Sistemul imunitar este „armura” naturală a organismului uman. Pentru a lupta cât mai bine împotriva diverselor probleme de sănătate și chiar pentru a le evita pe unele este esențial să avem o imunitate ridicată.
În special în această perioadă, în care ne luptăm cu virozele și cu SARS – CoV – 2, trebuie să luăm în calcul că reacția organismului nostru în fața acestor probleme este influențată de sitemul imunitar. Vestea bună este că poți să-ți ajuți organismul, să-l faci mai puternic.
Iată ce vitamine te ajută să ai un sistem imunitar puternic!
Vitamina C – este principalul aliat al sistemului imunitar și principala vitamină care-l afectează direct. Aceasta este folosită de celulele albe din sânge pentru a combate infecțiile. Poți să aduci un aport în organism consumând alimente ca varza, conopida, ardeiul roșu și verde. De asemenea, se găsește în foarte multe fructe ca citricele, căpșunii, ananasul sau kiwiul.
Vitamina D – este un nutrient extrem de important pentru creșterea imunității și ajută la absorbția calciului, îmbunătățind sănătatea oaselor. Oamenii de știință au demonstrat că vitamina D reduce riscul infecțiilor. Corpul o reține în mod natural, prin expunerea la razele soarelui. Totodată, ea se regăsește și în alimente precum brânza, ouăle, ciupercile sau peștele.
Magneziul – este responsabil pentru reglarea răspunsului imunitar, sprijinind atât sistemul imunitar cât și pe cel nervos. Acest nutrient influențează funcționarea a sute de funcții din organism și toate enzimele care metabolizează vitamina D au nevoie de magneziu. În cazul în care ai un deficit în organism, cea mai facilă cale pentru a combate lipsa de magneziu cu sunt suplimentele de la Magnerot. Natural, acesta poate fi regăsit în plantele cu frunze verzi, nuci și cereale.
Vitamina A – sprijină funcțiile celulelor albe și ajută sistemul imunitar, prevenind infecțiile. De asemenea, contribuie la buna funcționare a celulelor pielii și a celulelor mucoasei căilor respiratorii, dar și a digestiei, funcționând ca o barieră împotriva virusurilor și a bacteriilor. Printre alimentele care conțin acest nutrient se numără ouăle, brânza de vaci, untul, ficatul de vită, morcovii, roșiile, cartofii dulci, mango, prune, portocale sau pepene galben.
Zincul – este unul dintre mineralele esențiale pentru sistemul imunitar. Acesta este foarte important pentru dezvoltarea și buna funcționare a celulelor, iar lipsa lui poate crește riscul apariției bolilor sau al contactării infecțiilor. Totodată, zincul ajută la activarea vitaminei A. Produsele bogate în proteine sunt și principalele surse de zinc: carnea de porc, de vită și de miel, alunele, untul de arahide și legumele.
Vitamina E – este recunoscută pentru funcția sa de antioxidant, fiind folosită și în tratarea bolilor autoimune. Aceasta reduce semnificativ riscul dezvoltării vreunei infecții. Se găsește în fructe, cereale, diverse uleiuri, nuci și germeni de grâu.
În special în momentele în care situația sanitară nu este cea mai bună, dar și în general, este recomandat să ai grijă de sistemul tău imunitar. Cea mai bună soluție este un regim alimentar sănătos și variat, care să cuprindă cele mai importante elemente nutritive.
În cazul în care deficitul este unul mare, poți să apelezi și la suplimete alimentare. Important este să îți ajuți organismul să se ferească de probleme sau să lupte cu ele în cazul în care apar.
Sursa foto: Pixabay.com