Afecţiunea cea mai frecventă care determină dureri la nivelul genunchiului, însoţite de cele mai multe ori de impotenţă funcţională, o constituie gonartroza.
Gonartroza este caracterizată prin uzura progresivă a articulaţiei genunchiului, fiind considerată, şi documentat în acelaşi timp, ca o boală plurietiologică şi monopatogenică. Este o afecţiune cronică, cu evoluţie îndelungată, de cauze multiple, astăzi susţinându-se şi o predispoziţie genetică.
Această suferinţă afectează cu predilecţie sexul feminin, vârstele înaintate, obezitatea fiind factor principal în evoluţia gonartrozei, din cauza surplusului de greutate, ce pune o presiune mai mare pe articulaţie, ducând la degradarea acesteia.
În vederea diagnosticării şi tratamentului sunt necesare câteva deziderate mai mult decât obligatorii: aşa cum am procedat cât am lucrat în Spitalul Judeţean Piteşti, peste două decenii şi jumătate ca şef de secţie al Ortopediei, la fel procedez, împreună cu colaboratorii, şi la Centrul Medical de Ortopedie din Calea Bucureşti, Bl. 34, parter. La acest centru se efectuează o anamneză detaliată, pentru a evidenţia diverse boli ale genunchiului în antecedente (osteoartita, sechele după politraumatism, reumatism cronic degenerativ etc). Al doilea deziderat îl constituie activitatea pluridisciplinară (neurologie, fizio-kinetoterapie etc) atât în precizarea diagnosticului, cât şi în administrarea tratamentului. Al treilea deziderat a fost acela de a trata fiecare pacient în funcţie de starea locală şi biologică generală.
Cel mai important succes l-am avut prin faptul că am respectat cu sfinţenie cele patru stadii de evoluţie ale acestei boli, atât în diagnosticarea stadială, cât şi în efectuarea tratamentului. Tratamentul în funcţie de stadializare a fost de mare succes, atât ca rezultat local, cât şi în evitarea afectării altor organe cu medicamente administrate de prisos.
– În stadiul 1, bolnavul prezintă mici proeminenţe osoase marginale, ce nu necesită un tratament medicamentos, fiindu-i suficient fizio-kinetoterapie, asociată cu masaj de specialitate.
– Stadiul 2 este o formă uşoară, ca şi în stadiul 1, cartilajul articular este normal, dar în acest stadiu apare o îngustare discretă a spaţiului articular. Durerile încep deja să apară şi chiar o uşoară rigiditate. Tratamentul este tot fizio-kinetoterapeutic, dar cu obligativitatea de a fi urmărită această articulaţie cât mai frecvent.
– În stadiul 3 apare artroza foarte marcantă, cartilajul articular prezintă leziuni întinse, spaţiul articular este mult îngustat, durerile sunt atroce, în special dimineaţa, rigiditatea este marcantă, tumefacţia articulaţiilor – mai ales după mers prelungit. Tratamentul este mult mai complex. Se administrează medicaţie nesteroidă, antialgice, dar cel mai important este introducerea substanţei vascosuplimentară intraarticular. Prezenţa acidului hialuronic şi bineînţeles fizio-kinetoterapia sunt benefice.
– Stadiul 4 este unul sever, cu dureri mari, disconfort. Uneori duce la imobilizarea bolnavului la pat, ceea ce accentuează evoluţia bolii, spaţiul articular este redus dramatic, cartilajul articular este distrus complet, apare lipsa totală de lichid sinovial, durerile pot iradia atât în amonte, cât şi în aval. În această situaţie, tratamentul conservator efectuat la stadiul 3 în doze mărite poate da rezultate, dar într-un procent extrem de mic. În acest stadiu se recomandă intervenţia chirurgicală. Fără să intru în amănunte, intervenţiile făcute de-a lungul timpului în spital, au fost osteotomia de aliniere, înlocuirea totală a genunchiului cu proteză din plastic şi metal, înlocuirea parţială a unei proteze (un singur compartiment).
Adresa Centrului Medical: Piteşti, Calea Bucureşti, Bl. 34, parter.
Telefon: Dr. O. Puiu, 0723290519.
Programări, tel. 0752865268.