Salariile medicilor şi asistentelor au fost majorate exagerat, mai ales în raport cu pensiile şi salariile unor oameni obişnuiţi. Cu toate acestea, din păcate, obiceiul de a lua plicul cu atenţii de la pacienţi nu a dispărut. Încă sunt unii medici care îşi umplu fără jenă buzunarele cu bani de la pacienţi. Dacă pretind aceste sume, cu atât mai rău. Dacă nu, de ce nu resping atenţiile oamenilor amărâţi care ştiu că „aşa e la doctor”? Un mesaj cutremurător din acest punct de vedere a postat pe pagina sa de Facebook Sonia Constantinescu, angajată a Prefecturii.
Cine n-are inima bună?
„Am mers cu socrul meu, de 92 de ani, un om de altfel admirabil şi la această vârstă, la un control de rutină al stimulatorului cardiac. Este vorba despre o simplă verificare a bateriei stimulatorului, verificare ce nu durează mai mult de două minute. După parcurgerea procedurii birocratice care este imposibilă pentru un om la o vârstă înaintată, dar şi pentru oameni simpli, am reuşit să obţin bonul de ordine, actele vizate, urmând o aşteptare lungă… Trecem peste condiţiile ostile, aerul irespirabil din sala de aşteptare… (…)Apoi, tata a ieşit de la control fericit că bateria este încă în parametri. Pentru «amabilitate», omul învăţat cu practica românească le-a oferit medicului şi asistentei o sumă de bani pentru a-şi rotunji «sărmanii» bugetele care sunt cam de 20 de ori mai mari decât pensia lui. Am rememorat chipurile brăzdate de suferinţe ale pacienţilor, cei mai mulţi vârstnici, am privit zâmbetul fericit al tatălui soţului meu… Era un zâmbet pentru încă un an de viaţă poate, până la următorul control, când va reveni pentru a mai spori veniturile celor care prestează o muncă onorabilă, dar pentru care orice onorariu este insuficient…”, a scris Sonia Constantinescu. Oare, în acest caz şi multe altele, cine are inima… defectă: pacienţii sau medicii? Ori societatea care încă permite aşa ceva?
2 Comentarii
Puiu
Cu deosebit interes aștept reacția domnului George Olteanu. Asta pentru ca am recitit comentariul domniei sale, facut la articolul pe care l-a publicat în legătură cu salariile doctorilor. Nu am vrut să-l contrazic atunci. Mi-am dat seama ca va veni o vreme când își va da seama de entuziasmul de care era copleșit, de speranța că se vor îndrepta lucrurile în Sanatate. Vișa frumos. Astăzi, doamna Sonia Constantinescu l-a trezit și i-a oferit un coșmar. Da, un coșmar de care nu vom scăpa niciodată, indiferent de câte ori vor creste salariile doctorilor. Domnul Olteanu nu a greșit, și-a arătat doar dorința unui tânăr de a se schimba lucrurile în Bine. Știe, dar nu se lasă convins ca șpagă nu va disparea. Înțelege cât de ușor se da șpagă și în situații de urgenta, dar nu admite. Nici mie nu-mi face placere sa-i critic pe doctori, iar mulți chiar nu merita.
Șpaga
Șpaga e imprimata in genele romanului.
Azi unul da si altul primeste.Maine rolurile se pot inversa si cel care a dat primeste si el.
Asa e traditia!!!
Nenumarate sunt denumirile pentru șpaga!
Unele sunt chiar semioficiale ca de exemplu „parandaratul” cerut la toate nivelele.
Oare cate spagi se dau si primesc pana la 92 de ani?