În podul unei case vechi în care de-a lungul anilor se urcaseră tot soiul de catrafuse, un pacient pe care-l tratez de mult pentru o boală cronică şi sâcâitoare a găsit o ladă cu ziare şi reviste prăfuite, şifonate, îngălbenite şi cu un pregnant miros de şoareci. Convins că-l voi citi cu interes, mi-a dăruit almanahul „Calendarul 1944 – Trup şi suflet”. Nu mai are coperte şi îi lipsesc multe pagini. Redau câteva informaţii de interes medical.
* Spre insula Sfânta Elena, locul unde englezii hotărâseră să-l exileze, Napoleon a fost îmbarcat pe vasul Northumeberland fără să fie însoţit de un medic. Avea dureri surde sub coastele din partea dreaptă, greţuri, lipsa poftei de mâncare şi umflături la nivelul picioarelor. Din septembrie 1819 până la 5 mai 1821, când împăratul a murit, a fost tratat de medicul corsican Antommarchi, cel care i-a făcut şi autopsia cu o trusă ce se păstrează la Muzeul de Istorie a Medicinii de la Facultatea din Paris. Autopsia avea să confirme un vechi ulcer gastric cancerizat.
* Neurologii şi psihiatrii au făcut de mult legătura dintre geniu şi nebunie. Iar Sfântul Augustin a spus că „nu există geniu fără un amestec de nebunie”. S-a acreditat ideea că orice deviere de la tipul „normal” este o anomalie care se caracterizează din punct de vedere intelectual, fizic şi psihic printr-o rupere de echilibru. Neurologul german Kretschemer a dovedit statistic că numărul nevropaţilor la oameni de geniu şi de talent dă un procent superior aceluia întâlnit la oamenii de tipul mijlociu. Oamenii geniali sunt adesea excentrici. Ei înnebunesc într-o proporţie mare şi sfârşesc adesea prin sinucidere. Iată şi aforismul lui Pascal: „Extremul spirit este vecin cu extrema nebunie”.
* Cronicarul Grigore Ureche a scris pentru posteritate că Ştefan cel Mare, „Atletul lui Hristos”, a închis ochii la 2 iulie 1504, într-o marţi. Spre sfârşitul vieţii l-au tratat medici sosiţi de la Veneţia, Murano, Padova sau Cesena. A suferit de podagră (gută). Se spune că picioarele erau pline de răni cauzate de diabet, o boală necunoscută pe atunci. Cangrenându-se, rănile i-au fost arse după sfatul medicului Hieronimo din Cesena cu fier înroşit în foc.