Daniela Vintilă este o tânără din Curtea de Argeş, care şi-a desfăşurat studiile în afara ţării, ajungând la reuşite remarcabile. Recent, Daniela a participat la un concurs organizat de Liga Studenţilor Români din străinătate, acolo unde a obţinut o menţiune specială. Despre proiectele în care este implicată aceasta, dar şi experienţa concursului prin care a trecut ne-a vorbit în următorul interviu.
Funcţii în mediul academic internaţional
– Cum ai ajuns şi cum te-ai decis să studiezi în afara României?
– După terminarea studiilor de licenţă la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) în Bucureşti, am dorit să îmi continui studiile cu un masterat în străinătate, mai mult din curiozitatea de a încerca o experienţă internaţională. Aveam mai multe variante, dar am ales programul de masterat în „Democraţie şi Guvernare” oferit de Universidad Autónoma de Madrid (UAM). A fost o alegere inspirată care mi-a oferit oportunitatea de a învăţa de la profesori de renume din domeniul meu de cercetare. Mulţi dintre ei (în special, profesorul Santiago Pérez-Nievas sub îndrumarea căruia am realizat lucrarea de disertaţie) m-au încurajat să urmez o carieră academică. Am decis să mă înscriu la doctorat şi am primit o bursă de cercetare oferită de Consiliul Superior de Cercetare Ştiinţifică (CSIC, Spania), unul dintre cele mai bune centre de cercetare din Europa. A fost o experienţă extraordinară. Am avut şansa să colaborez cu profesorul Carlos Closa care m-a susţinut enorm în elaborarea tezei de doctorat, contribuind în mod esenţial la formarea mea ca cercetător. Pe perioada doctoratului am avut şi posibilitatea de a efectua stagii de cercetare la Institutul Universitar European din Italia şi la Universitatea din Edinburgh. În 2014, mi s-a oferit oportunitatea de a colabora cu profesorul Laura Morales în cadrul unui proiect internaţional la Universitatea din Leicester din Marea Britanie. Din 2017 sunt cercetător postdoctoral la Universitatea din Liege în Belgia, unde colaborez cu profesorul Jean-Michel Lafleur în cadrul proiectului internaţional MiTSoPro.
– Ai un rol activ în mediul academic internaţional. Povesteşte-ne despre acestea.
– Da. În prezent sunt vicepreşedinte al Grupului de Uniunea Europeană din cadrul Asociaţiei Internaţionale de Ştiinţă Politică (IPSA), codirector al Grupului de Migraţie din cadrul Consorţiului European pentru Cercetare Politică (ECPR), codirector al Grupului de Cetăţenie, Migraţie şi Participare Politică din cadrul IMISCOE şi membru al Biroului Executiv al Asociaţiei Belgiene de Ştiinţă Politică. În ultimii ani, am creat şi două pagini online de ştiri zilnice pe teme de relevanţă socială şi politică: Migration News şi EU News.
– Care sunt pasiunile tale?
– Îmi place foarte mult să călătoresc şi să descopăr locuri, oameni şi obiceiuri noi. Călătoresc destul de mult, îmi place să trăiesc emoţia necunoscutului şi experienţe noi.
– Cum te simţi ştiind că atât de mulţi oameni te-au susţinut şi ai reuşit să obţii menţiunea pentru excelenţă?
– Felicit Liga Studenţilor Români din Străinătate pentru organizarea acestui eveniment de succes şi le mulţumesc membrilor juriului pentru această Menţiune Specială pentru Excelenţă. De asemenea, sunt profund impresionată de mesajele de susţinere pe care le-am primit, mai ales din partea argeşenilor.
„Perseverenţa – un element cheie spre succes”
– Iar pe final, te poţi considera o persoană de succes. Ce sfat le dai tinerilor pentru a ajunge la reuşite precum ale tale?
– Perseverenţa este considerată un element cheie spre succes, dar este foarte important să descoperi ceea ce îţi place şi să pui pasiune în tot ceea ce faci.