariția infecțiilor uterine, elimină disconfortul creat de gestațiile și lactațiile false, elimină complicațiile survenite în cazul gestației/fătării neasistate.
Sunt eliminate problemele asociate dezechilibrului hormonal și problemele de comportament și igienă asociate perioadelor de călduri.
La masculi: elimină apariția cancerului testicular; previne apariția afecțiunilor prostatei; reduce riscul apariției tumorilor perianale; reduce semnificativ apariția herniei; elimină manifestarea comportamentului sexual.
Odată sterilizat, animalul dv de companie va contribui în mod direct la reducerea numărului de câini și pisici de pe străzi, de animale eutanasiate de hingheri și de animale călcate de mașini.
Cele mai multe animale comunitare provin din câinii și pisicile cu stăpân.
Educarea oamenilor privind sterilizarea și încurajarea adopțiilor sunt necesare în vederea reducerii suprapopulării adăposturilor și a suferinței animalelor.
Imaginile cu câinii torturați în România au făcut de mult înconjurul Europei. Ni s-a dus buhul şi din acest punct de vedere.
Din fericire, mai mulţi străini şi asociaţii de protecţie a animalelor din străinătate au început să acorde ajutor asociațiilor non-profit de la noi.
Astfel că foarte mulți câini sunt adoptați în special în Germania, Anglia, Austria, Elveția.
Ideal ar fi, însă, ca în loc să aşteptăm ca organizaţiile caritabile străine să ne rezolve problemele, să ni le rezolvăm noi înşine. Atât cât se poate.
Anda MUREŞAN
Imaginea este de arhivă