Consilierii judeţeni ai PNL, PMP şi PAM au cerut – după cum v-am relatat – revocarea lui Dan Manu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Ei şi-au argumentat demersul prin „modalitatea discutabilă în care a fost adoptat un buget dezechilibrat”, „abandonul drumurilor judeţene”, „sume de bani uriaşe alocate propagandei politice sub masca unor evenimente aşa-zis culturale” etc.
Demersul a fost însă dejucat, consilierii PSD şi ALDE făcând front comun şi refuzând să voteze. Lucru care i-a nemulţumit profund pe iniţiatori, dar şi pe unii social-democraţi care consideră că, astfel, Dan Manu a creat impresia că se teme de colegii de partid şi de coaliţie.
„Sfidare”
Preşedintele PNL Argeş, consilierul judeţean Adrian Miuţescu, şi-a exprimat imediat dezamăgirea: „Momentul de sfidare la adresa democraţiei a venit chiar din partea lui Dan Manu, care a anunţat că PSD – consilierii judeţeni ai PSD – nu vor vota acest proiect. Astfel, consilierii judeţeni PSD nu au votat nici «pentru», nici «împotrivă», părăsind efectiv şedinţa. Este o zi neagră pentru democraţie în Consiliul Judeţean Argeş. Puteau vota aşa cum le dicta conştiinţa în legătură cu Dan Manu, dar faptul că s-au ridicat şi au părăsit sala, fără să-şi exercite dreptul, este incalificabil”. În astfel de situaţii, procedura constă în amânarea proiectului de hotărâre pentru a fi votat într-o altă şedinţă.
„Un demers unicat”
La rândul său, Dan Manu a declarat: „E un demers unicat în Romania – cei din PNL şi din celelalte partide de opoziţie şi-au propus să dea jos un preşedinte al PSD şi să pună în locul lui tot un preşedinte de la PSD, pentru că aşa arată configuraţia Consiliului. Sunt acuzaţii nefondate care mi se aduc, în condiţiile în care la fonduri europene Argeşul este pe locul trei în ţară. Cât priveşte infrastructura, poate că de vină sunt şi miniştri ai dumneavoastră care nu ne-au sprijinit. Ştiţi cât durează procedurile? Trei ani să faci proiecte şi un an să faci efectiv investiţia. Spuneţi că oamenii din Consiliu câştigă mult prea mult. E prea mult când îşi pun semnătura pe proiecte de 25 milioane euro? E mult când numai pentru proiectul de extindere cu un nou corp de clădire la Spitalul Judeţean dosarul are 5.500 de pagini A4?”.
Şefi… pe hârtie
Înainte de a se ajunge însă la discutarea acestui proiect, au fost făcute alegeri interesante pentru situaţia în care şefia Consiliului Judeţean nu poate fi asigurată de preşedintele în funcţie, din diverse motive, dar şi dacă nu sunt apţi să conducă instituţia cei doi vicepreşedinţi. Astfel, dacă Manu nu ar conduce Consiliul într-o anumită perioadă, din varii motive, vicele Ion Mânzână, tot de la PSD, ar întra la cârmă. Acesta a obţinut 23 dintre cele 34 de voturi exprimate, iar „omoloaga” sa, Simona Brătulescu, a obţinut 11.
Pentru a doua ipoteză, respectiv dacă nici Manu şi nici cei doi vicepreşedinţi nu şi-ar putea exercita prerogativele, şef în lipsa lor ar urma să fie consilierul judeţean PSD Viorel Enache, medic pediatru. Acesta a obţinut 20 de voturi. Cătălin Bulf (PMP) a obţinut doar 4 voturi, Marius Nicolăescu (PSD) – un vot, la fel ca fostul preşedinte Florin Tecău (PSD), iar liberalul Marius Postelnicescu a luat 8 voturi.