Scriitorii îşi aleg liderii. În lupta pentru preşedinţia USR (Uniunea Scriitorilor din România), scriitorul Dan Lungu vine cu un suflu nou şi spune că îşi doreşte să readucă pacea în organizaţia măcinată de conflictele din interior.
Asta a fost, în Joia Mare, tema emisiunii „Subiect de presă” de la „Antena 1” Piteşti, realizată de dna Cristina Munteanu şi de dl Mihai Golescu, invitatul din platou, dl Dan Lungu, fiind unul dintre aspiranţii la şefia Uniunii.
Un CV impresionant
Luptând pentru un crez, Dan Lungu „a intrat în politică pentru a face cultură”. Invitatul „Subiectului de presă” are un CV literar impresionant, fiind scriitor, conf. univ. dr. la Universitatea „Al. Cuza” Iaşi, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi (între anii 2013-2017), senator al Uniunii Salvaţi România, membru în Comisia de cultură şi media a Senatului României, cofondator şi manager al Festivalului internaţional de literatură şi traducere Iaşi (2013-2016).
Membru al Uniunii Scriitorilor cu romane traduse în 14 limbi, scriitorul Dan Lungu are un palmares de distincţii, unul dintre titluri fiindu-i acordat „pentru contribuţii aduse la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez”.
În 1996 a iniţiat la Iaşi grupul literar „Club 8”; a fost redactor-şef al revistei de cultură „Timpul”, precum şi redactor al unei reviste din Paris. Pentru experienţa managerială este relevant bilanţul pozitiv al anilor de directorat de la muzeul ieşean.
Conflictele din Uniunea Scriitorilor
Dan Lungu a vorbit despre conflictele din Uniune „care pun în pericol nu numai prestigiul şi statutul scriitorului, ci şi beneficiile financiare câştigate de breasla scriitorilor”.
Dan Lungu: „În ultima vreme a apărut o problemă care ne ţine din păcate pe prima pagină a atenţiei publice: conflictele din Uniunea Scriitorilor. În opinia mea, viitorul preşedinte al USR trebuie să facă din rezolvarea acestei situaţii o prioritate.
Mă gândesc la o rezolvare pe cale paşnică prin dialog care să nu ne expună, ca breaslă, mediatizării negative şi deriziunii opiniei publice. Prelungirea acestei stări face rău breslei în ansamblul său, Uniunii Scriitorilor ca organizaţie şi întregii lumi culturale.
Mai mult, prelungirea seriei de conflicte pune în pericol prestigiul şi statutul scriitorului, precum şi beneficiile financiare câştigate de-a lungul timpului de breasla noastră. Nu putem avea o imagine bună a scriitorului dacă Uniunea are o imagine proastă.
Avem nevoie de o Uniune a Scriitorilor fără conflicte, stabilă financiar, cu imagine publică bună, întinerită, modernizată, animată de un spirit european.”
O sută de procese mănâncă banii Uniunii Scriitorilor
USR – continuatoarea Societăţii Scriitorilor – este măcinată din interior (n.n., asemenea Uniunii Ziariştilor din România) şi a pierdut din imagine din cauza scandalurilor.
Dan Lungu: „Din păcate, în ultimii ani USR a pierdut foarte mult din imagine. Există multe scandaluri în ceea ce priveşte excluderea de membri, de oameni care au plecat din solidaritate cu cei excluşi. Autorii sunt foarte orgolioşi.
Cu atât mai mult trebuie să le laşi libertate de expresie. În momentul în care a protestat un scriitor sau a scris mai acid la adresa conducerii, nu-l dai afară! Sunt peste 20 de scriitori excluşi pentru că au scris urât despre USR sau despre preşedinţie; au fost daţi afară pentru denigrare, pentru defăimare…
Sunt în jur de o sută de procese care… mănâncă banii Uniunii. Efectiv, anul trecut, USR a plătit peste 60.000 euro pe procese împotriva propriilor membri.
Eu vreau să aduc linişte în Uniune. Banii ăştia, decât să-i dăm pe procese, mai bine să-i folosim la proiecte culturale. În joc sunt multe orgolii – probabil şi interese.
Trebuie să recunosc că sunt şi mulţi bani la mijloc. Am văzut că în ultimii ani USR are un buget de un milion şi jumătate de euro pe an. Iar maximum 10% dintre membrii Uniunii (n.n., 2.700) beneficiază de banii Uniunii…”
Priorităţi
În programul de candidatură al scriitorului Dan Lungu sunt prioritare: revenirea la maximum două mandate pentru preşedintele USR; transparentizarea instituţiei, aşa încât toate cheltuielile să fie publice; distribuirea echitabilă a banilor aşa încât să ajungă la toate filialele USR, finanţarea mai multor reviste, accesul la editura USR; asigurarea de asistenţă socială a membrilor USR care au nevoie de ajutor; înfiinţarea burselor de creaţie şi de mobilitate, derularea unor proiecte noi, cu parteneri din UE.
Aşadar, în lupta pentru preşedinţia USR, scriitorul Dan Lungu vine cu un suflu nou şi îşi doreşte să readucă pacea în Uniunea măcinată de conflictele din interior. O altă concluzie a emisiunii este că Uniunea are oameni de valoare, chiar dacă imaginea nu se ridică, uneori, la nivelul personalităţilor care o compun.
„Cred că literatura este un mod de a experimenta vieţile altora. Literatura e foarte interesantă pentru a învăţa emoţii, pentru a experimenta sentimente”, este părerea scriitorului care „sculptează în suflete”.
„Sunt o babă comunistă” (cu peste 25.000 de exemplare în România; cu versiuni în limbile franceză şi poloneză) este unul dintre romanele sale de referinţă (a fost ecranizat şi a fost pus în scenă de teatre din ţară şi străinătate).
Astăzi – votul la USR
La filiala Piteşti a USR, scrutinul se consumă mâine. Votarea are loc la ora 10, în sala „Ars Nova” a Centrului Cultural. Pe plan local, lupta se dă între Mircea Bârsilă şi Nicolae Oprea.
Candidaţii pentru comitetul de conducere al filialei sunt: Mircea Bârsilă, Liviu Capşa, Jean Dumitraşcu, Magda Grigore, Mihai Stan şi Dumitru Ungureanu.
Şi tot astăzi, membrii filialei Piteşti votează preşedintele USR, având de ales între: Dan Lungu, Nicolae Manolescu, Ştefan Mitroi, Simona Vasilache şi Narcis Zărnescu.
După această etapă, urna cu sufragiile scriitorilor locali ia calea Bucureştiului. Rezultatele alegerilor pentru preşedintele USR se află la 5 mai, timp în care sunt centralizate voturile de la toate filialele.
Mesajul scriitorului Dan Lungu către scriitorii din Argeş este unul clar şi concis: „Să vină la alegeri, indiferent cu cine votează”.
3 Comentarii
Goargăș
De strictă necesitate ar fi modificarea statutului și limitarea numărului mandatelor la maximum două, cu aplicare imediată. Nu este nimeni de neînlocuit.