Paștele este una dintre cele mai mari și mai importante sărbători din Italia, Vaticanul fiind atracția majoră pentru turiști în timpul Săptămânii Mari. Deci, haideți să povestim despre câteva momente importante de Paște în Italia…
Când a început sărbătorirea Paștelui
Consiliul de la Niceea a hotărât, în anul 325 d.Hr., că Paștele va fi sărbătorit în prima duminică de după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, cu excepția cazului în care prima lună plină a apărut și într-o duminică, caz în care Paștele va fi sărbătorit în duminica următoare.
De peste 1500 de ani am continuat să înregistrăm sărbătorirea Paștelui pe baza acestor calcule.
Carnevale (carnavalul) și Paștele
Sărbătorirea religioasă a Paștelui în Italia este strict atașată altor evenimente tradiționale și religioase, și anume Carnevale și, bineînțeles, Postul Mare.
Carnevalele începe oficial în ianuarie și durează până în Miercurea Cenușie, ultimele trei zile dinaintea Postului Mare fiind deosebit de festive!
Momente tradiționale și liturgice importante au loc în timpul Postului Mare: Sărbătoarea Sfântului Iosif (Festa di San Giuseppe) și Duminica Floriilor (La Domenica della Palme).
Tradiția catolică spune ca frunzele de palmier și ramurile de măslin să fie binecuvântate în timpul unei mari ceremonii, apoi împărțite credincioșilor.
În Italia, tradiția ca preotul paroh să binecuvânteze pe fiecare persoană și fiecare casă a parohiei sale este încă destul de comună și are loc de obicei în timpul Postului Mare al Paștelui.
Săptămâna Mare începe a doua zi după Duminica Floriilor și se termină în ziua de Paști. Principalele sărbători care duc la Duminica Paștelui au loc în Triduum Paștelui, în Joia Mare, Vinerea și Sâmbăta. Toate aceste sărbători sunt tipice Paștelui în Italia!
Te gândești să călătorești în Italia? E firesc să călătorești. Echipa Zboaragratis te ghidează și îți pune la dispoziție cele mai faine oferte de vacante de paște în Italia.
Vinerea Sfântă (Vinerea Mare)
Roma este orașul în care se află statul Vatican și care în acest moment al anului este o mecca pentru pelerinii catolici. În Vinerea Mare veți auzi clopotele bisericilor sunând la ora trei, pentru a marca momentul, ca o amintire pentru toți, de la începutul slujbei.
Mulți oameni se adună în Bazilica Sfântul Petru pentru a asculta slujba Papei de la ora 17.00, imediat după, Papa își începe plimbarea pentru a aminti de Via Crucis a lui Hristos cu o procesiune la lumina lumânărilor care începe de pe Dealul Palatin, și face 14 opriri pe parcurs.
Duminica Paștelui
În Duminica Paștelui, sărbătorile sunt în toi! Multe orașe și sate au expoziții și comemorări tradiționale organizate pentru a onora sărbătoarea religioasă. Peste tot, desigur, se ține liturghia oficială.
Duminica Paștelui începe cu o explozie în Florența – la propriu! Tradiția veche de trei sute de ani (Scoppio del Carro) își are rădăcinile în ritualul păgân al asigurării unei recolte bune și este acum considerat un aducător de noroc pentru orașul Florența.
Un vagon imens, decorat, folosit încă din secolul al XVIII-lea, este dus prin Florența de boi albi până ajunge la Basilica di Santa Maria del Fiore din centrul istoric.
După liturghie, arhiepiscopul trimite o rachetă în formă de porumbel în căruța plină cu artificii, creând un spectacol uimitor. Urmează apoi o paradă a interpreților în costume medievale.
Lunea Paștelui
Lunea Paștelui, cunoscută și sub numele de Lunedi dell’angelo (lunea îngerului) sau Paștele mic (Pasquetta), este, de asemenea, o sărbătoare oficială italiană, pe care adesea italienii o petrec bucurându-se de vremea frumoasă de primăvară împreună cu familia și prietenii. Cursa Ouălor (Palio dell’Uovo) este un joc tradițional de Lunedi dell’angelo în orașul Tredozio. Și în Barano d’Ischia are loc în aceeași zi un dans tradițional numit Festa della Ndrezzata.
Există jocuri, parade, concursuri, concerte, evenimente de degustări de vin, desigur, și alte lucruri distractive, cum ar fi concursul de rulare a brânzei (Ruzzolone) în orașul Umbria Panicale, pentru a înveseli sărbătoarea.
Ruzzolone este jucat rulând roți uriașe de brânză, cântărind aproximativ 4 kilograme, în jurul zidurilor orașului. Obiectivul este să duci brânza în jurul traseului folosind cel mai mic număr de mișcări.
La finalul concursului, participanții merg în piața orașului, unde se bucură de un concert și tot felul de delicatese culinare.
Cu siguranță există ceva pentru toată lumea de făcut în Lunea Paștelui!
Vrei să celebrezi Paștele în Italia? E firesc să călătorești!
Vezi ofertele pentru vacanța de Paște pregătire de echipa zboaragratis.ro