* La 13 ani are în palmares 148 de medalii de aur, 77 de argint şi 36 de bronz
Elev în clasa a VI-a a Şcolii „Mircea cel Bătrân” din Piteşti, David Cârciumărescu este unul dintre cei mai promiţători înotători români la ora actuală. A obţinut până la această vârstă nenumărate medalii şi spune că nu se va opri aici.
Legitimat la CSM Piteşti şi pregătit de Bogdan Chiriac, David Cârciumărescu s-a evidenţiat nu de puţine ori în cadrul întrecerilor la care a participat de-a lungul anilor. De pildă, la finalul anului 2015, în cadrul Campionatului Naţional de Poliatlon, rezervat copiilor de 10-11 ani, performerul ediţiei a fost chiar David Cârciumărescu. Elevul antrenorului Bogdan Chiriac a luat aurul la 200 m liber şi 50 m fluture, unde a stabilit şi un nou record naţional, argintul la 50 m liber şi bronzul la 50 m spate. În clasamentul individual, Cârciumărescu a fost declarat cel mai bun sportiv din ţară devenind campion naţional de poliatlon. Şi anul 2016 a fost la fel de fructuos la capitolul medalii.
L-am întâlnit pe sportiv zilele trecute şi am încercat să aflu de la el cum e să vii acasă cu medalii de aur la vârste fragede şi ce visuri are. Mi-a povestit despre perseverenţa în muncă, autoexigenţă şi răbdare – calităţile cu care se construiesc campionii, dar şi despre cât este de important să nu te dai bătut după primele eşecuri.
„Fac înot de la cinci ani”
* În primul rând, de ce ai optat pentru înot, când puteai să te înclini spre alte sporturi?
** Am încercat şi alte sporturi, dar nu mi-au plăcut aşa de mult ca înotul. De asemenea, printre preferinţele mele se numără şi sporturile de iarnă. Am beneficiat de la început de sprijinul părinţilor. Ei m-au dus la înot de la vârsta de cinci ani pentru că eram plin de energie. Mi-a plăcut de la început ceea ce am găsit acolo, apoi am văzut că mă descurc foarte bine în apă şi am continuat. Voiam să văd până unde ajung. La început, mi s-a părut un sport foarte greu, dar, după aceea, m-am obişnuit.
* Cum descrii o zi din viaţa ta de sportiv?
** Foarte grea, aglomerată, dar în acelaşi timp şi o provocare. În fiecare zi încerc să muncesc şi mai mult decât în ziua precedentă. Antrenamentele sunt extrem de grele din punct de vedere fizic şi psihic, însă mă odihnesc cât pot de mult pentru a avea randamentul scontat la toate şedinţele de pregătire.
* Crezi în superstiţii?
** Nu, nici vorbă. Aşa m-au educat părinţii. Cred în Dumnezeu şi atât.
* Cum a fost anul precedent pentru tine?
** Am avut o serie de rezultate frumoase, pot spune că a fost un an cu realizări. Se putea şi mai bine, însă promit să muncesc mai mult în acest an şi încetul cu încetul să ajung acolo unde-mi doresc cel mai tare. Am învăţat că medaliile nu se obţin dacă eşti superficial, că succesul nu apare peste noapte, dimpotrivă, trebuie să munceşti, să fii exigent cu tine însuţi, să te autodepăşeşti şi să iei lucrurile pas cu pas.
* Adică…
** Îmi doresc din tot sufletul să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere în cadrul Campionatelor Europene, Mondiale şi, de ce nu, a Jocurilor Olimpicei.
* Ce obiective ţi-ai propus pentru 2017?
** Îmbunătăţirea timpilor şi depăşirea propriilor recorduri.
* Care au fost cele mai frumoase zile din viaţa de sportiv?
** Evident, atunci când m-am aflat pe prima treaptă a podiumului naţional.
„Efortul mi-a fost răsplătit cum se cuvine„
* Câte diplome şi medalii ai obţinut în decursul anilor? Care îţi sunt cele mai dragi?
** Toate fac parte din palmaresul meu, pentru fiecare medalie am muncit enorm şi acest lucru mă bucură. Efortul mi-a fost răsplătit cum se cuvine. Am obţinut până acum 148 de medalii de aur, 77 de argint şi 36 de bronz. La aceste distincţii se adaugă recorduri naţionale la 50 m fluture, la 100 metri fluture şi cu echipa la 4X50 m liber, 4X100 m mixt şi 4X50 m mixt. Dacă este mult sau puţin, vă las pe dumneavoastră să vă pronunţaţi, eu spun că nu mă voi opri aici. Vreau să muncesc mult mai mult decât am făcut-o până acum şi să obţin mult mai multe medalii. Vreau să ajung cât mai departe cu înotul. Modelul meu este Michael Phelps. Antrenorul meu, Bogdan Chiriac, mă mai ceartă atunci când greşesc şi mă corectează pe partea de tehnică. Repetăm până când iese aşa cum vrea el. Pe viitor, vreau să bat cât mai multe recorduri naţionale, chiar dacă unele datează şi de 50 de ani. În viitor îmi doresc să reprezint România la cele mai importante competiţii.
* Ai emoţii la începutul unui concurs?
** Am emoţii mari înainte de fiecare competiţie importantă.
* Ai avut momente când te-ai gândit să renunţi?
** Recunosc că da. Volumul de antrenamente creştea pe zi ce trecea şi îmi era din ce în ce mai greu, iar timpul meu liber devenea tot mai limitat. Însă mi-am dat seama că pasiunea pentru înot este mai puternică decât orice altceva şi m-am decis să continui.
* Care a fost prima competiţie cu adevărat importantă pentru cariera ta?
** Campionatul Naţional rezervat copiilor – 10 ani.
* Care este cel mai mare vis al tău?
** O medalie olimpică. Mă visez, peste ani, campion olimpic. Ştiu că este un drum foarte anevoios, însă îmi voi da toată silinţa să înfrunt toate obstacolele pentru a reuşi.
Monica CRISTEA