În maternităţile din reţeaua Asociaţiei SAMAS, care activează şi la Piteşti, 1 iunie a venit cu daruri speciale pentru pruncii născuţi de femei care provin din medii defavorizate sau de mame minore. Cadoul a constat în cursuri de îngrijire, consiliere în alăptare şi o cutie a bebeluşului (conţine: saltea, pătură, pilotă, cearşafuri, body-uri, produse de îngrijire, scutece, produse de igienă pentru mamă şi bebe, jucării, termometru etc.).
Deşi hrănirea la sân a bebeluşului este un proces natural, cunoştinţele despre alăptare nu apar de la sine, odată cu naşterea copilului. Mama are nevoie de ajutor din partea unui specialist, pentru ca alăptarea să decurgă bine, bebeluşul să primească suficientă hrană, iar femeia care a născut să se simtă confortabil.
Consilierea în alăptare previne infecţiile, umflăturile şi rănile sânilor. Împreună cu consilierea în alăptare mama învaţă ataşarea corectă a bebeluşului la sân, reguli de igienă în timpul alăptării, diferite poziţii de alăptare, masajul sânului şi extracţia manuală a laptelui.
De asemenea, mama află şi conştientizează beneficiile laptelui matern pentru dezvoltarea şi creşterea sănătoasă a copilului ei.
Asociaţia SAMAS a dezvoltat la nivel naţional programul de formare medicală continuă SAMAS adresat cadrelor medicale din secţiile de ginecologie şi neonatologie, precum şi asistenţilor medicali comunitari, din medicina de familie sau alte specializări perinatale. În piteşti şi multe alte localităţi din România, peste 800 de asistente medicale, moaşe şi medici au urmat, în cei şase ani de dezvoltare ai Asociaţiei SAMAS, cele patru module de pregătire: „Alăptare”, „Naştere naturală şi naştere medicalizată”, „Nutriţie perinatală”, „Fiziologia sarcinii şi a perioadei perinatale”.