Sunt harnici, îndrăzneți și ambițioși. Lucrează în echipă şi succesul lor poartă numele instituției de învățământ şi al oraşului pe mapamond. În toată țara, deja, în domeniul roboticii se vorbește despre Pitești la modul superlativ. Iar recenta performanţă a echipei 4D Robotics de la Colegiul „Alexandru Odobescu” dovedeşte că avem tineri sclipitori care merită întreaga susţinere a comunităţii.
În perioada 11-13 august, elevii piteşteni au format o alianţă cu echipa ByteForce a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați şi au participat la un adevărat maraton al roboţilor: Bucharest Twin Cup (BTC), competiție internațională de robotică organizată în Europa. Alianţa denumită 4 Bytes a obţinut locul 2 în finală, după ce a eliminat rând pe rând echipe mari, inclusiv din Statele Unite.
Mentorul echipei de la Colegiul Odobescu din Piteşti, Dan Barbu (foto), ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în care ne-a dezvăluit secretele succesului acestor tineri minunaţi, dar şi oportunităţile care există pentru ei.
Iniţiativa de a lansa astfel de competiţii, cu meciuri între roboţi, aparţine şcolilor americane care au dorit să-i implice astfel pe tineri în proiecte unde se îmbină cunoştinţele matematice cu ingineria. Ulterior, ideea a fost preluată de mai multe unităţi de învăţământ din lume. Unele dintre cele mai bune sunt chiar la Piteşti!
Dan Barbu: „În lume există trei categorii de competiţii, în funcţie de vârstele copiilor. BTC este organizat în România de către Asociaţia Naţie prin Educaţie, condusă de Dana Războiu. A susţinut şi susţine liceele participante. Competiţiile sunt organizate pe sezoane, apoi urmează competiţii off-season. Astfel, copiii sunt tot timpul preocupaţi de robotică. La nivel mondial, România este cam pe locul 2 la nivel de performanţe, după americani. Acum a fost organizat un concurs invitaţional, la care au venit echipele cele mai bune din Europa. Ca şi nivel, nu diferă cu nimic faţă de cel organizat acum două luni în Statele Unite. Adică a fost la cel mai înalt standard. Formatul a avut la bază alianţe de câte două echipe, pe teren duelându-se patru roboţi. Putem să comparăm meciurile cu un mini campionat de fotbal, ca să înţelegeţi. Au fost 90 de meciuri în decurs de câte două zile. Pe măsură ce înaintezi în ierarhie, meciurile sunt din ce în ce mai intense. Practic, trebuie să fii extrem de rezistent fizic şi emoţional.”
Cine au fost adversarii voştri?
„La meciurile eliminatorii, marea majoritate au fost echipe care au participat în America, recunoscute şi premiate. Practic ne-am bătut cu cei mai buni, inclusiv cu o fostă campioană mondială – Delta Force. A fost şi un meci al orgoliilor, împotriva celor de la Zinca, pe care i-am învins! În finală s-a jucat în decursul a 10-12 ore, roboţii au obosit un pic, dar şi driverii. Au fost diferenţe minimale, de o acţiune, un gol. Nu au fost dominări. Pentru noi, locul 2 reprezintă o mare performanţă. Acest concurs este primul din Europa la nivel de performanţe, din tot ce a fost până acum. A mai fost o echipă românească extrem de puternică, RO2-D2, care avea un highscore mondial. Şi pe ei i-am învins. În finală am mai obţinut şi un premiu pentru cea mai bună identitate, pentru modul în care ne-am prezentat.”
Care sunt investiţiile pentru a intra în astfel de competiţii?
„Un robot performant pleacă de la 5.000 de euro în sus. Atât este costul. Am avut nişte sponsori care ne-au ajutat şi pe care îi aşteptăm în continuare. Banii nu vin toţi odată, investim an de an până ajungem la un robot performant. Piesele se refolosesc, nu se aruncă”.
Cât timp alocă elevii pregătirii?
„Competiţia începe în 9 septembrie şi, până în martie, alocă două-trei ore pe zi. Este bine că avem hub chiar în incinta Colegiului Odobescu. După ce termină orele de curs, traversează curtea şi vin la pregătire. Activităţile sunt variate, din acest motiv elevii au în spate sprijin de la programatori, oameni de comunicare – PR, publicitate, fotografi ş.a.m.d. Pot fi şi voluntari care să ajute echipa. O echipă are 15 titulari şi 10 voluntari. Sezonul acesta mai mulţi copii şi-au dorit roluri active, iar din acest motiv am mai înfiinţat o echipă, Light Bulb Robotics, ca să dăm o şansă şi celorlalţi să intre în competiţii. Sunt elevi din clasele IX-XII.
Ce perspective au tinerii care se implică în aceste competiţii de robotică?
„În primul rând copilul, prin implicare, va deveni un adult capabil să-şi controleze furiile, să cântărească deciziile, să ştie că prin luptă poate avea succes. Premiile sunt încununarea unei munci. Practic, cele şase-nouă luni de muncă sunt condensate în două minute şi jumătate cât durează un meci. Aici este frumuseţea. Un tip experimentat îşi poate da seama, la un meci, cât a muncit fiecare echipă: o lună, două, trei sau nouă. Poate să evalueze muncă unei echipe, atitudinea, îndemânarea, performanţele. Proiectul este extrem de complex. Ca perspective, să ştiţi că toate centrele universitare mari din România (de la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj), deja oferă la facultăţile cu profil tehnic admiterea gratuită pe locuri de olimpici. Este o recunoaştere apriori a muncii lor. Elevii noştri vizitează laboratoare mari de robotică, profesorii notează numele şi îi au în vedere după ce termină liceul. Mulţi sunt deja înregistraţi pentru facultăţi. Profesorii universitari spun că anumite principii aplicate de elevi sunt de anul 2 sau chiar 3 de facultate. Şi profesorii noştri spun că elevilor de la Robotică le-a crescut nivelul şcolar.
Cum apreciaţi implicarea municipalităţii pentru aceşti elevi?
„Se implică în special în momentele importante, nu foarte mult. Poate faptul că sunt tot mai multe echipe performante este un semnal. Marile competiţii aduc renume oraşului, vin ca o confirmare că aici se întâmplă ceva!”
Ce urmează pentru voi?
„Ne străduim să susţinem un proiect extrem de interesant. Muncim să amenajăm sălile, zugrăvim, vrem să facem un centru de robotică important pentru Piteşti.”
Concluzia noastră
Se impune o implicare mai mare a municipalității, a administrației locale și județene în general, a ISJ Argeș dar în egală măsură a firmelor de stat sau private. Fiecare poate contribui pentru ca acești copii minunați de la 4D Robotics să aibă toate fondurile şi condițiile materiale necesare. Sprijinul instituțiilor, al firmelor și al comunității locale i-ar motiva pentru a obține alte performanțe remarcabile.
Un Comentariu
Ștefan cel Mare
Un articol mincinos…
BTC NU a fost organizat de Nație, nu este o competiție oficială, se poate numi mai mult un amical.
Iar singurul motiv pentru care acești „mari campioni” au ajuns pe locul 2 este că echipele cu adevărat bune, care ne-au reprezentat cu stimă la competițiile internaționale din SUA nu și-au mai dat cu adevărat silința la acest concurs, fiind final de sezon.
O rușine că nu au fost mai mult mediatizați adevărații campioni naționali din Ploiești, Pitești și Iași, în schimb această echipă cunoscută în spațiul FTC Romania pentru practicile lor de fațadă.