Flori, icoane, urări şi sute de mesaje din ţară şi străinătate a primit părintele prof. univ. dr. Nicolae Brânzea în urmă cu câteva zile. Clerici, politicieni, personalităţi ale lumii culturale i-au transmis sărbătoritului cele cuvenite cu ocazia împlinirii a 54 de ani.
Fostul ministru al Culturii şi Cultelor n-a fost însă copleşit de euforie, fiind om echilibrat, preocupat tot mai mult de desăvârşirea spirituală. În acest sens, nici programul zilnic nu i s-a schimbat prea mult, lucrând în biroul său până târziu. Deşi nu ne-a dezvăluit titlul operei la care scrie de zor, neoficial am aflat că părintele N. Brânzea are în pregătire un studiu teologic care va vedea lumina tiparului la sfârşitul acestui an sau începutul celui viitor.
De altfel, slujitorul lui Dumnezeu a cunoscut mai demult gustul succesului ca „om de carte”, el semnând câteva lucrări reprezentative pentru teologia românească, cei pasionaţi de religie şi mai cu seamă studenţii teologi fiind încântaţi de „Cursul de Misiologie” ori „Dicţionarul enciclopedic de literatură creştină din primul mileniu”. Lucrarea care urmează va fi de răsunet, însă autorul păstrează deocamdată secretul ei.
Chiar în ziua aniversării sale, întrebat ce-şi doreşte pentru viitorul apropiat, părintele N. Brânzea le-a spus celor apropiaţi că-n plan personal îl lasă de Dumnezeu să decidă ce i se cuvine sau nu. Însă pentru enoriaşii parohiei „Sf. Ilie” din Piteşti, acolo unde preotul slujeşte în fiecare duminică, sărbătoritul se roagă divinităţii pentru a-l învrednici să aducă moaşte! Până acum, N. Brânzea a reuşit să strângă fragmente din moaştele a şapte sfinţi, unele dintre ele aparţinând Sf. Nicolae, cel atât de darnic cu copiii. Sfintele odoare au fost aşezate spre cinstirea enoriaşilor într-o raclă din lemn aflată în naosul bisericii „Sf. Ilie”.
Din acest punct de vedere, acest sfânt lăcaş este cel mai „dotat” dintre toate bisericile de mir de pe cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului! Şi iată că pr. prof. univ. dr. N. Brânzea nu se va opri aici, spre satisfacţia duhovnicească a credincioşilor în rândul cărora circulă o glumă: „Dacă ar putea, ar aduce şi moaştele Sf Ilie!”, ştiindu-se că trupul acestuia nu a fost îngropat, ci răpit la cer…
3 Comentarii
Anonim
Luati, mă , jigodia asta ordinară(păduche)din fața cititorului !
Virgil Savu
Un om deosebit! Dacă nu era căsătorit, ar fi coupat sigur funcția de episcop sau arhiepiscop. Părintele Brânzea e o valoare cu care argeșenii trebuie să se mândrească. Să ne trăiți părinte! La mulți ani!
Vasile Sima
A făcut multe pentru parohia Sf Ilie, a construit o anexă, a înființat o capelă mortuară în sprijinul oamenilor, a adus moaște. Nu merită o Cruce basarabă de la Arhiespiscopie? Alții au primit pentru mult mai puțin!