Magnoliile sunt arbuști excepțional de frumoși, de tip ornamental, care aduc o notă de farmec în grădină. Culorile somptuoase ale florilor lor, asemănătoare lalelelor sau stelelor, variază de la albul pur la rozul pal sau uneori la magenta intens și chiar galben. Multe dintre ele au, de asemenea, un parfum încântător.
Frunzele magnoliilor pot fi de foioase sau veșnic verzi și variază ca mărime, de la arbuști mici la arbori mari. Majoritatea preferă solul neutru sau acid. Dacă nu aveți tipul de sol potrivit, magnoliile mai mici cresc bine în ghivece. Multe înfloresc primăvara, dar unele înfloresc vara, iar cele mai deosebite specii o fac chiar și de doua ori pe an.
Copacii de magnolii și arbuștii mai mari sunt ideali pentru a crește că arbori de sine stătători, în timp ce magnoliile mai mici, cum ar fi Magnolia stellata, arată bine sub forma de gard sau sunt arbori buni pentru ghivece. Magnoliile veșnic verzi, cum ar fi Magnolia grandiflora, pot fi așezați în apropierea unui perete.
Un arbust sau un copac de magnolie este o investiție pe termen lung – aceștia cresc lent și pot avea nevoie de 10-20 de ani pentru a atinge dimensiunea finală. Prin urmare, merită să vă acordați timpul necesar pentru a alege soiul potrivit pentru grădina dumneavoastră. Florile, dimensiunea finală și condițiile din grădina dumneavoastră vor determina ce magnolie veți cultiva. Dacă i se oferă condițiile propice de creștere, va prospera și vă va răsplăti cu o imagine splendidă de flori și un miros îmbietor.
Cum se cultivă magnoliile?
Majoritatea magnoliilor se simt cel mai bine într-un sol acid sau neutru. Dacă nu aveți solul potrivit în grădină sau nu aveți loc pentru un copac mare, magnoliile mai mici cresc foarte bine în ghiveci. Magnoliile au nevoie de un loc adăpostit, ferit de vânturi puternice. Evitați zonele predispuse la îngheț, deoarece înghețul poate deteriora florile primăvara. Un loc care primește mult soare vă asigura o bună prezentare a florilor. Întreținerea se face prin tăiere ușoară de la mijlocul verii până la începutul toamnei. Asigurați-vă că solul nu se usucă în timpul verii.
Cum se plantează magnoliile?
Magnoliile se plantează cel mai bine toamna sau primăvara târziu. Au rădăcini superficiale, așa că nu este nevoie să săpați o groapă foarte adâncă. Săpați o groapă generoasă la aceeași adâncime cu cea a ghiveciului în care vine magnolia dumneavoastră sau a rădăcinii pe care o are copacul. Evitați să deteriorați rădăcinile, deoarece acest lucru poate inhiba înflorirea. Adăugați în jurul ei compost de grădină bine descompus sau mulci și verificați nivelul plantei, astfel încât punctul în care a fost altoită să nu fie sub pământ. Apasati ușor planta cu călcâiul și udați-o bine. Se acoperă cu un mulci acid, cum ar fi scoarță sau compost de grădină. Păstrați planta bine udată în timp ce se instalează.
Cum să îngrijiți magnoliile?
Tunderea magnoliilor se face cel mai bine după ce acestea au înflorit, pentru a îndepărta ramurile rupte, bolnave sau încrucișate. Magnoliile nu răspund bine la o tăiere dură și pot înceta să mai înflorească ulterior. Așadar, dacă trebuie să restrângeți dimensiunea arbustului sau a copacului sau să îl aranajti, faceți acest lucru pe parcursul a câtorva ani, tăind doar câteva ramuri pe rând pentru a evita stresul. Mulciți primăvara cu gunoi de grajd, scoarță de pin sau mucegai de frunze. Asigurați-vă că planta nu se usucă în timpul verii.
Cultivarea magnoliilor: rezolvarea problemelor
Cea mai frecventă problemă la cultivarea acestor pomi ornamentali este lipsa florilor. Magnoliile tinere pot avea nevoie de mai mulți ani pentru a înflori, așa că aveți răbdare. Asigurați-vă că aveți solul este potrivit – neutru până la acid, nu alcalin – și locul de plantare este corespunzător. Magnoliile au nevoie de mult soare și de adăpost împotriva vânturilor puternice și a înghețurilor, care pot deteriora florile. O tăiere puternică în timpul verii vă îndepărta mugurii florali în curs de dezvoltare și, de asemenea, vă stresa copacul, împiedicându-l să înflorească. Lipsa de apă poate, de asemenea, să streseze copacul.