Dansatorii din Bârla i-au cucerit pe italieni.
Călușul românesc a fost aplaudat deopotrivă de italieni, de turiștii străini și de românii aflați în Italia. Dansatorii din Ansamblul „Floricica” și călușarii de la Bârla, împreună cu patru tineri instrumentiști din Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, au demonstrat încă o dată că România este depozitarul unui patrimoniu cultural imaterial divers și unic. Călușul și dansurile aprige din sudul Argeșului s-au dovedit a fi punctul forte al festivalului, iar virtuozitatea instrumentiștilor a surprins pe toată lumea având în vedere vârsta lor.
Ilinca Din a interpretat vocal și la nai o piesă emoționantă „Dorul meu e numai dor”, acompaniată la vioară de David Stan și Rareș Geană, iar la acordeon de Sebastian Stan. După prima piesă, cei patru au stârnit ropote de aplauze cu sârba de la Câmpulung. Prestația lor este cu atât mai valoroasă, dacă ținem cont că este prima dată când cei patru cântă împreună, cu repetiții făcute în mersul autocarului și, mai ales, este prima dată când s-au aflat la mare festival singuri, fără profesorii lor – Mihaela Chirițescu, Vasile Răducu, Cătălin Iancu și Dragoș Dinescu.
Succesul de sâmbătă seară al acestor copii extraordinari dovedește încă o dată că, la Școala Populară de Arte de la Pitești, copiii nu învață doar să cânte, ci devin artiști în adevăratul sens al cuvântului. Și mai demonstrează ceva: că după multă muncă și dăruire, apar rezultatele.
„Au fost o surpriză frumoasă chiar și pentru mine, care îi cunosc atât de bine pe fiecare dintre ei. Îi felicit pe toți, pe copii, pe profesori și pe părinți deopotrivă”, a scris pe pagina sa de socializare Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.
Călușarii de la Bârla, și ei elevi ai Școlii Populare de Arte din Pitești, instruiți de Bogdan Panțiru, și colegii lor mai mari din Ansamblul „Floricica” din aceeaşi comună, se află, de asemenea, la prima deplasare în străinătate, dar nu s-au arătat intimidați câtuși de puțin și au jucat așa cum o fac de când se știu – cu o inegalabilă naturalețe.
Sile Folk Festival, organizat sub patronaj CIOFF, se află la a XXIII-a ediție și se desfășoară anual în orașul Treviso și în localitățile din regiunea Veneto în perioada 21 – 28 iulie. Scopul acestui festival este valorizarea tradițiilor din comunitățile de pe râul Sile, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. De aceea, în deschiderea festivalului are loc întotdeauna o conferință despre tradițiile pierdute ale acestei regiuni, specialiștii în istoria artei și în economia artelor încercând să atragă atenția asupra pericolului în care Europa se află şi anume acela de a-și pierde tradițiile și, în consecință, identitatea.
Ultimele două zile ale Festivalului sunt dedicate vizitării orașului Veneția și dealurilor Proseco, și acestea listate în patrimoniul UNESCO.
„Deplasarea la acest eveniment de înaltă ținută artistică a fost susținută financiar de Consiliul Județean prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, fiind absolut lăudabilă decizia președintelui Ion Mînzînă de a le oferi copiilor și tinerilor șansa de a deveni ambasadori culturali ai Argeșului. Bucuria și totodată mândria de a reprezenta Argeșul și România în lume sunt foarte frumos concentrate în imaginile și în mesajele mulțumire postate de aceștia pe rețelele de socializare”, a declarat Elena Iagăr la revenirea în țară.