„Dacă vine un ger de -15 grade Celsius se duc dracului culturile de grâu, rapiţă şi orz”, ne şopteşte un cititor fidel care aude glasul pământului, Mircea Barbu, fost primar al Popeştiului. Aceeaşi temere o are şi Dan Ungureanu, un alt prieten al ziarului nostru, ce-i crescut tot la firul ierbii, de data asta din Călineşti. Acestea sunt temerile oamenilor care stau cu ochii pe cer în plină iarnă primăvăratică, aşteptând să fulguiască, fiindcă ştiu un lucru: plantele neacoperite cu zăpadă se află în pericol.
După ce am început anul cu vreme primăvăratică, plantele semănate au devenit vulnerabile la o răcire bruscă a vremii. Un ger al Bobotezei… întârziat ar putea compromite producţia – Doamne fereşte! De trei ori bat în lemn ţăranii când se gândesc că ar putea să aibă parte de un an păgubos în agricultură. Sătenii se roagă să plouă, apoi să ningă liniştit, ca în poveşti, pentru a se aşterne „plapuma” peste plante, ca acestea să poată să vegeteze peste iarnă. Pentru ca o cultură să reziste în faţa frigului şi mai ales să se conserve pentru perioada de înmugurire, trebuie să fie acoperită de omăt.
Optimismul vine de la Vasile Coman, director adjunct al Direcţiei Judeţene de Agricultură. „Riscul de a fi afectate culturile în cazul unui ger cumplit există oricând, rapiţa şi orzul fiind cele mai sensibile. Stratul de zăpadă care acum lipseşte ar fi singura lor protecţie. Dar să nu ne panicăm! La această oră culturile sunt în repaus vegetativ. În ceea ce priveşte pomii şi viţa-de-vie, oricât de cald ar fi pe timpul zilei, temperaturile nocturne scăzute nu le permit să înmugurească”, a spus reprezentantul Direcţiei Judeţene de Agricultură.