La 27 martie s-a sărbătorit Paştele la catolici şi protestanţi. În Germania a fost frig şi ploaie. Dar există o tradiţie în această zi de a ascunde ouă colorate sau din ciocolată pentru a fi găsite de cei mici. Fiecare familie încearcă să-i surprindă pe copii cu ascunzători… originale: coşul de dormit al pisicii, în grădină sub pietre şi printre flori, în lada cu unelte ruginite, în găleată sau în geantă. În sudul Germaniei există chiar şi un muzeu cu cele mai frumoase ouă. Artişti plastici expun ouă pictate: mari, de struţ, sau minuscule. Se foloseşte hârtie colorată sau paie, precum şi păr de cal pentru a decora scene biblice sau un manej de circ, un stadion de fotbal, o grădină cu flori.
O altă tradiţie de Paşte este focul din noaptea de Înviere. Se face în curte, cu aprobarea oficialităţilor, şi sunt invitaţi prieteni, care aduc bunătăţi făcute în casă şi frumos decorate. Este o atmosferă plăcută, ca la un foc de tabără. Singurul impediment este, adesea, vremea rece sau ploaia.
Există şi o maşină de vopsit ouă, care se află la aproximativ 5 kilometri de casa mea. Se livrează cam 600.000 de ouă pe zi. În 1973 aici s-a construit prima maşină de vopsit ouă din lume. Ouale se fierb aproximativ 6 minute pe o bandă rulantă, în aburi calzi, apoi 6 minute în apă fierbinte. O altă curiozitate este faptul că de Paşte se poate râde tare în biserică. Este un obicei din Evul Mediu, iar preotul spune glume şi minciuni. Râsul este sănătos, le dă oamenilor speranţă şi putere. E bucuria venirii Paştelui.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.