Sub ocrotirea şi inspiraţia Duhului Sfânt. Aşa şi-a scris părintele profesor univ. dr. Ion Popescu cele peste douăzeci de lucrări. Ele se află în bibliotecile publice, ale universităţilor de stat, dar şi în cele particulare ale preoţilor, studenţilor, asistenţilor sociali. Recent, autorul considerat în mediul academic un nume important a publicat un alt volum care va stârni curiozitatea multora.
Neputinţă sau indolenţă?
Fiind cadru universitar, fost decan al Facultăţii de Teologie din Piteşti, Ion Popescu şi-a dat seama care sunt frământările studenţilor, marile întrebări existenţiale. Pentru ei, a aşternut pe hârtie rodul studiilor sale teologice, dar şi de filosofie şi psihologie. Acum cititorii săi fideli îşi pot îmbogăţi raftul bibliotecii cu o altă carte provocatoare: „Creier şi conştiinţă”. Un titlu surprinzător şi un conţinut pe măsură. Autorul se „justifică” în prefaţă: „Ideea acestei cărţi este mai veche. Ea poate să reprezinte o contribuţie modestă la lămurirea unor probleme fundamentale ontologice şi existenţiale care frământă omenirea din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.” Ion Popescu se referă şi la Covid: „Perplexitatea noastră a crescut şi a eşuat într-o revoltă şi într-o spaimă născute dintr-o neputinţă reală, văzând cum mii de oameni mor din cauza virusului Sars-Cov-2, în faţa căruia medicina, precum şi alte ştiinţe, ajunse pe culmile desăvârşirii zeieşti, sunt de-a dreptul neputincioase. Nu ştim dacă acest virus este natural sau artificial. Dacă este natural, faptul că el ucide atâtea vieţi omeneşti demonstrează neputinţă şi/sau indolenţă a supersavanţilor lumii, iar dacă este artificial, atunci arată răutatea demonică a acestora.”
Relaţia creier-minte-conştiinţă
Problemă profundă care preocupă teologi, medici, neurologi, psihologi: care este relaţia dintre creier, minte şi conştiinţă? Părintele Ion Popescu a studiat lucrările profesorului Dumitru Constantin Dulcan şi în cuprinsul cărţii sale se referă la el: „În România, speranţele noastre au fost legate de opera profesorului D. C-tin Dulcan. Spritualitatea românească, precum şi teologia creştin-ortodoxă şi-au pus speranţa în contribuţiile teoretice şi practice ale sale.” Cartea „Creier şi conştiinţă” a fost o surpriză plăcută şi pentru întâiul ierarh al Argeşului şi Muscelului, ÎPS Calinic Argeşeanul, care a scris un „Cuvânt-înainte” spre bucuria celui care slujeşte acum în calitate de paroh la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Piteşti. Arhiepiscopul arată aprecierea sa: „Autorul punctează în manieră optimistă, dar totodată intransigentă, faptul că nevoia de Transcendent nu va dispărea niciodată, fiind fundamentală şi universală. Pentru curajul, rigurozitatea şi priceperea cu care abordează un subiect dificil, pe care reuşeşte să-l controleze cu argumente solide şi cu o logică imbatabilă, pentru toate meritele enumerate mai sus şi pentru altele care rămân a fi descoperite la lectură, recomand cu căldură cartea preotului prof. univ. dr. Ion Popescu atât specialiştilor teologi şi celor din alte discipline ştiinţifice, cât şi tuturor iubitorilor de teologie, de cunoaştere, şi publicului cultivat, în general.”
2 Comentarii
Altex
Bună ziua unde pot găsi aceasta carte . Creier si conștiință ??
Anonim
Editura Paralela 45