În ultimii ani auzim de schimbări climatice, de planetă, cum să avem grijă de ea mai bine și ce să facem pentru a stopa poluarea, degradarea mediului și efectele acestora. Nu este ceva nou că, pentru majoriatea problemelor planetei, suntem de vină noi, prin activitățile noastre industriale, consumeriste, neatente, risipitoare și distrugătoare asupra Pământului.
Am învățat descpre schimbările pe care să le facem în viața noastră pentru a avea grijă de natură: să consumăm cât avem nevoie, să alegem materiale biodegradabile, să optăm pentru tansport în comun, să reciclăm. Ce faci, totuși, când ai un restaurant, care are nevoie resurse de energie, alimente și produse perisabile, decor și multe altele care pot face mai grea misiunea ta de a nu afecta mediul?
Îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să ai un impact mic asupra mediului, dar mare asupra clientului.
Accesorii eco-frindly
Probabil nu te-ai gândit, dar fiecare obiect din restaurantul tău are un impact asupra mediului. Pentru a avea unul cât mai mic, este bine să fie obținut din resurse naturale și de o calitate care să le ofere o durabilitate mare, pentru a evita un ciclu scurt de viață și poluare. O investiție în mobilier, accesorii și decor de calitate, create din materiale care respectă mediul și durează o viață asigură un impact minim asupra mediului și sunt mai sustenabile.
Elementele care se încadrează aici sunt chiar și mapele de meniu și notele de plată. Dacă alegi modele care să fie rezistente, să nu necesite înlcouire periodică și să fie alcătuite din materiale prietenoase cu natura, faci un bine atât Pământului, cât și ție. Noi îți propunem Mapa de meniu și nota de plată EcoLeather de la Unika.
Mapa este A4+ și este din gama UnikaT în România, ceea ce înseamnă că este fabricată din piele regenerată, impermeabilă și flexibilă. Prinderea filelor se face cu elastic, iar culorile disponibile sunt bej, verde și albastru, amintind de elemente ale naturii. De ce aceste produse pentru a fi eco? Pentru că pielea regenerată este, practic, piele reciclată, biodegradabilă, cu o amprentă de carbon mult mai mică decât pielea sintetică. Designul este simplu, cu margini rotunjite și este foarte versatil, putând fi personalizat după identitatea brandului.
Evită risipa alimentară
Conform ONU, în România se aruncă peste 1,3 milioane de tone de mâncare. Din această cauză a și apărut legea risipei alimentare în 2016, dar încă este nevoie de efort pentru implementarea ei. Este extrem de nefericit că alimentele se pierd, se aruncă și nu ajung la oameni care au nevoie de ele, devenind, astfel sursă suplimentară de poluare și însemnând realmente o pierdere și pentru cei care le-au plătit. Cum să fii tu eco, în localul tău?
Fă-ți un inventar. Când știi ce ai deja, cumperi doar ce ai nevoie și nu faci exces. De asemenea, poți folosi sistemul FIFO pentru folosirea și consumul alimentelor și produselor. Ce înseamnă FIFO? First in, first out – ce a intrat primul în frigider, primul iese. Așa, te asiguri că nu apucă nimic să expire. Încurajază clienții să ia mâncarea rămasă la pachet, ori ofer-o animalelor de pe lângă restaurant. Găsește mereu soluții de gătire și distribuire a alimentelor ce mai au puțin și expiră, organizează mese cartiabile regulat. Abundența este bună atunci când este obținută inteligent.
Folosește ambalaje biodegradabile
Revenind la materiale și resurse, venim cu o problemă și mai mare – poluarea cu plastic. Din cauza contextului ultimilor ani, livrările la domiciliu au crescut considerabil și, odată cu ele, poluarea cu plastic prin tacâmuri de unică folosință. Pentru că trendul livrărilor este în continuă creștere, nevoia de o alternativă eco a ambalajelor se face simțită. Ambalajele de carton și pungile de hârtie sunt foarte eficiente pentru transportul mâncării, iar dacă este nevoie de tacâmuri, cele de lemn sunt în proces de perfecționare, așa că plasticul nu își mai are locul pe masa nimănui.
De semenea, dacă ai o cafenea, încurajază-ți clienții să vină cu o cană sau thermos de acasă!
Fii eficient energetic
Eficiența energetică este modul în care noi ne bucurăm de tot confortul în clădirea noastră, consumând cât mai puține resurse energetice și reducem din costuri. Suntem eficienți energetic prin felul în care am construit localul nostru – bine izolat, bine luminat, cât mai ușor de încălzit iarna și de menținut răcoros vara. Prin izolație termică de calitate a acoperișului și a pereților, prin surse de iluminare bazate pe LED, aprinse doar când și unde este nevoie, prin încălzire cu termostat la o temperatură ambientală plăcută; vara ne putem proteja de soare prin umbrire, eventual cu plante cățărătoare, copaci sau prelate de calitate. De asemenea, este importantă atenția la consumul de apă, în tot ce este ea utilizată în restaurant. Pe termen lung, aceste măsuri și detalii vor avea o amprentă mică de carbon și vor ajuta și la costuri.
Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru a te putea împrieteni cu mediul și face cât mai puțin rău naturii prin afacerea ta. Important de reținut este că fiecare obicei, fiecare obiect și fel de consum determină niște schimbări asupra planetei și rămâne de datoria noastră să ne gândim la cum să avem grijă de ea.
Pentru și mai multe variante de produse HoReCa ecologice, intră pe www.unika.com.ro și alege ce ai nevoie în localul tău.