Argeşul a rămas „roşu”, cum se spune, adică oamenii au votat masiv PSD-ul la 11 decembrie. De fapt, PSD a fost şi acum patru ani câştigător detaşat.
Votul din acest an
Datele Biroului Electoral Judeţean arată că PSD s-a impus în Argeş de o manieră categorică, pe 11 decembrie. Iată rezultatele din 2016…
Senat: PSD – 58,97%; PNL – 12,52%; PMP – 7,57%; ALDE – 7,08%; USR – 6,98%.
Camera Deputaţilor: PSD – 59,01%; PNL – 12,35%; USR – 6,76%; PMP – 6,74%; ALDE – 6,42%.
Votul din 2012
Senat: USL – 69%; PPDD – 16,03%; ARD – 12,62%.
Camera Deputaţilor: USL – 67,85%; PPDD – 15,25%; ARD – 12,55%.
Acum, observaţiile: în 2012, din USL făceau parte PSD PNL şi PC (trei partide), iar ARD era un PDL vopsit. PP-DD a dispărut între timp, fiind înghiţit de UNPR care, la rândul său, a fost înghiţit de PMP. USL nu mai există, PSD şi PNL devenind mari adversari, în vreme ce PC s-a dizolvat în ALDE. Revenind la acest an, constatăm că, de fapt, şi în 2012 tot PSD a făcut jocurile. Noutăţile sunt USR-ul (ca formaţiune politică) şi PMP-ul, care au prins mandate în Parlament.
17 la 13
În 2012, s-a votat pe colegii uninominale, Argeşul ajungând la un număr record de aleşi: 17. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de senatorul Şerban Valeca (PSD), care a obţinut un nou mandat în Colegiul Mioveni – Ştefăneşti, cu 72,35% din voturi, iar la Camera Deputaţilor cel mai mare scor l-a înregistrat Simona Bucura Oprescu (PSD), care a câştigat Colegiul Mioveni cu 71,30% din voturi, pe locul al doilea situându-se preşedintele PC, Daniel Constantin, care a câştigat Colegiul Piteşti Centru cu 70,67% din voturi. Rezultate între 62% şi 70% au obţinut candidaţii la Senat Ion Popa (PNL), în Colegiul Câmpulung – Curtea de Argeş, Constantin Tămagă (PSD), în Colegiul Costeşti Topoloveni, Ionuţ Zisu (PNL), în Colegiul Piteşti, precum şi candidaţii la Camera Deputaţilor Mircea Drăghici (PSD), în Colegiul Curtea de Argeş, Radu Vasilică (PSD), în Colegiul Ştefăneşti, Andrei Gerea (PNL), în Colegiul Piteşti Nord, Gheorghe Marin (PSD), în Colegiul Câmpulung Muscel, Cătălin Rădulescu (PSD), în Colegiul Piteşti Sud, Theodor Nicolescu (PNL), în Colegiul Costeşti.
În momentul de faţă, nu se mai poate spune că un ales anume a obţinut votul cutare, rezultatele fiind ale partidelor. Revenindu-se la votul pe liste, numărul parlamentarilor argeşeni a scăzut la 13. Nouă dintre aceştia sunt ai PSD: senatorii Şerban Valeca, Gheorghe Marin şi Cristina Stocheci, respectiv deputaţii Radu Vasilică, Mircea Drăghici, Simona Bucura Oprescu, Nicolae Georgescu, Cătălin Rădulescu şi Nicolae Velcea. Alţi doi sunt ai PNL: senatorul Ion Popa şi deputatul Dănuţ Bica. ALDE nu s-a ales cu nimic, în vreme ce USR (Ionuţ Moşteanu) şi PMP (Cătălin Bulf) au prins câte un mandat de deputat.
Adio Parlament!
Cât despre aleşii din 2012 care nu se mai regăsesc în viitorul legislativ, aceştia sunt destui: Ionuţ Elie Zisu (Senat – PNL) şi Theodor Nicolescu (Camera Deputaţilor – PNL) şi-au dat demisia din cauza unor probleme penale, foştii PP-DD-işti Ioana Jenica Dumitru (acum primar la Ştefăneşti), Mihai Deaconu (deputat) şi Iulian Cristache (senator) nu au mai candidat, la fel ca şi liberalul Cătălin Teodorescu (urmărit penal de DNA). Nu se mai regăseşte în Parlament nici Constantin Tămagă, senatorul PSD hotărând să se retragă din prim-planul vieţii politice, iar deputatul Andrei Gerea (ALDE) a candidat, dar nu a câştigat. Am putea spune că judeţul are acum nu 13, ci 14 parlamentari: Varujan Pambuccian a candidat în Argeş pentru comunitatea armenilor şi a reuşit să prindă un nou mandat.
Claudiu DIŢA