Poate că este necesar ca să mai știm, pe lângă toate cele ce le mai știm, că marele medic Alexandru Vlad Ciurea, cu multă bucurie ne arată din tainele științelor medicale, când vorbim de pierderea neuronilor.
Emeritul profesor universitar își pune, chiar el, întrebarea clară: „Ce duce la pierderile de celule nervoase? Răspunsul este: un accident vascular cerebral, în care un mare număr de celule nervoase dispare! Sau un traumatism cranio-cerebral, care are repercusiuni similare. Apoi, sunt urmări negative, în urma unor boli infecto-contagioase, cum a fost infecția cu Covid 19. S-a dovedit clar că un număr de celule nervoase a dispărut în zonele în care s-a instalat infecția cu Covid în creier, pentru că a atacat endoteliul vascular al creierului, ca de altfel întreg organismul. Apoi, stările de stres, pentru că stresul afectează circulația, starea de tensiune în celulele nervoase schimbă calitatea de oxigen și atunci un număr de celule nervoase își pierde activitatea, ca să nu zic că dispar. Apoi, stările de tensiune de la serviciu, stările de tensiune din familie, stările de divorț, care se pot prezenta sub forma unor partaje – toate acestea duc la pierderi mari de celule nervoase. Întrebarea este: se pot reface aceste celule? Nu! Nu se pot reface. Sunt mici refaceri de celule nervoase -procesul se numește neurogeneză, care se petrece la oamenii tineri.
S-a dovedit că neurogeneza este stimulată de un anumit tip de mâncare, cât mai corectă pentru creier. Cu cât mai proaspătă, cu atât mai bine. Cât mai multe fructe, legume și semințe, cât mai multă apă, ceai verde – toate acestea sunt elemente esențiale. Exercițiile fizice stimulează neurogeneza, dar aceasta este într-o cantitate foarte mică, raportat la pierderile pe care le are creierul uman. Deci, mai bine să nu pierdem, să prevenim aceste distrugeri, decât să ne gândim că celulele nervoase se pot reface. Ficatul se poate reface, însă creierul nu. De aceea și pierderile la nivel cerebral sunt importante, de aceea și afecțiunile cerebrale de pierdere sunt foarte periculoase.”
Se impune, așadar, cu strictețe să avem grijă de creierul nostru. Să eliminăm totul din calea lui și să-l păstrăm în pace, în cânt și voie bună, în aer liber, cu bucate alese!
Calinic ARGEȘEANUL