Dacă la adulți patologia dermatologică este de-a dreptul înspăimântătoare ca număr de boli, multe dintre ele incurabile, adolescenții ajung la un specialist doar pentru câteva suferințe: acnee, pusee alergice la factori diverși, micoze contactate de la câini sau de la pisici, eczeme sau arsuri.
Nu cu foarte mult timp în urmă, am consultat doi băieți în vârstă de 15 ani, fiecare cu necazul lui, dar cu o patologie cum n-am mai întâlnit în câteva decenii de carieră.
Primul, un puștan imberb, adus de mama lui pentru că avea un neg pe degetul arătător de la o mână. Nu se bărbierise încă, pentru că îi apăruseră doar câteva fire firave de păr, pe buza superioară.
Imediat m-a frapat altceva. Pe ambii obraji și pe gât, în zonele unde se bărbierește un bărbat, i-am numărat 15 (!!!) „alunițe” de culoare neagră, unele cât bobul de piper, altele cât cel de mei. Riscul ca acești nevi pigmentari să se transforme în melanom malign, prin traumatizarea lor repetată cu lama de ras, dar și cu mașina electrică de tuns, este foarte mare.
I-am spus mamei că sunt două soluții: să-l facă popă, ca să poarte toată viața barbă, sau, acum, înainte de a începe să se radă, aceste semne, pe care le are de la naștere, să-i fie excizate chirurgical. Pentru că ambii au acceptat, i-am dat trimitere la chirurgie plastică.
Tot însoțit de mama lui a venit și celălalt adolescent. Pe telefonul mobil, tânărul mi-a arătat penisul său, fotografiat din profil.
Multe ciudățenii am văzut, dar așa ceva nu.
În erecție, penisul lui, în loc să stea drept ca un băț, avea forma unui semn de întrebare! Boala se cheamă „indurație plastică a penisului” și a fost descrisă pe vremea lui Ludovic al XV-lea.
Am mai văzut cazuri, dar numai la bărbați trecuți de vârsta de 50 de ani. Cauza bolii este controversată, iar tratamentul este de durată și prea puțin eficient. Decizia o ia un urolog. Dacă devierea axului longitudinal nu se rezolvă, contactul sexual este imposibil.